Björkö

Saaristomerellä, ulkomeren Jurmosta muutama maili pohjoiseen sijaitsee Björkön saari. Se on erikoinen, koska sen sisällä on järvi, jonka vesi on juomakelpoista. Saarella on täydellinen luonnonsatama. Järvi syntyi saaren keskelle maankohoamisen seurauksena. Bjököstä tuli  tärkeä vesivarastojen täydennyspiste, ja sillä on ollut siksi myös strategista merkitystä laivastolle. Björkö mainitaan jo 1200-luvulla kirjoitetussa itineraariossa, jossa kuvattiin Tanskasta Tallinnaan kulkeva laivareitti etappeineen. Björkö on portti Itämerelle ja Euroopaan mutta samalla myös Ahvenamaalle sekä Korppoon, Nauvon ja Turun suuntaan.

Mikko Huhtamies

Björkö Jurmon suuntaan.

Björkön sisäjärvi. Vastarannalla noin 10 metriä leveä kalliokannas, joka erottaa järven merestä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *