Paret Uhrwäders romantiska ungdom

I ett tidigare inlägg skildrades Isak Uhrwäders sorgliga historia, som slutade i skilsmässa och tvångsarbete på Sveaborg. Men inledningen på makarna Uhrwäders samlevnad var mycket romantisk; den finns beskriven i Eirik Hornborgs Helsingin kaupungin historia II.

På vintern 1729 hade änkan Anna Craemer med sin yngsta dotter Regina Wittlock hyrt in sig hos murarmästare Simon Nilsson i Helsingfors. Regina var förlovad med en skräddargesäll, men detta hindrare henne tydligen inte från att delta i sällskapslivet. Bland de ungherrar som brukade samlas hemma hos murmästaren fanns den 17-årige Isak Uhrwäder, vilken även ibland brukade tillbringa natten i änkefru Craemers kammare. Änkefrun och dottern delade rum, och medan frun sov i sängen, sov de unga tu på golvet. Saken vållade moralisk indigation i staden och Reginas försmådde kavaljer ställde till bråk.  När rådman Uhrwäder kom tillbaka till staden efter en längre resa var skandalen ett faktum.

Thomas Uhrwäder förnekade inför rätten sin son och gjorde honom arvlös. Isak och Regina flydde från staden och begav sig till Tusby, där en släkting till Regina, Johan Sevonius, var kyrkoherde. Men Sevonius vägrade viga dem och paret fortsatte sin resa i avsikt att ta sig över gränsen till Ryssland. De misslyckades, och för dem som undrar vad som hände istället, hänvisas till inlägget om Isak Uhrwäder

Paret lyckades ändå till slut få myndigheternas tillstånd för sitt giftermål, såsom i synd sammanlevande sedan länge. De hade åtminstone fyra gemensamma barn, tre söner och en dotter. Paret vigdes äntligen år 1751, men bara två år senare anhöll Regina Wittlock om skilsmässa från maken. Med tanke på vad han ställt till med var det kanske inte så konstigt, underligare är kanske att hon gifte sig med honom så sent som 1751. Kanske kärleken verkligen är blind? Eller var det trots allt ärbarare att vara frånskild mor än ogift mor?