Lusikasta asiaa Kansallismuseossa

Piipahdimme pitkästä aikaa Kansallismuseossa. Tällä kertaa vaanin 1700-luvun porvaristoon ja erityisesti Helsingin porvaristoon liittyvää esineistöä, ja löytyihän sitä.

http://i1237.photobucket.com/albums/ff468/backman1710/Itse%20otetut%202012/Kansallismuseonlusikoita.jpg

Aarrekammion valtavasta hopeaesineiden kokoelmasta löytyy myös helsinkiläisten mestarien töitä. Näistä lusikoista vasemmanpuolimmaisen on tehnyt kultaseppä Anders Ekholm 1760-luvulla, sitä seuraavan kultaseppä Henrik Johan Sohlberg 1780-luvulla. Tarkistin väitöskirjamuistiinpanoistani mitä tiedän näistä miehistä, ja tulos on seuraava:

Ekholm, Anders, kulta- ja hopeaseppä. Kotoisin Tukholmasta. Saanut porvarisoikeuden Helsingissä 28.11.1757, takaajinaan räätäli Martin Rönberg ja satulaseppä Anders Wahlgren. Esiintyy henkikirjassa vuoteen 1772, jolloin on irtisanonut porvarisoikeutensa ja muuttanut maalle. Vaimo Maria Sophia Willandt, lapset Hedvig Elisabeth (s. 1768) ja Sophia Lovisa (s. 1770).

Sohlberg, Henrik Johan, kulta- ja hopeaseppä. Saanut porvarisoikeuden Helsingissä 16.11.1765, takaajanaan kultaseppä Anders Ekholm. Esiintyy henkikirjassa kultaseppänä vuoteen 1793. Kuollut 5.4.1803 kontingenttikauppiaan ammattinimellä. Omistanut useita taloja ja tuulimyllyjä Helsingissä, osuuden Vanhankaupungin vesimyllystä ja Soukan tiiliruukista Espoossa sekä Oulunkylän ratsutilan Helsingin pitäjässä. Vaimo Juliana Backman, poika hovioikeudenneuvos Henrik Johan Sohlberg.

Näistä kahdesta Henrik Johan Sohlberg on erityisen kiinnostava tapaus: kultaseppä, josta on tullut menestyvä kauppias ja kartanonomistaja. Tällaiset siirtymät ovat erittäin harvinaisia… Mutta mennäänpä eteenpäin.

http://i1237.photobucket.com/albums/ff468/backman1710/Itse%20otetut%202012/Kansallismuseonpuuseppesineist.jpg

Toisen kerroksen Porvaristo-huoneessa on lisää mielenkiintoista tavaraa. Tässä vitriinissä on eri kaupunkien puuseppäammattikunnille kuuluneita esineitä. Vasemmassa alakulmassa näkyvät hopeatumlarit eli ryyppykupit on Helsingin ammattikunnalle valmistanut kultaseppä Mårten Fahlström, sen vieressä olevan tinavadin on tehnyt tinanvalaja Petter Pettersson. Takana on Helsingin puuseppäammattikunnan jäsenluettelo puisissa kansissa, jotka ovat ilmeisesti puuseppämestari Johan Åbergin käsialaa.

Fahlström, Mårten, kulta- ja hopeaseppä. Saanut porvarisoikeuden Helsingissä 21.6.1788, takaajina räätälit Carl Boström ja Erik Strömberg. Ollut hengissä vielä vuonna 1808 [jolloin minun muistiinpanoni päättyvät]. Vaimo Ulrika Fristedt, kahdeksan lasta.

Pettersson, Petter, tinanvalaja. Saanut porvarisoikeuden Helsingissä 10.11.1777, takaajina puuseppä Leander ja seppä Hammarlund. Kuollut 16.4.1805 Helsingissä. Vaimo Maria Margareta Lindqvist, kuusi lasta. Omisti tontin ja talon kaupungin pohjoisessa korttelissa ja oli kuollessaan varsin hyvissä varoissa.

Åberg, Johan, puuseppä. Saanut porvarisoikeuden Helsingissä 1.9.1783, takaajina hatuntekijät Fägerwall ja Björnberg. Merkitty vuoden 1792 veroluetteloon köyhäksi ja työpajattomaksi (”fattig, har ej wärckstad”), mutta ilmeisesti toipunut tästä väliaikaisesta takaiskusta. Ollut hengissä vielä vuonna 1808. Sisar Maria Christina Åberg naimisissa hatuntekijä Henrik Fägerwallin kanssa.

http://i1237.photobucket.com/albums/ff468/backman1710/Itse%20otetut%202012/KansallismuseonEnning-potretit.jpg

Ja sitten yksi helsinkiläisporvari, joka esiintyy Kansallismuseossa omalla naamallaan eikä vain töidensä välityksellä. Tämä kauppa ja teollisuus –salin seinällä komeileva rokokoopariskunta on kauppias Mathias Enning ja hänen vaimonsa Sophia Sederholm (Johan Sederholmin pikkusisko). Muotokuvat ovat Nils Schillmarkin maalaamia. Ruotsalaissyntyinen Schillmark, paikkakunnalta toiselle kiertelevä ”konterfeijari”, asui Helsingissä muutaman vuoden 1770-luvun lopulla ja maalasi muotokuvia kaupungin mahtikauppiaista. Tietojeni perusteella Enning kuului heidän kermaansa:

Enning, Mathias (Mats), kauppias. Sai porvarisoikeuden Helsingissä 17.5.1763, oikeudella pitää kauppapuotia Viaporissa ja myydä tavaroita varuskunnan ja linnoitustyömaan väelle. Vaimo Sophia Sederholm, lapset kenttäreviisori Alexander Enning, kauppias Mathias Emanuel Enning, luutnantti Albrecht Ephraim Enning ja kirjanpitäjä Magnus Salomon Enning. Vaimonsa kuollessa 1790 omisti talon ja tontin Suurkadulla (nyk. Aleksanterinkatu), Nordsjön ratsutilan Helsingin pitäjässä, Mattilan kruununtilan ja Hankakosken sahan Janakkalassa, värjäämön Vanhassakaupungissa, ruukin Villingissä sekä osuuksia laivoista Sveaborg ja Hoppet.

http://i1237.photobucket.com/albums/ff468/backman1710/Itse%20otetut%202012/KansallismuseonEnehjelm-potretit.jpg

Ja mitäs meillä täällä on? Valistuksen aika –huoneen seinällä roikkuu kaksi Nils Schillmarkin maalausta lisää. Tässä ovat everstiluutnantti Per af Enehjelm ja hänen vaimonsa Anna Christina Gylling. Everstiluutnanttikin kuuluu mutkan kautta Helsingin porvaristoon: hänen isänsä oli kuninkaallinen veromestari Anders Hellenius (aateloituna Enehjelm) ja äitinsä Elisabeth Sunn, Helsingin suurimman kauppiasdynastian Sunn-suvun jälkeläinen. Per Hansson Sunn, yksi Helsingin rikkaimpia kauppiaita ja Sunnin talon rakennuttaja, oli Per af Enehjelmin eno.

http://i1237.photobucket.com/albums/ff468/backman1710/Itse%20otetut%202012/KansallismuseonJakkarilansali.jpg

Tämä interiööri ei ole Helsingin porvariston kodeista peräisin, mutta pannaan lopuksi kuva vielä siitäkin, sillä autenttisempaa ja paremmin säilynyttä rokokoointeriööriä Suomessa tuskin on. Jakkarilan sali, eversti ja maaherra Anders Henrik Ramsayn 1760-luvulla Jakkarilan kartanoon Porvooseen sisustama ja sieltä kokonaisena museoon siirretty juhlasali, on yksi Kansallismuseon vanhoja vetonauloja. Tältä näytti luultavasti myös saman ajan rikkaan helsinkiläiskauppiaan juhlapöytä – tosin käsinmaalattuihin tapetteihin hänellä ei olisi ollut varaa.