Lisää Sederholmia Sederholmin taloon

Helsingin kantakaupungissa on erittäin vähän hyvin säilyneitä rakennuksia 1700-luvulta ja Viaporin rakennusajalta. Tarkalleen ottaen niitä on kaksi: Sederholmin talo ja Vanha tulli- ja pakkahuone.  Noiden kahden rakennuksen käyttöön liittyvät päätökset ja uutiset herättävät minussa siksi aina mielenkiintoa.

Sederholmin talo on viime vuodet toiminut kaupunginmuseon vaihtuvien näyttelyiden pitopaikkana. Tällä hetkellä siinä on designpääkaupunkivuoteen liittyvä Näköalapaikka-näyttely, joka esittelee 60-luvun helsinkiläistä lähiöasumista. Ei ehkä paras mahdollinen paikan ja aiheen yhdistelmä… Kyselin joskus vuosia sitten kaupunginmuseolta, miksei talossa voisi olla vaikkapa huoneen tai parin kokoista rokokoointeriööriä tms. pysyvää osiota, joka kertoisi Sederholmista ja 1700-luvun Helsingistä ylipäänsä. Vastaus oli jotakuinkin sen suuntainen, että pysyviä näyttelyitä ei kannata rakentaa, koska ne eivät kiinnosta ihmisiä. Vuodesta 2008 Helsinki-viikoilla järjestetyt historialliset kahvilat ovat sentään tuoneet taloon hauskaa lisäväriä (tänä kesänä on pääkaupungiksi tulon juhlavuoden kunniaksi luvassa Café Empire).

Loppuvuodesta Sederholmin talo uudistuu perinpohjaisesti. Helsingin Sanomissa viikko sitten olleen uutisen mukaan talossa avautuu marraskuussa pysyvä Lasten kaupunki -näyttely. Se on koottu kahden säästösyistä suljetun museon, Kalevankadun Koulumuseon ja Tuomarinkylän kartanon Lastenmuseon, parhaista paloista. Yksi lause uutisessa kuitenkin ilahdutti minua erityisesti:

Talon alakertaan tulee muun muassa 1700-luvun Helsingistä kertova huone ja saman aikakauden kauppa.

Hyvä! Lisää Sederholmia Sederholmin taloon!