Viaporin eläimet

Parhaillaan vietettävän Helsinki-viikon osana järjestetään Suomenlinnassa Les Lumières–Valistusajan kulttuurifestivaali, jonka tämänvuotisena teemana on Eläin ja ihminen. Tässä yhteydessä Viaporin Ruotsin vallan ajan eläinkunta ansaitsee pienen esittelyn. Vuoden 1805 väkilukutaulukoista ilmenee monien Viaporissa olleiden eläimien määrä. Tuolloin linnoituksessa oli hevosia 24, lehmiä 46 ja lampaita 30. Hevosista suurin osa kuului korkea-arvoisille upseereille. Tämä käy ilmi esimerkiksi tarkastelemalla linnoituksen henkikirjoissa olevia tietoja kärryjen ja rekien määrästä.

Viaporissa oli tietenkin myös paljon koiria ja kissoja. Koska koirat kuuluivat 1800-luvun alussa ylellisyysveron piiriin, näiden määrää voidaan tarkastella henkikirjan perusteella. Koirat oli jaettu kolmeen tyyppiin: lintukoiriin (fågel hund), metsästyskoiriin (jagt hund) ja pihakoiriin (gårds hund). Useat upseerit omistivat metsästykseen käytettyjä koiria. Esimerkiksi laivaston upseereista everstiluutnantti Hårdhilla oli lintukoira ja majuri Olanderilla metsästyskoira. Joillain oli useampia koiria. Luutnantti Brodilla oli kaksi metsästyskoiraa ja luutnantti af Klerckerillä peräti kolme.

Linnoituksen vallien sisällä oli kotieläinten lisäksi toisinaan myös villieläimiä. Vuonna 1780 Viaporissa paikallismajurina toiminut Abraham de Frese piti puutarhassaan kahta karhua. Useina öinä linnoituksessa kävi muutamia susia, jotka de Fresen mukaan ahdistelivat hänen karhujaan. Nämä kuitenkin puolustautuivat hyvin ja ajoivat sudet pakosalle. Myöhemmin de Frese totesi, että sudet olivat hävittäneet linnoituksesta useimmat koirat ja kissat.