Kenraalikuvernööri G. F. von Rosenin kirjeenvaihto

Kenraalikuvernööri Gustav Fredrik von Rosen lähetti eri tahoille huomattavan määrän kirjeitä suhteellisen lyhyellä kuvernöörikaudellaan (1747–1752). Kuninkaalle hän lähetti enemmän kirjeitä kuin Uudenmaan maaherrat olivat lähettäneet yli sadan vuoden aikana. Silloiselle  maaherralle hän lähetti puolestaan 395 kirjettä vuonna 1749 ja seuraavana vuonna 493 kirjettä.

Tasan 263 vuotta sitten 19.4.1750 von Rosen lähetti kuninkaalle kirjeen, jossa hän käsitteli Susiluodoille tuotavien elintarvikkeiden tullausta. Tässä yhteydessä hän kertoi, miten Tammisaaren kaupungista oli viety laivalla ruokatavaroita ja paloviinaa Susiluodoille ilman asianmukaisen tullin maksamista. Helsingin tullikamareista lähetettiin saarille tullimies takavarikoimaan laiva ja sinne kuljetut tavarat. Tullimies pyysi apua määräyksen toteuttamiseen, mutta avun sijasta hän saikin Susiluodoille tultuaan vihamielisen vastaanoton. Häntä haukuttiin, lyötiin ja lisäksi vielä uhattiin, että hänen käsivartensa ja säärensä murskattaisiin, jollei hän lähtisi pois. Näin takavarikointi jäi tekemättä ja tullimies ajettiin pois saarilta.

Kenraalikuvernöörin kanta asiaan oli, että tullimaksut tuli periä myös Susiluodoilta, eikä tullimiesten toimintaa saanut mitenkään estää. Toisaalta von Rosen korosti, etteivät tullimiehet saaneet syyllistyä laittomuuksiin valvonnan nimissä. Tällöin pelättävissä oli, etteivät läänin asukkaat uskaltaisi tuoda tarpeellisia elintarvikkeita linnoitustyömaalle.