Viikon vainaja: kauppias A. F. Sierck

Sarjassa esitellään Helsingin Vanhan kirkkopuiston hautakiviä ja niiden alla lepäävien Ruotsin ajan helsinkiläisten elämänkohtaloita.

Tänään palataan pitkästä aikaa porvariston pariin monen virkamiesvainajan jälkeen. Tässä hyvin säilyneessä, joskin vähän tahraisessa graniittipaadessa on seuraava muistokirjoitus:

http://i1237.photobucket.com/albums/ff468/backman1710/AFSierck_zpscb94241b.jpg

För Handlanden A. F. Sierck som Föddes år 1768, dog den 7. dec. 1826 Reste den Broderliga kärleken denna Wård af aktning för den aflidnes Dygder och till tröst för egit Hjerta.

[Kauppias A. F. Sierckille, joka syntyi vuonna 1768 ja kuoli 7. joulukuuta 1826, pystytti veljellinen rakkaus tämän patsaan edesmenneen hyveiden kunniaksi sekä oman sydämensä lohdutukseksi.]

Adolf Fredrik Sierck on taas näitä vainajia, joista löytyy vain irtonaisia tiedonmurusia. Sylvi Möllerin opaskirjanen Vanhankirkon puisto arvelee muistokirjoituksen perusteella, että “kiven on todennäköisesti pystyttänyt hänen nuorempi veljensä ja perijänsä kauppias Carl Siercken”. Harmi kyllä se ei viittaa mihinkään lähteeseen.

Helsingin historiatoimikunnan väestökortisto (HKA), johon on koottu kaikki säilyneet kirkonkirjatiedot, kertoo A. F. Sierckistä vain että hän kuoli 6.12.1826 kuudenkymmenen vuoden iässä. Syntymästä, avioliitosta, lapsista yms. seikoista ei ole tietoa. HisKi ei anna ainuttakaan hakutulosta nimellä “Adolf Fredrik Sierck”, ei myöskään millään Sierckin vaihtoehtoisella kirjoitusmuodolla jonka tähän hätään keksin. Sukunimi on saksalainen, mutta toisaalta Adolf Fredrik on kastettu Ruotsin kuninkaan kaimaksi, mikä viittaisi kotimaiseen syntyperään. Turussa näkyy olevan Siercken-nimisiä kauppiaita, joten A.F.S. oli mahdollisesti turkulaissukuinen, jos hänen veljensä kerran käytti nimeä Siercken.

Katsotaanpas sitten omia väitöskirjamuistiinpanojani. Adolf Fredrik Sierck on saanut kauppiaan porvarisoikeuden Helsingissä joko vuonna 1793 tai 1794 (kaupungin tileissä on ilmeisesti ollut tällä kohtaa jotain suttua) ja ollut kauppiaana ainakin vuoteen 1812 asti. Henkikirjojen mukaan “handelsman Scherckin” kotitalouteen ovat vuonna 1795 kuuluneet äiti, sisar, veli, piika ja kolme henkirahasta vapautettua eli lasta tai vanhusta. Vuonna 1800 kotitalouden jäsenien määrä on kasvanut, ja suurin osa luetellaan jopa etunimillään: äiti, veli Carl, kauppapalvelija Gustaf, renki Johan sekä piiat Maria ja Greta. Vuonna 1805, viimeisenä vuonna josta minulla on muistiinpanot, huushollissa asuvat kirjanpitäjä Karl, kauppapalvelijat Johan ja Sierck – jälkimmäinen todennäköisesti veli Carl Sierck – renki Johan ja kaksi piikaa. Talouden koko on kauppiaalle keskiverto, kuten myös maksetut veroäyrit.

Onko Helsingin kaupungin historiasta apua? Ei juuri, Sierckin nimi vilahtaa ohimennen kaksi kertaa kun luetellaan 1800-luvun alun huomattavimpia helsinkiläiskauppiaita. Entä Åkermanin Bouppteckningar i Helsingfors stad? Sieltä löytyy yksi merkintä: Sierck on nimitetty 1795 kuolleen peruukintekijä Carl Gustaf Ekströmin alaikäisten lasten holhoohaksi. Parin muun kirjan käyttäminen etsintään tyssää siihen, ettei niissä ole henkilöhakemistoa. (Historiantutkimuksissa pitäisi aina olla hakemisto! Asia-, henkilö- ja paikannimi. Se on puolet niiden käytettävyyttä. Perhana.)

Adolf Fredrik Sierckin henkilökuva jäi nyt vähän sirpaleiseksi. Katsotaan jos törmään lisätietoon hänestä jossain vaiheessa.

6 Replies to “Viikon vainaja: kauppias A. F. Sierck”

 1. Ottaen huomioon, että Adolf Fredrikin kuoliniäksi merkittiin Helsingissä 60 vuotta 6.12.1826 ja ilmeiselle veljelleen Carlille 61 vuotta 22.11.1834, pitäisin todennäköisenä, että he ovat omissa Hiski-hauissani löytyneet Turussa kastetut pojat. Vaikka syntymävuosi ei hautakiveen täysin stemmaakaan.

  Kauppias Johan Fridric Sierken/Siercken/Sierk vihittiin Turussa 10.10.1756 neito Maria Hedvig Backmanin kanssa. Heillä oli lapset
  – Carl Fridric s. 29.9.1757 Turku k. 6.2.1767 Turku
  – Mårten Johan s. 23.6.1759 Turku
  – Hans Henric s. 26.8.1761 Turku
  * Adolf Fredrik s. 26.9.1767 Turku
  – Hedvig Christina s. 9.2.1769 Turku k. 20.3.1799 Helsinki
  * Carl s. 26.5.1771 Turku

 2. Mahdollinen isä Johan Fridricille on Turussa vaikuttanut kauppias Carl Magnus Sierken/Siercken, joka Yrjö Kotivuoren Ylioppilasmatrikkeliinsa kokoamien tietojen mukaan oli kotoisin Viron Paidesta. Genoksessa julkaistun artikkelin mukaan (viitteinä Nikulan Turun historia) hän oli menestyksekäs liiketoimissaan. Sierkenin ensimmäisestä avioliitossa Margareta Schelen kanssa syntyivät
  – Carl Magnus noin 1725 (http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=6812 )
  – Gustaf Adolf 5.4.1737 Turku,
  – Margareta/Magdalena, joka avioitui Karl Robert Caloanderin (http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=8543) kanssa, ja
  – todennäköisesti myös poika Otto Runholt, joka kuoli Turussa 28.12.1736

  Sierken avioitui uudelleen 9.10.1739 neito Johanna Lucia Alanderin kanssa. (Tämä kuoli 43-vuotiaana leskenä vuonna 1768 Turussa.) Jälkimmäisestä avioliitosta lapset
  – Mårten Wilhelm s. 9.5.1741 Turku
  – Johanna Catharina s. 2.4.1743 Turku (oik. Tukholma?) k. 2.9.1758 Turku
  – Maria Juhana s. 12.12.1744 Turku
  – Petter Ulrich s. 1.9.1747 Turku (Lienee sama kuin kauppakapteeni Petter Ulrik Sierck/Sjerck, jolla vaimonsa Johanna Catharina Ritzen kanssa poika Carl Fridric s. 30.10.1787 Loviisa k. 18.10.1788. Turun ruotsalaisessa seurakunnassa kuolee 5.1.1818 luutnantti Sjerckin leski Johanna Cath 70-vuotiaana.)
  – Sara Elisabeth s. 17.11.1749 Turku k. 12.2.1751 Turku

 3. Kiitos jälleen uutteruudesta 🙂 Hiski on näemmä taas ailahtelevalla tuulella, minä en saanut ainuttakaan tulosta hakusanalla “Adolf Fredrik Sierck/Siercken” (kokeilin myös c-ttöminä versioina).

 4. Törmäsin Hackman-aineistossa siihen, että Hackman koetti ostaa loppuvuodesta 1799 tälle Sierckiltä reilut sata ankkuria ranskalaista paloviinaa, mutta jota ei saatu rajan yli Viipuriin. Lisäksi Sierck myi kahvia, mutta sen hinta oli liian kova. Mitenkään vakituista tämä Sierckin ja Hackmanin liiketoimi ei ollut, koska tavaroiden kuljetus Ruotsin ja Venäjän välisen rajan yli näyttää aiheuttaneen ongelmia. Kirjeestä voi rivien välistä lukea, että tavarat koetettiin saada rajan yli ohi tullin, puhuttiin, että toimitus tulisi tapahtua “ilman riskiä” tai että ei haluta ottaa mitään riskiä näiden “kiellettyjen” tavaroiden toimittamisessa.

Comments are closed.