Laarinpohja, luukku 1: Kuninkaan tammi

Jo viime kesänä teimme kesäretken entisen Helsingin pitäjän 1700-luvun kohteisiin, mutta niistä raportoiminen jäi kesän lomien ja syksyn kiireiden alle. Aloittakoon siis tämän jouluisen laarinpohjan kauhomisen muisto vehreimmiltä (vuoden)ajoilta: Kuninkaan tammi.

Kuninkaan tammi

Tämä melkoisen suuri ja vanha puu sijaitsee Helsingin Keskuspuiston reunamilla, Pitkäkosken ulkoilumajan läheisyydessä. Sen historian kerrotaan ulottuvan reilusti yli kahdensadan vuoden taakse ja vieläpä kuninkaallisiin alkuperiin. Helsingin luonnonmuistomerkit -sivusto tiedottaa tammen strategisista mitoista vuonna 2003 seuraavaa: 404 cm paksu ja 20 metriä pitkä. Samoin sivulla sanotaan: “Kuninkaan tammen on tarinan mukaan istuttanut Ruotsi-Suomen kuningas 1700-luvulla.” Pientä tarkkuuta tuohon historiaosioon olisi ehkä voinut toivoa, “Ruotsi-Suomessa” kun oli 1700-luvulla kaikkiaan viisi kuningasta (ja yksi kuningatar).

Kunnia puun istuttamisesta lankeaa itse asiassa kuningas Kustaa III:lle, joka Suomen-matkallaan joko pysähtyi tai sitten ei pysähtynyt hautaamaan tammenterhon tuolle paikalle. Tammet ovat hidaskasvuisia ja pitkäikäisiä, joten puutieteelliseltä kannalta tarinaan voi kyllä uskoa. (Myös esimerkiksi Träskändan kartanonpuistossa elää vastaava tammivanhus.) Puiden istuttamisella tärkeiden asioiden muistoksi on pitkät perinteet, joten miksipä kuningas ei olisi voinut tehdä moista Suomen-matkansa ikuistamiseksi. Hän tosin lienee kulkenut Kuninkaantietä, joka kulkee useamman kilometrin päässä tammen kasvupaikasta. Toisaalta, Kuninkaan tammen lähistöllä kulki kyllä tuolloin jo tie Tomtebackasta Karböleen ja sen varrella oli taloja, joten umpikorpi ei ainakaan ole estänyt kuningasta ryhtymästä puutarhuriksi kyseisellä paikalla. Legendalla on siis kaikki edellytykset olla totta. Ja mitäpä puut olisivat ilman tarinoita!

Puun luo ei ollut aivan helppo löytää, koska seurasimme sitkeästi Kuninkaantammentietä emmekä tajunneet kääntyä Kuninkaantammenkujalle. Niinpä kävelimme ohi ja kiersimmekin sitten hyvän matkaa Pitkäkosken ulkoilulenkkiä, viitoituksia tammelle on siis etsijän turha odottaa. Huommamattomasta sijainnistaan huolimatta Kuninkaan tammi on antanut nimensä sitä ympäröivälle asuinalueelle, jota ilmeisesti edelleen kovasti laajennetaan. Toivottavasti tämä kuningaspuu jää kuitenkin arvoiselleen paikalle, istutti sen sitten Kustaa III tai ohikulkeva orava.