Laarinpohja, luukku 17: 1700-luvun Porvoo joulun alla

Meille on jo muotoutunut pieneksi perinteeksi käydä joulun alla Porvoossa katsastamassa, mitä jouluista ja/tai 1700-lukuista sieltä löytyy. Ja löytyyhän sieltä, vaikka blogiin asti mitään ei olekaan päätynyt. Vanhassa Porvoossa on edelleen säilyneenä 1700-luvun rakennuksia ja siellä saa mainion kuvan siitä, miten matala ja sokkeloinen parin sadan vuoden takainen kaupunki todella oli – eikä rakennuksissa ole unohdettu myöskään säätyjakoa vaan sekä herrojen että vähävaraisten asumuksia on säilynyt. Ja punaiseksi Kustaa III:n vierailun kunniaksi maalatut ranta-aitat ovat muuten vain ihastuttavia.

http://i1237.photobucket.com/albums/ff468/backman1710/Porvootalvella_zpsacc024df.jpg

Kaksi Porvoon vanhan keskustan museota, Holmin talo ja Vanha raatihuone, ovat erityisen mukavia mitä 1700-lukuun tulee. Holmin talo on rakennettu Porvoon palon jälkeen vuonna 1763 ja sen toiseen kerrokseen on luotu ajanmukainen porvarin koti förmaakeineen, makuuhuoneineen ja saleineen. Sieltä löytyy myös keinutuoli, joka ainakin museon papereiden mukaan on ajoitettu 1700-luvun puoliväliin. Aika varhainen versio olisi siis kyseessä, jos tässä todella tarkoitetaan keinun, ei tuolin ikää. Tässä versiossa on siis nerokkaasti lykätty jykevään rokokoo-tuoliin jalakset alle ja näin saatu aikaan moderni huonekalu.

Holmin talon saliin on nyt myös katettuna 1700-luvun joulupöytä (josta valitettavasti minulta ei löydy kuvaa, koska museossa kuvaaminen on kielletty, mutta Museot.fi-sivustolta onneksi löytyy). Sieltä voi bongailla kaikkea 1700-luvun uutuuksia: fajanssiastioita, kauniita juomalaseja, kolmipiikkisiä haarukoita sekä vuosisadan uutuusmakuja: sinappia, marmeladia, vanukkaita ja hyytelöitä. Siellä voi myös oppia, että nykysuomessa sanaa konvehti käytetään oikeastaan ihan väärin: alun perin konvehdit olivat sokerissa kieriteltyjä hedelmäpaloja.

http://i1237.photobucket.com/albums/ff468/backman1710/Porvoonraatihuone_zps91881e56.jpg

Vanha raatihuone Holmin taloin naapurissa on samanikäinen ja toinen kahdesta 1700-luvun raatihuoneesta Suomessa. Toisen kerroksen suuri kokoussali on erityisen vaikuttava, sinne voi hyvin kuvitella istumaan kaupungin raadin jyhkeän pöydän ääreen. Huoneet tosin ovat enemmän tai vähemmän vinoja, sillä talo on lähes valmistumisestaan alkaen kallistunut. Kivirakentaminen ei ole niitä kaikkein helpoimpia asioita. Raatihuoneen museotarjonta on laajaa Albert Edelfeltin maalauksista Iiris-tehtaan tuotantoon sekä yläkerrassa yleinen Porvoo-näyttely eri aikakauden kiinnostavine pikkuesineineen.

Ensi vuonna Vanha raatihuone juhlii 250-vuotisjuhlaansa, eli silloinkin varmasti sieltä löytyy jotakin uutta ja 1700-lukuista. Ja pienenä mainoksena todettakoon, että jo nyt on kaikilla erinomainen mahdollisuus piipahtaa siellä, sillä näihin kaupungin kahteen 1700-luvun museoon, Vanhaan raatihuoneeseen ja Holmin taloon, on ilmainen sisäänpääsy 5.1.2014 asti.