Laarinpohja, luukku 22: Vihreäpukuinen mies

Käydessäni läpi vuoden 1750 maistraatin pöytäkirjoja kiinnitin huomion erääseen poikkeuksellisella tavalla alkaneeseen tapaukseen. Maistraatin kokoontuessa toukokuun 23. päivänä 1750 raatimies Govinius totesi, ettei hän voi jättää mainitsematta, että eräänä päivänä hänen luokseen oli tullut vihreisiin verkavaatteisiin pukeutunut mies. Olemukseltaan mies muistutti säätyhenkilöä, mutta nimeään hän ei halunnut paljastaa, vaikka Govinius tiedusteli tältä kuka hän oli.

Vihreäpukuinen mies oli tullut Goviniuksen puheille, koska hän tarvitsi kirvesmiehiä rakentamaan hänelle talon Susiluodoille (myöhempi Viapori). Tähän hän oli kuulemma saanut luvan Augustin Ehrensvärdiltä. Govinius kuitenkin vastasi, ettei hän voi antaa kirvesmiehiä tuntemattoman miehen käyttöön, ja hän sanoi myös selvittävänsä, millä oikeudella Ehrensvärd oli antanut oikeuden rakentaa rakennuksen kaupungin maalle ilman maistraatin lupaa. Vihreäpukuinen mies lähti pois sanomatta enää sanaakaan asiasta.

Maistraatti päätti lähettää maaherralle kirjeen, jossa pyydettiin, ettei kenellekään päällikkönä olevalle tai upseerille olisi oikeutta antaa kenelle tahansa lupaa asettua kaupungin maalle. Vihreäpukuisen miehen henkilöllisyys jäi edelleen arvoitukseksi.