Vesiensuojelun synty: näkymätön Suomenlahti

Laakkonen, Simo: Vesiensuojelun synty, Helsingin ja sen merialueen ympäristöhistoriaa 1878-1928. Gaudeamus/Hanki ja Jää 2001.

OSA II TÖÖLONLAHDEN LIKAANTUMISONGELMAN RATKAISU

Näkymätön Suomenlahti ja Lövön laboratorio

Kesällä 1889 rantautui Espoon edustalla olevalle Lövön saarelle joukko hyvin pukeutuneita miehiä mukanaan laatikoittain tavaraa ja aikomuksenaan perustaa Suomen ensimmäinen meribiologinen kenttäasema. Heidän tavoitteenaan oli toteuttaa eläintieteen professorin J.A. Palmènin ylevä unelma suomalaisesta luonnontieteestä, joka myös tuntisi Suomen luonnon. Unelmaa ja kenttäasemaa varten piti saarelle kuljettaa erilaisia tarvikkeita, kuten mikroskooppeja, peitelaseja, kemikaaleja, koeputkia, kuminauhoja, korillinen mehupurkkeja, pinsettejä, klemmareita, matkahuopia, hyönteislaatikko, käsikirjoja ja kannullinen pirtua.

Tutkijat unohtivat lähtörannalle vain Lilljeborgin julkaiseman äyriäisoppaan sekä pari mikroskooppia, kompassin, kirjoitusvihkoja ja syvyysmitan. Suomen meribiologian ensimmäisen kenttäaseman ensimmäinen päivä sujui muutenkin hyvin. Työstä vastannut Levander kuvaili Palmènille lähettämässään kirjeessä tunnelmiaan seuraavasti: