Muistitieto Itämeri

Meidän meremme

tekstikuvaus

 

Itämeren historia on tavallisten kansalaisten osalta kirjoittamaton lehti.
Meidän meremme on muistitiedon keruukampanja, jonka tavoitteena on koota ja tallentaa tavallisten kansalaisten omakohtaista muistitietoa Itämerestä. Haluamme sinun muistelevan, mitä rannikon luonto ja yhteisöt ovat merkinneet sinulle elämäsi eri vaiheissa; lapsuudessa, nuoruudessa ja/tai aikuiselämäsi aikana. Olemme kiinnostuneita henkilökohtaisista kokemuksistasi ja mietteistäsi, jotka koskevat sinun elämäsi rantaviivaa ja sen historiaa. Voit kirjoittaa merestä niin kaupungin, maaseudun, saariston tai vaikka jokisuun asukkaan näkökulmasta esimerkiksi seuraavien teemojen avulla.

Lapsuuden meri: Millainen oli sinun lapsuutesi tai nuoruutesi meri? Kerro leikeistä ja arkisista askareista meren rannalla. Mitä meri tarjosi: kalansaaliita, uimakeitaita, seikkailuja, vaaroja, elämyksiä?

Aikuisuuden meri: Kuvaile kuinka työsi tai vapaa-aikasi liittyi rannikkoon? Milloin ja miten pääsit meren äärelle? Mitä meren rannalla asuminen tai liikkuminen merkitsivät sinulle? Kuvaile kuinka elämä muuttui rannikon yhteisössä, kun kalastajamökit ja soutuveneet vaihtuivat moottoriveneisiin ja mukaviin kesähuviloihin.

Uhattu meri: Minkälaisia äkillisiä tai hitaita ympäristömuutoksia olet havainnut oman elämäsi aikana? Kerro mitä käytännön ongelmia vesien pilaantuminen, öljyonnettomuudet, rantojen rakentaminen, teollisuus tai jokin muu haitta aiheuttivat sinulle. Avasiko jokin tietty muutos, tapahtuma tai tieto silmäsi sille, että sinulle läheinen ranta tai koko Itämeri voi olla uhattuna? Synnyttivätkö ympäristöongelmat keskusteluita tai kansalaistoimintaa, johon osallistuit?

Jokainen muisto on kertomisen arvoinen. Muistelemisessa auttavat mm. vanhat valokuvat, lehtiartikkelit, päiväkirjat ym. Kirjoita vapaamuotoisesti, mieluiten koneella tai tietokoneella. Käsinkin voi kirjoittaa. Merkitse kirjoituksesi alkuun nimesi, syntymävuotesi, ammattisi ja osoitteesi. Ilmoita myös voiko kirjoitustasi käyttää tutkimuksessa, jos ei, mainitse asiasta erikseen. Allekirjoita muistelusi, ole hyvä. Postitusosoite: