Opiskelijaosuuskunnista

Blogitekstin kirjoitti verkko-opetuskoordinaattori Pekka Hytinkoski, joka toimii osuustoiminnan ja yhteisötalouden yliopistoverkoston (Co-op Network Studies) verkko-opetuskoordinaattorina. Email: pekka.hytinkoski@helsinki.fi

 

 

 

 

Opiskelijayrityksissä yhdistyy opiskelijan osaaminen, opiskelijoiden osaamisen kaupallinen hyödyntäminen yksin tai yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa sekä oppiminen.  Modernissa opiskelijayrityksessä opiskelijat saavat itse valita oman yrityksensä yritysidean, toimintaperiaatteet sekä tuottamansa palvelut ja/tai tuotteet. Ero perinteiseen luokkahuoneopiskeluun on suuri, sillä opintosuunnitelmiin sisältyvää lähdekirjallisuutta hyödynnetään sekä tarvepohjaisesti aitojen opiskelijayrityksen haasteiden selvittämiseen että toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen. Lue loppuun

Signaaleja Laatokan rannoilta

Blogitekstin on kirjoittanut professori Leo Granberg Ruralia-instituutista. Yhteystiedot:  leo.granberg@helsinki.fi

 

Teimme maaliskuun lopulla kymmenen päivän matkan Laatokan ympäristöön. Matkalla tapasimme kyläläisiä, yrittäjiä ja hallintoväkeä kuudessa kylässä ja kolmessa keskuksessa. Näiltä seuduin aloitimme kymmenen vuotta sitten kenttätutkimuksen Venäjällä. Tuolloin oli leimaa-antavaa työttömyys, alkoholismi, kamppailu viimeisten toimivien maatalousyritysten pelastamiseksi ja edes minimaalisen toimeentulon turvaamiseksi. Mummot luopuivat eläkkeestään, jotta lapset saataisiin koulutettua. Palkkaa ei maksettu, joten tavarat pantiin kiertämään velaksi. Nyt tuntui ilmassa olevan toivoa. Lue loppuun

Luonnon-, maiseman- ja ympäristönhoito – jaetaan hyviä käytäntöjä ja kokemuksia

”Luonnon-, maiseman- ja ympäristönhoito – hyviä käytäntöjä ja kokemuksia”-seminaarisarja jatkuu syyskuussa Päijät-Hämeessä!

Maisemat, metsät ja viheralueet tarvitsevat hoitamista pysyäkseen monimuotoisina ja vetovoimaisina.  Virkistyskäyttöön rakennetaan yhä enemmän reittejä ja rakenteita, joiden olisi oltava kaikkien käytettävissä. Luonnon- ja maisemanhoitopalvelujen kysyntä kasvaa.

Luonnon- ja maisemanhoitotöiden koulutushanke ja Viherympäristöliitto ry. järjestivät kevään 2012 aikana ”Luonnon-, maiseman- ja ympäristönhoito – hyviä käytäntöjä ja kokemuksia” -seminaarit Loimaalla, Mäntsälässä ja Seinäjoella.

Syyskaudella seminaarit jatkuvat. Ensimmäisenä on vuorossa Päijät-Häme, jossa pidetään tuplaseminaari 14.9.2012 Sibeliustalolla Lahdessa. Lue loppuun

KANNATTAAKO KARPPAUS VAI SÖISINKÖ SUOSITELLUSTI?

TV:n ajankohtaisohjelmissa ja lehtien pääkirjoituksissa väännettiin pitkän aikaa kättä kovan ja pehmeän rasvan terveellisyydestä ja kalisteltiin peistä hiilihydraattien hyödyistä ja vaaroista. Mediahuomion perusteella tuli helposti tunne, että karppaus eli hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliosta on valtavirran elämäntapa. Foodwest Oy selvitti asiaa lokakuussa 2011 valtakunnallisella internet-kyselyllä, johon vastasi 968 henkilöä. Suomalaisista 22 % on kiinnostunut kokeilemaan karppausta. Vajaa kolmannes on kokeillut sitä, 17 % kokeilu-luonteisesti, 11 % karppaa kausittain ja mediakeskustelussa paljon tilaa saanut 4 %:n ryhmä säännöllisesti. Suomalaisista 44 % ei ole edes kiinnostunut kokeilemaan karppausta, vaikka sitä ei koeta negatiiviseksi asiaksi. Aihe ei ehkä ole enää päivänpolttava, mutta herättää edelleen kiinnostusta mm. luentopyyntöjen muodossa.

Lue loppuun

Luomumarkkinan arvo kasvoi 46 prosenttia vuonna 2011

Nielsenin Kuluttajapaneelin tietojen mukaan luomumarkkinan arvo kasvoi vuonna 2011 jopa 46 prosenttia. Luomutuotteiden osuus kaikkien ostojen arvosta nousi 1,2 prosentista 1,7 prosenttiin.

Luomuhiutaleiden osuus koko tuoteryhmän arvosta hipoo jo 10 prosenttia ja kananmunien 9 prosenttia. Sienet nousivat kolme prosenttiyksikköä yli 8 prosenttiin. Lue loppuun

Oikeasti luomua?

Luomutuotteiden kysyntä on kasvanut vauhdilla viimeisten 10 vuoden aikana. Globaaleilla elintarvikemarkkinoilla luomutuotteista saatava parempi hinta on lisännyt houkutusta saattaa markkinoille väärennettyjä luomutuotteita. Luomutuotteiden osalta onkin koettu tarpeelliseksi lähteä kehittämään luomun aitouden varmistavia menetelmiä, ns. aitousindikaattoreita. Aitousindikaattorit tukevat ja vahvistavat valvonnan luotettavuutta.

Kansainvälisessä tutkimusprojektissa ”Fast methods for authentication of organic plant based foods” (AuthenticFood) testataan ja kehitetään lupaavimpia analyyttisiä menetelmiä kasviperäisten luomutuotteiden aitouden todistamiseksi. Tavoitteena on tarjota valvontaorganisaatioille ja yrityksille työkaluja tuoteväärennösten tunnistamiseksi. Analyyttisten menetelmien kehittämistä ja arviointia tekevät yhteistyössä 16 eri partneria 11 eri Euroopan maasta. Lue loppuun

Naakkamies

Minulle oli soitettu. Vastaajaan oli jätetty viesti. Miehen ääni luetteli numeron ja pyysi soittamaan. Koska tutkijalle ei juuri koskaan kukaan soita, päätin tarttua tilaisuuteen. Aluksi mies ei muistanut että oli soittanut. Sitten se muisti. Se tahtoi kertoa minulle naakoista. Naakat ovat kuulemma röyhkeitä vieraita lintulaudalla ja niitä on muuallakin kuin vain Turussa ja Seinäjoella. En väittänyt vastaan, mies tunsi asiansa. Keskustelimme hetken naakkakannan rajoittamisen tarpeellisuudesta. Lue loppuun