Kesäretki Hankoon, osa 3: kovan onnen ruukit

Paluumatka Hangosta Helsinkiin oli tarkoitus omistaa ruukkien bongailulle. Hankoniemen pohjoisrannalla sijaitsevat Skogsbyn rautaruukin jäännökset, joiden ainutlaatuisuutta hehkutetaan Museoviraston sivuilla:

Skogsbyn ruukin masuuni laitteistoineen ja patojärjestelmineen on yksi harvoista säilyneistä. Skogbyn masuuni ja Fagervikin ruukki antavat yhdessä lähes täydellisen kokonaiskuvan Suomen 1700-luvun loppuvuosikymmenten rautaruukista.

Skogbyn entinen rautaruukki sijaitsee Hankoniemen luoteisrannalla, asumattomalla metsäseudulla. Ruukinalue käsittää 1700-luvun lopulla rakennetun masuunin, ruukin konttorirakennuksen ja patolammet sekä masuuniin liittyneen 1800-luvun puolessa välissä rakennetun puhalluskoneen. Alueella on myös kivisen myllyn rauniot sekä runsaasti erilaisten ruukin toimintaan liittyneiden rakennusten ja rakenteiden jäänteitä sekä joitakin työväenmökkejä.

Skogsbyn ruukki on merkitty tiekarttaan, mutta sen luokse pääseminen osoittautui mahdottomaksi. Kartan perusteella kaikki Skogsbyhyn menevät tiet yhtä lukuun ottamatta ovat puomien katkomia yksityisteitä. Kun yritimme ajaa tätä yhtä tietä pitkin, vastaan tuli heti ”moottoriajoneuvoilla ajo kielletty” –kyltti. Perille olisi tietysti päässyt jalan, mutta kävelymatkaa olisi kertynyt viitisen kilometriä suuntaansa ja olimme jo aika väsyneitä… Joten Skogsby sai jäädä.

http://i1237.photobucket.com/albums/ff468/backman1710/Itse%20otetut%202012/Fagervikinpajaavaimenreinlpi.jpg

Pettymystä lievensi hieman pysähdys Fagervikissa (siitä kirjoitin jo viime kesänä kahden bloggauksen verran). Siellä saa kulkea rajoitetun vapaasti: ruukkialueen ympäri kulkee opastauluin varustettu kävelypolku, mutta sisään rakennuksiin ei pääse eikä polulta saa poiketa. Ruukinkartano on yhä Hisinger-suvun yksityisasunto ja ruukkityöläisten mökit toimivat kesämökkeinä, joten YKSITYISALUE-kylttejä on viljalti. Eräs kesäasukas naputti vihaisesti ikkunalasiinsa kun astuimme epähuomiossa kyltin väärälle puolelle. Kuvalliseksi saaliiksi jäi tämä avaimenreiän kautta otettu valokuva pajarakennuksen uunista.