Laarinpohja, luukku 3: Daniel Medelplanin mökki

Kirjoitin jo toista vuotta sitten tässä blogissa Daniel Medelplanista (1657-1737), joka kaiversi Isonvihan aikana “Pälkäneen puuaapisen” ja tiettävästi käytti aapiskukkoa ensimmäisenä Suomessa. Tuolloin esittelin valokuvin Medelplanin muistomerkin ja hänen oletetun hautapaikkansa. Pälkäneellä on kuitenkin näytteillä myös jotain paljon mielenkiintoisempaa: se mökki – tai ainakin paikka – jossa Medelplanin kerrotaan asuneen Isonvihan aikana ja nakertaneen aapisensa.

Ansku ja minä lähdimme viime kesänä etsimään mökkiä blogataksemme siitä, kun olimme Pälkäneellä muutenkin. Se ei ole helpoimpia tehtäviä. Mökki toimii museona, mutta löysimme vain osoitteen, ei ajo-ohjeita. Mitään hannunvaakunoituja nähtävyys-kylttejä ei myöskään ollut apuneuvoina. Summittainen ajo-ohje kiinnostuneille: lähde Pälkäneen kirkolta, aja nelisen kilometriä seututietä 322 Luopioisten kirkolle päin, käänny Kukkolanraitille, aja reilu kilometri, käänny Medelplanintielle, aja puolisen kilometriä (äläkä pelästy vaikka tie muuttuu kärrypoluksi ja menee jonkun pellon poikki) ja olet perillä.

http://i1237.photobucket.com/albums/ff468/backman1710/Medelplanintupa_zps5fb795f0.jpg

Lopuksi saa vielä leikkiä piilosta, sillä pittoreski pieni mökki piileskelee taitavasti isojen pensaiden takana. Navigaatiota auttaa tien poskessa köllöttävä iso muistokivi, jossa lukee: Tässä kylässä veisti Taneli Medelplan aapisen puusta Isonvihan aikana 1713-1721. Kuten näissä tapauksissa yleensä käy, mökki oli suljettu. Pälkäneen kesälehdessä oli kerrottu ylimalkaisesti, että se on auki “sunnuntaisin”, mutta oveen oli kirjoitettu aukioloajat 14-16. Ja kello oli vähän vaille yksitoista… Eikä meillä ollut aikaa odottaa, koska meitä odotettiin kakkukahveille sukulaisiin viereiseen pitäjään.

Tämä on kulttuurimatkailijan arkipäivää. Ehkä ensi kesänä on parempi tuuri.