Laarinpohja, luukku 8: Yrjö Lahdentausta Luopioisista

Jos joku on tarpeeksi hassu seuratakseen jälkiämme Daniel Medelplanin mökille, hän voi sen jälkeen jatkaa matkaa Luopioisten kirkolle, josta hän ei ole enää kaukana. Sieltä hautausmaiden ja vanhojen hautamuistomerkkien ystävä löytää varsin mielenkiintoista katseltavaa.

http://i1237.photobucket.com/albums/ff468/backman1710/Luopioistenhautausmaa_zps2b12fd92.jpg

Luopioisten kirkonkylässä on kaksi hautausmaata. On kirkkoa ympäröivä suuri hautausmaa, joka näyttää siltä kuin suomalaiset maalaishautausmaat yleensäkin. Vanhimmat ja komeimmat kivet ovat 1800-luvun lopun talonisäntien haudoilla. Ja sitten on kivenheiton päässä kirkosta pieni vanha hautausmaa, oman kiviaitansa ympäröimänä, ikäänkuin nukahtaneena tai hieman unohtuneena. 1700-luvulla syntyneiden ihmisten ruostuneita hautaristejä ja kallistuneita hautakiviä. Harvakseltaan, sillä välistä on tietenkin lahonnut ja hävinnyt satamäärin puuristejä.

http://i1237.photobucket.com/albums/ff468/backman1710/YrjoumlLahdentausta_zps26cb2275.jpg

Tässä lepää hautausmaan vanhin vainaja, Kyynärön kylän Lahdentaustan talon isäntä. Syntynyt 1773, kuollut 1833. Kirkonkirjoissa hän kulki koko elämänsä Jöran Jakobssonina, mutta hautaristiin hänen nimekseen on merkitty Yrjö Lahdentausta. Hän eli varsin tavanomaisen talonpoikaisen elämän, peri talon isältään ja jätti sen pojalleen. Hän syntyi melko tarkalleen vuosi Kustaa III:n vallankaappauksen jälkeen ja oli kahdeksantoistavuotias kuninkaan salamurhan aikaan. Hänen ollessaan 34-vuotias perääntyvä Ruotsin armeija ja etenevä Venäjän armeija pyyhkäisivät parinkymmenen kilometrin päästä ohi hänen talonsa; seuraavana vuonna Suomi liitettiin Venäjään. Kuollessaan 60-vuotiaana hän oli ehtinyt olla kahden Ruotsin kuninkaan ja kahden Venäjän keisarin alamainen.

(Lisää tietoa Jöran Jakobssonista alias Yrjö Jaakonpoika Lahdentaustasta tarjoaa Kari Laineen Kyynärön paikallishistoriaa -nettisivusto.)