Laarinpohja, luukku 23: Jouluterveisiä Kansallismuseosta

Kansallismuseossa on tässä blogissa vierailtu jo muutaman kerran (kts. esim.), mutta joulun ja blogin  loppusuoran kunniaksi piipahdetaan siellä vielä kerran ja etsitään jälkiä 1700-luvun joulunviettotavoista.

http://i1237.photobucket.com/albums/ff468/backman1710/Kansallismuseosavupirtinjoulupoumlytauml_zps711be2f5.jpg

Karjalaiseen savupirttiin on katettu historiallisesti autenttinen joulupöytä. Se on ajoitettu 1820-luvulle, mutta juhlatavat muuttuivat niin hitaasti, että se toimii myös erinomaisena esimerkkinä tavallisen väestön joulupöydästä 1700-luvulla. Tarjolla on paistettua lampaanlihaa, suolakalaa, ohrapuuroa, ohrapiirakoita, rukiista joululeipää ja olutta.

Pöytä havainnollistaa hyvin, että monet nykyiset jouluperinteet ovat 1800-luvun loppupuolen peruja, ja vielä 1700-luvulla tarjoomukset näyttivät erilaisilta. Joulupöytään pyrittiin köyhimmissäkin mökeissä saamaan lihaa, mutta se oli yleensä nautaa tai lammasta, syysteurastuksen aikana syrjään pantuja parhaita paloja. Siankasvatus oli vielä niin harvinaista, että joulukinkkua syötiin vasta kartanoissa. Juureslaatikoista tunnettiin lähinnä lanttulaatikko (peruna teki vasta läpimurtoaan, ja porkkanaa kukaan ei pannut laatikkoon ennen 1900-luvun alkua), sekin vain Länsi-Suomessa, eikä sielläkään minään erityisenä jouluruokana vaan tavallisena pitoruokana. Riisipuuro yleistyi vasta verrattain myöhään, onhan riisi siirtomaatavaraa.

Valokuvassa erottuu pöydän keskellä kaksi päällekäin pantua ruislimppua, joihin on tökätty koristeeksi viljantähkiä. Tämä oli ilmeisesti yleinen joulukoriste jonka uskottiin tuovan hyvää sato-onnea. Näiden onnentuojaleipien annettiin olla joulupöydässä yli pyhien, jonka jälkeen ne syötettiin hevoselle.

http://i1237.photobucket.com/albums/ff468/backman1710/KansallismuseoVaumlinaumlmoumlinenjahauki_zpsf828a82c.jpg

Erilaiset suolatut, kuivatut, tai muilla tavoin säilötyt kalat ovat sen sijaan vanhaa jouluperinnettä. Tässä Kansallismuseon kattofreskossa näemme, miten Väinämöinen valmistautuu suuren hauen käsittelemiseen. Virallisen tulkinnan mukaan hän aikoo tehdä siitä kanteleen, mutta yli jääneet osat varmasti syötiin…