Luonnonkasveja on käytetty ihmisravintona vuosisatoja. Niiden käyttö ei ole rajoittunut pelkästään pulavuosien hätäruokaan, vaan käyttöä on ollut myös normaalivuosina osana arkiruokaa. Kasveista on tehty tuotteita myös myyntiin. Jo vuosikymmeniä sitten luonnonkasvien turvalliseen käyttöön ja kaupallistamiseen luotiin koulutusjärjestelmä, jonka avulla koulutettiin lukuisia keruutuotetarkastajia, -neuvojia ja –poimijoita ympäri Suomen. Lue loppuun
Ei vihaa ilman eilistä
Rouva Jenni Haukio Seuran kolumnissaan vetää yksiviivaisesti jatkumon satujen verenhimoisesta sudesta ihmisten ennakkoluuloiseen suhtautumiseen sutta kohtaan ja siten sutta kohtaan koettuun pelkoon. Hämmennyn tämänkaltaisten yksinkertaistettujen syy-seuraussuhteiden edessä ja samalla pelkään turtumista samankaltaiseen julkisessa puheessa ja sidosryhmien kannanotoissa toistuvaan argumentointiin. Jotta emme rakentaisi totuutta yksinomaan näiden heittojen varaan, kehotan itse kutakin tykönään pohtimaan, olivatko Punahilkka ja Iso paha susi ennen susipelkoa vai sittenkin susipelko ennen Punahilkkaa? Lue loppuun
Suuri ja mahtava innovaatio?
Kuluttajien vaatimukset elintarvikealaa kohtaa ovat viime vuosikymmeninä nousseet huimasti. Enää ei riitä, että tarjotaan ihmisille polttoainetta, vaan mukana täytyy olla elämyksiä, uutuuksia ja vaihtelua. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että elintarvikealalla toimivan yrityksen on hypättävä rohkeasti innovaatiojunan kyytiin. Lue loppuun
Päästiin huipulle, ei yhteiskuntaan! Helsingin yliopiston yt-neuvottelujen yhteiskunnallisesta merkityksestä
Kuten hyvin tiedetään, Helsingin yliopiston yt-neuvotteluihin liittyvä toinen infotilaisuus järjestetään keskiviikkona 27. tammikuuta. Miten tähän on tultu, ovat monet yliopistolaiset kysyneet mielessään. Miksi työpaikat ovat vaarassa, miksi yliopistolaitoksen rahoittamista ei nähdä investointina tulevaisuuteen, vaan pikemminkin kansantalouden kulueränä? Lue loppuun
Tutkimustulokset käytäntöön – ammatillisella koulutuksella rooli välittäjäorganisaationa?
Tutkimustiedon heikko välittyminen käytäntöön on ollut jo pitkään tunnistettu, olemassa oleva pullonkaula tiedon hyödyntämisessä. Tutkijan rooli päättyy valitettavan usein tulosten julkaisemiseen lähes pelkästään tieteellisellä foorumilla, eivätkä käytännön toimijat juurikaan seuraa näitä foorumeita. Yhteiskunnallisesta vuorovaikutuksesta puhutaan paljon, mutta tutkimuksen tulosmittarit ovat kuitenkin puhtaasti tieteellisiin julkaisuihin liittyviä. Lue loppuun
Yhteiskunnallinen yrittäjyys ratkaisu maaseudun palvelutarjonnan säilymiseen?
Viimeaikainen kunta- ja palvelurakenteen muutos on monin paikoin siirtänyt palveluiden tarjontaa maaseudulta yhä kauemmaksi kuntakeskuksiin. Lisäksi kuntien heikentynyt taloustilanne on vähentänyt palveluiden tarjontaa. Esimerkiksi vanhuksille tai erityisryhmille tarjottavien palveluiden määrä on viime vuosina supistunut. Vaikka kunnat ovat vastuussa lakisääteisten peruspalvelujen järjestämisestä, rakenteelliset muutokset ja kuntaliitokset eivät kuitenkaan takaa kuntien kykyä järjestää palveluja kaikille ja kaikkialle. Lue loppuun
Osuuskunta lukiossa?
Kun Eliisa Troberg kysyi minulta viime keväänä, että olisinko kiinnostunut tutkimaan hänen kanssaan lukioihin perustettuja oppimisosuuskuntia, niin olin ihmeissäni. Vaikka olen viime vuosina tutustunut erityisesti suomalaisten ammattikorkeakoulujen ja muutaman ammattikoulun opiskelijaosuuskuntiin, silti myös minulle oli yllätys, että Suomesta löytyy jopa kymmenestä lukiosta käynnissä oleva opiskelijaosuuskunta. Osuuskunta lukiossa – voiko se muka olla mahdollista? Lue loppuun
Luomuluonnontuotteilla puhtia biotalouteen!
”Kyllä nämä meidän metsämarjamme luomua ovat, kun ne ovat niin puhtaita!” Niinpä, puhtaita ovat. Ja ”melkein” luomua. Miksipä emme todistaisi sitä ja sertifioisi niitä virallisesti luomuksi? Tiedämme luonnontuotteidemme puhtauden ja terveellisyyden, mutta emme ymmärrä kertoa sitä muille. Kaikille luontomme puhtautemme ei ole samanlainen itsestäänselvyys kuin meille suomalaisille. Selvää sen sijaan on, että luomusertifiointi on markkinointivaltti ja laadun tae, varsinkin vientimarkkinoilla. Lue loppuun