Langnetin uutiskirje helmikuussa 2017 / The Langnet Newsletter, February 2017

For a brief summary in English, please scroll down.

Hyvät kielentutkijat!

Uuden Langnetin toiminta on alkanut löytää muotoaan. Tässä uutiskirjeessä on tuoreimpia kuulumisia ja kertauksena jotain vanhaakin.

Rahoitustilanne: Langnet haki vuoden 2016 säätiöhauissa rahoitusta erityisesti väitöskirjatutkijoiden kotimaanmatkoihin sekä kesäkouluun. Valitettavasti yksikään hakemuksista (Koneen Säätiö, SKR, Wihurin rahasto) ei tuottanut tulosta. Langnet ei toistaiseksi voi järjestää rahoitusta vaativia tapahtumia kuten kesäkoulua eikä myöntää matka-apurahoja. Koneen Säätiön vuoden 2015 myöntämän apurahan turvin Langnet-verkostolla on kuitenkin koordinaattori vuoden 2019 loppuun, mikä mahdollistaa verkoston olemassaolon ja ydintoimintojen pyörittämisen. – Langnetin johtoryhmä pohtii asiaa. Muidenkin näkökulmat ja ideat ovat tervetulleita.

Kielitieteen päivät: Langnet osallistuu Jyväskylässä järjestettäville Kielitieteen päiville 18.–20.5.2017. Langnetin teemaryhmät voivat halutessaan järjestää kokoontumisia (esim. tekstiseminaaripäivä) keskiviikkona 17.5. Seminaaripäivän päätteeksi 17.5. järjestetään Langnetin yhteinen kokous alkaen kello 17.00. Puolentoista tunnin kokoontuminen jakautuu kahtia siten, että väitöskirjatutkijat ja väitelleet keskustelevat ensin omina ryhminään 45 minuuttia ja yhdessä koko Langnetin väen voimin keskustellaan 45 minuuttia.  Ainakin jotkin teemaryhmät ovat myös järjestämässä varsinaiseen ohjelmaan kuuluvaa työpajaa. Kysy oman ryhmäsi vetäjiltä, mitä on suunnitteilla.

Mentorointikokeilu: Keväällä 2017 Langnetissa kokeillaan ryhmämentorointia. Niin yliopistossa kuin muuallakin työskentelevät kieliaineiden tohtorit auttavat nuorempia kollegoita suunnittelemaan tulevaisuuttaan. Lisätietoja tästä.

Tapahtumakalenteri: Langnetin sivuilta löydät kielentutkijoiden oman tapahtumakalenterin. Jos huomaat puuttuvan tapahtumatiedon, kerro koordinaattorille. Langnetin sivulta löytyy myös linkkejä muualla maailmassa oleviin kielentutkimuksen alan tapahtumakalentereihin.

Tapahtumien striimaus tai videotallennus: Kun joku jossakin järjestää jotakin, olisi hyvä, jos kauempanakin asuvat voisivat osallistua. Kysykää oman yliopistonne opetusteknologiapalveluista tähän apua. Helpoiten onnistuu Adobe Connect ohjelmalla. Esim. Helsingin yliopistossa tietyissä luentosaleissa on myös vielä helpompi Unitube-järjestelmä. Yksittäistä kuuntelijaa varten voi toimia myös Skype-yhteys.

Teemaryhmät: Langnetissa on tällä hetkellä kaksitoista teemaryhmää. Näissä väitöskirjatutkijavetoisissa teemaryhmissä on jo runsaasti jäseniä. Kunkin teemaryhmän esittelysivun alalaidan linkistä löydät jäsenten tutkimusaiheiden kuvauksia. Kaikki kielentutkijat ovat tervetulleita liittymään itseään kiinnostavaan teemaryhmään – tai vaikka kahteen. Liity ryhmän sähköpostilistalle ja pyydä koordinaattoria lisäämään tutkimusaiheesi kuvaus sivulle. Ryhmään liittyminen voi tuoda uutta virtaa työhösi!

Sähköpostilistat: Kitu-listan ja langnet-kaikki-listan yhdistyminen marraskuussa 2016 sujui suuremmitta ongelmitta. langnet-kaikki@helsinki.fi-listalla on tällä hetkellä 580 osoitetta, näistä osa listoja. Listalle voivat laittaa viestejä kaikki listalla olevat. Jos haluat tietää, ketä listalla on, laita viesti ”who langnet-kaikki” osoitteeseen majordomo@helsinki.fi . Listalle liittymisen ohjeet löydät tästä. Erityisesti tohtorikoulutukseen liittyvää tiedotusta varten oleva lista on edelleen langnet-opiskelijat(at)helsinki.fi

Kurssit: Langnet-verkoston yliopistoissa on tarjolla useita väitöskirjatutkijalle sopivia kursseja. Etenkin verkkokurssit ovat helposti saavutettavia kaikille.

Tutkijaseminaarit: Langnet-verkoston yliopistoissa järjestetään joka viikko useita tutkijaseminaareja. Katso, millaisia aiheita Langnetin piirissä tutkitaan juuri nyt. Jos et pääse paikan päälle seuraamaan sinua kiinnostavaa aihetta, ehdota seminaarin pitäjälle skype-yhteyttä. Jos oma seminaarisi ei vielä näy listalla, pyydä seminaarin vetäjää lähettämään tiedot koordinaattorille.

Ja vielä kertauksena:

Resurssipankkiin voivat kaikki suomalaiset tai Suomessa työskentelevät kielentutkijat lisätä tietonsa. Näkökulma-palstalla voit sanoa sanottavasi kielentutkimukseen tai tutkijakoulutukseen liittyvistä asioista. Vertaistukea aina tarvitaan! Vai olisitko valmis antamaan sitä muille? Kielentutkijoiden tarinoita kerätään tänne. Koordinaattorin palstalla on juttuja tuoreista aiheista, viimeksi Hirvosen Maijasta Slushissa.

Keskusteluttaako? Facebookissa keskustelua käydään sekä Langnetin julkisella sivustolla että väitöskirjatutkijoiden suljetulla sivustolla. Molempia sivustoja hallinnoivat Langnetin väitöskirjatutkijoiden edustajat. Kielentutkijoilla on myös muita keskustelusivustoja, kuten Kielitiede-ryhmä. Käytössäsi on myös Kielipankin Foorumi, jonka kautta saat tarvittaessa neuvoja myös Kielipankin asiantuntijoilta. Keskustelulinkit löydät täältä.

***

A summary in English:

  • So far Langnet has not received funding for travel costs, so no seminars or workshops can be funded by Langnet.
  • The Langnet theme groups can organize seminars on Wednesday May 17th in connection with the Finnish Conference of Linguistics. There will also be a Langnet meeting on Wednesday May 17th at 5pm-6.30pm, first 45 minutes being for PhD students and others (post docs, supervisors) separately, the second 45 being for the whole Langnet family.
  • Langnet is piloting a mentoring programme during the spring 2017. Currently the pilot runs in Finnish only. Hopefully the programme will be expanded in English as well.
  • You’ll find the Langnet event calendar here. If you’re organizing something, please consider streaming your event to a wider audience as well (Adobe Connect, even Skype).
  • There are 12 theme groups running in Langnet, please find your own here.
  • langnet-kaikki@helsinki.fi is the list which reaches most of the people working with linguistics and language studies in Finland. All list members can send messages to the list. If you wonder who are on the list, please email a message “who langnet-kaikki” to the address majordomo@helsinki.fi
  • There are plenty of courses available at the Langnet network universities. Please remember the list of research seminars as well.
  • There are also other things you might find interesting, e.g. the Resource Bank, the Langnet Facebook group, the Langnet PhD Students Facebook group, or the Language Bank of Finland Forum.