Miksi näkyä, miksi verkostoitua?

Taas olen hätyytellyt väitöskirjatutkijoita ja muitakin päivittämään ja lisäämään tietojaan Langnetin sivuille. Teemaryhmien sivuille onkin kertynyt mukavasti tietoa ihmisistä ja tutkimuksesta. Aika monelta esittely vielä puuttuu.

Esittelytekstin tuottaminen voi olla samanlaista pakkopullaa kuin vaikka apurahahakemusten tekeminen. Ylimääräistä ja turhan tuntuista hommaa, joka lykkääntyy, ja jonka mieluiten unohtaisi.

Miksi sitten käyttää puoli tuntia tai jopa kokonainen tunti siihen, että kirjoittaa hiukan itsestään ja tekemisistään, ehkä vielä kaivaa kuvankin liitteeksi?

Langnetin kotisivut on mainio paikka kertoa Suomelle ja muulle maailmalle, että olet olemassa. Muut kielentutkijat löytävät sinut ja sinä heidät. Joku ehkä tarvitsee asiantuntemusta, jota on juuri sinulla. Rahoittajatkin todennäköisesti tykkäävät – sekä ennen että jälkeen rahoituspäätöksen. Google löytää yhdistelmän ”nimesi plus Langnet” helposti, kokeile vaikka.

Kyseessä ei ole vain pintatason näkyvyys tai liittyminen nimenä joukkoon, joka näyttää hyvältä. Hakeutumalla muiden tutkijoiden luo altistat itsesi aidolle vuorovaikutukselle. Jos olet olemassa verkkosivulla ja sähköpostilistalla, saat tietoa. Ennen pitkää saatat osallistua johonkin tilaisuuteen verkossa tai livenä. Pääset näkemään ja kuulemaan mitä muut tekevät, saat itse puhua omasta työstäsi, saat muilta kommentteja. Kasvat osaksi tiedeyhteisöä. Tai jos olet kasvanut siitä ulos, pääset takaisin sisälle.

Osalla kielentutkijoista on onni jo graduvaiheessa päästä mukaan tutkimusryhmään, joka tarjoaa kaiken tutkimusaiheesta työhuoneeseen ja rahoituksesta mentorointiin. Kaikilla tätä onnea ei ole, vaan ryhmä ja näkyvyys on hoidettava itse. Langnet on olemassa muun muassa siksi, että tällaisen ryhmän voisi löytää. Viime vuonna syntyneet teemaryhmät ovat itseorganisoituneita matalan kynnyksen tiedeyhteisöjä. Niissä tehdään juuri sitä, minkä ryhmäläiset itse kokevat mielekkääksi.

Haittaako sitten, jos ryhmässä kaikki muut tuntuvat tuntevan toisensa ja minä en vielä (tai enää) ketään? Ei haittaa. Onneksi teemaryhmissä on ne ydinporukat, jotka pyörittävät toimintaa. Toiminta kun ei ihan itsekseenkään pyöri. Kaikki kuitenkin mahtuvat mukaan. Ryhmät ovat auki kaikille väitöskirjatutkijoista emerituksiin. Mukaan voi mennä ihan vaikka vain kuuntelemaan.

Jotakuta ehkä suunnattomasti ärsyttää puhe näkyvyydestä ja verkostoitumisesta. Saa ärsyttää. Harva tutkija erityisesti haluaa olla esillä. Nykyaika nyt on vain sellaista, että jossain vaiheessa joka tapauksessa pitää näkyä ja kuulua. Oma pieni teemaryhmä on oiva paikka totutella keskusteluun ja näkyvillä olemiseen.

Jos haluat omat tietosi sinulle sopivan teemaryhmän sivulle, lähetä ne sähköpostiin ulla.vanhatalo(at)helsinki.fi. Resurssipankkiin voit lisätä tietosi ihan itse haka-tunnuksilla. Jos tietosi löytyvät vielä wanhalta väitöskirjatutkijoiden sivulta, pyydä niiden siirtoa oikean teemaryhmän alle. Jos olet pitämässä – tai jo pitänyt – esitystä tutkijaseminaarissa, eikä esityksesi vielä näy tässä, lähetä koordinaattorin sähköpostiin tieto siitäkin.

Näy siis, ja kuulu! Jätä jälkiä. Jossain vaiheessa joku kiinnostunut voi löytää ne.