Langnet-kuulumisia 2/2024 / Langnet news 2/2024

Tervehdys kaikki Suomen kielitieteilijät! Olen koonnut tähän uutiskirjeeseen uusimmat Langnet-kuulumiset.

Hello all linguists in Finland – for the English version of the latest Langnet news, please see below!

Tässä uutiskirjeessä:

  1. Hae Langnetin koordinaattoriksi!
  2. Vastaa kielentutkimuksen tohtorikoulutuksen opetus- ja kurssisisältöjä käsittelevään kyselyyn
  3. Langnetin teemaryhmien kuulumisia
  4. Langnetin yleiskokous Jyväskylässä ja Zoomissa ti 7.5. klo 17.00
  5. Päivä muistiin: Langnetin joulukoulu järjestetään 4.–5.12.2024 Tampereella ja Zoomissa

* * *

1. Hae Langnetin koordinaattoriksi!

Suomen kielitieteellinen yhdistys hakee koordinaattoria Langnet-tohtorikoulutusverkostolle osa-aikaiseen työsuhteeseen (15 h/vko) 1.8.2024 alkaen. Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva ja tehtävästä maksettava palkka on 1500 €/kk. Työn suorituspaikka on Tampereen yliopisto, mutta työtä voi tehdä etänä sopimuksen mukaan.

Tutustu koko hakukuulutukseen Langnetin verkkosivuilla.

Hakemukset tulee lähettää Langnetin johtajalle Maija Hirvoselle (maija.hirvonen@tuni.fi) sekä koordinaattorille Lotta Aarikalle (lotta.aarikka@abo.fi) sähköpostitse viimeistään perjantaina 10.5.2024 klo 23.59 (Suomen aikaa).

Lisätietoja tehtävästä antavat Langnetin johtaja, tenure track -professori Maija Hirvonen (maija.hirvonen@tuni.fi, 050 318 2503) sekä Langnetin koordinaattori Lotta Aarikka (lotta.aarikka@abo.fi, 050 326 0078).

2. Vastaa kielentutkimuksen tohtorikoulutuksen opetus- ja kurssisisältöjä käsittelevään kyselyyn

Langnetin toimintasuunnitelmassa 2024 on kirjaus, joka käsittelee kielentutkimuksen alan tohtorikoulutuksen kursseja ja niihin liittyvää opetusyhteistyötä (Langnet-OPS). Kirjauksen motivoi Langnetin piirissä käyty keskustelu siitä, että yliopistojen tohtorikoulujen järjestämät yleiset kurssit eivät aina vastaa kielentutkijoiden erityistarpeisiin.

Tänä vuonna selvitämme, voisimmeko lisätä Langnetin väitöskirjatutkijoille suunnattua kurssitarjontaa.

Selvityksen ensimmäinen askel on Langnet-yhteisön tarpeet: siksi olemme laatineet väitöskirjatutkijoille, ohjaajille ja muille tutkijoille suunnatun kyselyn, jonka avulla voitte kertoa meille, millaisille opetussisällöille ja -muodoille on tarvetta.

Kysely on avoinna perjantaihin 17.5.2024 saakka. Vastaamalla vaikutat!

3. Langnetin teemaryhmien kuulumisia

Oletko tuore väitöskirjatutkija, post doc -tutkija tai ohjaaja ja haluat verkostoitua tieteellisen keskustelun merkeissä? Tutustu Langnetin teemaryhmiin, liity sähköpostilistalle ja lähde mukaan toimintaan. Lisätietoja teemaryhmistä löydät alta sekä Langnetin verkkosivuilta.

****

Diskurssi -teemaryhmä etsii uutta vetäjää tiimiin: tässä sinulle oiva mahdollisuus toteuttaa teemaryhmätoimintaa ja samalla tutustua muihin tutkijoihin diskurssintutkimuksen parissa! Teemaryhmän vetäjäksi on helppoa alkaa ja tapahtumia on mukava toteuttaa, sillä toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen on vapaat kädet. Teemaryhmien vetäjillä on myös oma verkosto, joka tarjoaa tukea kaikissa käytännön asioissa. Vetäjäksi voi alkaa kuka tahansa kielialojen tohtorikoulutettava mistä tahansa maamme yliopistosta. Lisätietoja teemaryhmän toiminnasta saa nykyisiltä vetäjiltä Tainalta, Marjalta ja Emilialta. Yhteystiedot ja lisätietoja löytyy Langnetin sivuilta. Mikäli kiinnostuit, ole yhteydessä Langnetin koordinaattori Lottaan, lotta.aarikka@abo.fi.   

Teemaryhmän kevään viimeinen työpaja pidetään maanantaina 29.4. Klo 15 alkaen Zoomissa. Työpajassa on mahdollisuus harjoitella esitystä esim. Kielitieteen päiville tai muuhun tilaisuuteen. Ilmoittaudu mukaan viimeistään keskiviikkona 17.4. laittamalla sähköpostia Marjalle: marja.i.rautajoki@utu.fi. Tervetuloa esitystreeneihin! 

Teemaryhmä järjestää vapaamuotoisen tapaamisen Kielitieteen päivien aikana 6.–8.5.2024. Lisätietoja tapaamisesta tulossa lähempänä – kuullaan siis pian! 

Kieli muuttuvassa yhteiskunnassa -teemaryhmä järjestää vapaamuotoisen tapaamisen Kielitieteenpäivien aikana 6.–8.5.2024. Voidaan tutustua toisiimme ja jutella syksyn ohjelmasta tai mistä vaan! Tarkempi aika ja paikka selviää myöhemmin.

Teemaryhmän vetäjä Anna osallistui huhtikuussa Tartossa “Language and identity in the changing society” -työpajaan ja siellä kuulemistaan esityksistä innostuneena haluaisi järjestää syksylle jonkinlaista Suomi-Viro yhteistoimintaa “changing society” -teemalla. Luultavasti jokin zoom-seminaari, jossa lyhyitä esityksiä tutkimusaiheista, mutta pohditaan tätä vielä yhdessä.

Kielioppi, semantiikka ja typologia -teemaryhmä jatkaa etäkirjoittamista ja seuraavat ajankohdat ovat torstai 25.4. ja torstai 16.5. klo 9–12. Zoom-linkki lähetetään ilmoittautuneille – täytä lomake tai ole yhteydessä ryhmänvetäjään Satuun. Lisäksi suunnitelmissa on vapaamuotoinen tapahtuma Kielitieteen päivien yhteydessä Jyväskylässä, ja yksityiskohdista tiedotetaan myöhemmin. Lisätietoja voi kysyä Satu Keinäseltä (satu.keinanen@helsinki.fi).

Kirjoitusjärjestelmät -teemaryhmä järjestää Kielitieteen päivillä Jyväskylässä työpajan Kirjoitus – mistä tulet, minne menet?, joka kokoaa eri alojen kielentutkijoita yhteen ruotimaan kirjoituksen roolia kielentutkimuksessa. Tervetuloa kuulolle ja keskustelemaan! Teemaryhmän loppukevään tapaamiset järjestetään 23.4. ja 22.5. klo 14.1515.45 hybridimuotoisesti Helsingissä ja Zoomissa. Tapaamisista tiedotetaan tarkemmin teemaryhmän sähköpostilistalla. Myös teemaryhmän vetäjä Jenna (jenna.sorjonen@helsinki.fi) kertoo mielellään lisää toiminnasta!

Käännöstiede, monikielisyys ja asiantuntijaviestintä -teemaryhmä kokoontuu ensi torstaina (18.4.) väitöskirjatutkijoiden koulutustapahtumaan Tampereen yliopistolle kello 12–16. Luvassa on luento ja tekstiseminaari. Tekstiseminaarin ilmoittautuminen on jo mennyt, mutta luennolle (12–14) voi tulla mukaan ilman ennakkoilmoittautumista. Tervetuloa!

Multimodaalisuus ja puhe vuorovaikutuksessa ja toiminnassa -teemaryhmä piti teksti- ja keskustelusession tiistaina 23.2.2024. Pohdimme tekstien lisäksi mm. teoreettisia kysymyksiä sekä MuMon tulevaa ohjelmaa. Suuri kiitos osallistujille!

Toukokuulle on suunnitteilla EMCA-aiheinen seminaari/paneeli, jossa kutsutut puhujat kertovat omasta suhteestaan EMCA-metodologiaan. Tapahtuma avaa seminaarisarjan, jossa käsitellään erilaisia multimodaalisuuden, puheen ja vuorovaikutuksen tutkimukseen liittyviä teoreettisia suuntauksia. Lisäksi keväällä pidetään erillinen aineisto-/tekstisessio, johon halukkaat voivat tuoda omaa aineistoaan tai tekstejään yhdessä keskusteltaviksi. Pysy kuulolla – lisää tietoa on tulossa pikimmiten MuMon sähköpostilistalle!

1.8.2024 alkaen MuMon vastuuhenkilöinä jatkavat Heidi Puputti ja Reetta Ronkainen. Minttu Vänttinen jättää vastuuhenkilön tehtävän väitöskirjan valmistuessa, mutta jatkaa vielä muuten mukana toiminnassa. 

Nimistöntutkimus-teemaryhmän lukupiiri kokoontuu joka kuukauden viimeisenä tiistaina klo 10 Zoomissa. Toivotamme kaikki halukkaat mukaan nimistöntutkimuksen lukupiiriin! Kiinnostuneet voivat olla yhteydessä teemaryhmän vastuuhenkilöihin (milla.juhonen@helsinki.fi tai hanna.virranpaa@helsinki.fi). Teemaryhmä suunnittelee myös esitelmätyöpajan järjestämistä elokuulle. Tarkemmasta aikataulusta ja ohjelmasta tiedotetaan lähiaikoina!

4. Langnetin yleiskokous Jyväskylässä ja Zoomissa ti 7.5. klo 17.00

Langnetin yleiskokous järjestetään tiistaina 7.5. klo 17.00–18.00 Jyväskylän yliopiston päärakennuksen salissa C1 (osoite Seminaarinkatu 15, Jyväskylä). Kokoukseen on mahdollista osallistua etäyhteydellä, Zoom-linkki löytyy alta sekä kalenterikutsusta, joka on lähetetty langnet-kaikki-listalle 16.4.

Yleiskokouksen asialistalla on ajankohtaisia kuulumisia, rahoitukseen liittyviä kysymyksiä ja johtoryhmän väitöskirjatutkijoiden edustajan varajäsenen valinta. 

Kokouksen kieli on suomi, mutta keskustelua voidaan käydä myös ruotsiksi ja englanniksi. Tervetuloa!

Zoom-linkki: https://aboakademi.zoom.us/j/68380225386
Meeting ID: 683 8022 5386 

5. Päivät muistiin: Langnetin joulukoulu järjestetään 4.–5.12.2024 Tampereella ja Zoomissa

Langnetin johtoryhmä päätti vuoden ensimmäisessä kokouksessa, ettei Langnet järjestä vuonna 2024 kesäkoulua koordinaattorin vaihtumisen sekä taloudellisen tilanteen vuoksi.

Sen sijaan Langnet järjestää vuonna 2024 joulukoulun kaksipäiväisenä hybriditapahtumana 4.–5.12.2024 Tampereen yliopistolla sekä Zoomissa.

Merkitse päivät muistiin – lisätietoja tapahtumasta seuraa heti syyslukukauden alkupuolella!

******

ENGLISH VERSION

In this newsletter:

  1. Apply for the position of Langnet coordinator
  2. Answer the survey about the teaching and course contents of doctoral education in linguistics
  3. News from Langnet’s theme groups
  4. Langnet’s general assembly in Jyväskylä and Zoom Tue 7 May at 5 pm
  5. Save the date: Langnet’s Winter school on Dec 4-5, 2024 in Tampere and Zoom

****

1. Apply for the position of Langnet coordinator

The Linguistics Association of Finland is looking for a coordinator for the Langnet network for a part-time job (15 h/week) starting on August 1, 2024. The contract of employment will be valid until further notice and the salary for the position is €1,500/month. The place of work is the University of Tampere, but the work can be done remotely by agreement.

Check out the entire job announcement on Langnet’s website. The job announcement is in Finnish, as the position requires good language skills in both Finnish and English.

Applications must be sent to Head of Langnet Maija Hirvonen (maija.hirvonen@tuni.fi) and coordinator Lotta Aarikka (lotta.aarikka@abo.fi) by email by Friday 10 May 2024 at 23:59 (Finnish time).

More information about the task is provided by Head of Langnet, tenure track professor Maija Hirvonen (maija.hirvonen@tuni.fi, 050 318 2503) and Langnet’s coordinator Lotta Aarikka (lotta.aarikka@abo.fi, 050 326 0078).

2. Answer the survey about the teaching and course contents of doctoral education in linguistics

In Langnet’s action plan 2024, there is an entry that deals with doctoral education cooperation in the field of language studies (Langnet-OPS). The entry was motivated by the fact that the general courses organized by university doctoral schools do not always meet the special needs of linguists.

This year, our goal is to increase the course offering for Langnet’s doctoral researchers.

The first step is to find out the needs of the Langnet community: we’ve prepared a survey for doctoral researchers, supervisors and other researchers, which you can use to tell us what kind of teaching content and formats are needed.

The survey is open until Friday 17 May 2024. 

3. News from Langnet’s theme groups

Are you a new doctoral researcher, post doc researcher or supervisor? Do you want to network for scientific discussion? Check out Langnet’s theme groups, join the mailing list and get involved. More information on the theme groups can be found below and on the Langnet-website.

****

Discourse theme group is looking for a new PhD researcher in charge to join our team: this is a great opportunity to coordinate group activities and network with other researchers within discourse research! It is easy to become the leader of a theme group and it is nice to organise events, as there is free rein in planning and implementing activities. The theme group leaders also have their own network that offers support in all practical matters. Any doctoral student in language disciplines from any university in Finland can act as person in charge of the theme group. More information about the theme group’s activities is available from the current leaders Taina, Marja and Emilia. Contact information and further information can be found on Langnet website: https://blogs.helsinki.fi/langnet-2016-2019/diskurssi/. If you are interested, please contact Langnet’s coordinator Lotta, lotta.aarikka@abo.fi.   

The theme group’s last workshop of the spring will be held on Monday 29 April at 15 on Zoom. In the workshop there is an opportunity to rehearse a presentation for Kielitieteen päivät, for example, or for other event. Please sign up no later than Wednesday 17 April by sending an email to Marja: marja.i.rautajoki@utu.fi

The theme group will organise an informal meeting during Kielitieteen päivät organised on  6-8 May 2024. More information about the meeting coming closer – stay tuned! 

Language in a Changing Society theme group will organise an informal meeting during the Finnish Conference of Linguistics (Kielitieteen päivät) 6.-8.5.2024. We can get to know each other and talk about the autumn’s schedule or anything! The exact time and place will be informed later.

The PhD researcher in charge, Anna, participated in a “Language and identity in the changing society” workshop in Tartu in April, got excited about all the presentations and would now like to organise some kind of Finland-Estonia event for the autumn period with a “changing society” theme, probably some Zoom seminar with brief research presentations. But let’s think and talk about this more together. 

Grammar, Semantics and Typology theme group continues remote writing and the next dates are Thursday 25 April and Thursday 16 May,  9-12 o’clock. The zoom link will be sent to participants, so fill in this form or contact the group leader Satu. Additionally, there are plans for an informal meeting during Kielitieteen päivät in Jyväskylä (6-8 May), and details are informed later. For more information, contact Satu Keinänen (satu.keinanen@helsinki.fi).

Writing Systems theme group organises a workshop entitled Writing – Past, present, future at Kielitieteen päivät in Jyväskylä. The workshop brings linguists of all sorts together to critically review the role of writing in the study of language. The presentations will be bilingual in Finnish/English. Welcome! The theme group’s other meetings for the spring will be on 23 April and 22 May at 14.15-15.45 in a hybrid format in Helsinki and Zoom. More info will be distributed on the groups mailing list, and the group’s coordinator Jenna (jenna.sorjonen@helsinki.fi) is also happy to tell you more!

Translation Studies, Multilingualism, and Professional Communication theme group has a gathering in Finnish connected to the KäTu symposium (19.-20.4.) in Tampere.

Multimodality and Talk in (Inter)action theme group held a text and discussion session on 23rd February 2024. In addition to texts, we discussed theoretical issues and the future programme of MuMo. A huge thank you to all participants!

For May, we are planning an EMCA-related seminar/panel, where invited speakers will talk about their own relationship to the EMCA approach. This event will launch a series of seminars on different theoretical orientations in research on multimodality, talk, and interaction. There will also be a separate data/text session in the spring, where those interested can bring their own data or texts to be discussed together. Stay tuned – more information will be added to the MuMo mailing list as soon as possible!

From August 2024 onwards, Heidi Puputti and Reetta Ronkainen will be the doctoral researchers in charge of MuMo. Minttu Vänttinen will leave the position as she finishes her doctoral thesis, but will otherwise continue to be involved in the activities. 

Onomastics theme group has an article discussion club. We welcome everyone who is willing to join! The meetings are held on the last Tuesday of the month at 10 a.m. in Zoom. If you want to participate in the discussion club, please contact the leaders of the theme group (milla.juhonen@helsinki.fi or hanna.virranpaa@helsinki.fi). The theme group is planning to organise a presentation workshop in August. A more detailed schedule and programme will be announced soon, stay tuned!

4. Langnet’s general assembly in Jyväskylä and Zoom Tue 7 May at 5 pm

Langnet’s general assembly will be held on Tuesday, May 7 at 17:00–18:00 in Hall C1 of the main building of the University of Jyväskylä (address: Seminaarinkatu 15, Jyväskylä). It is possible to participate in the meeting remotely, the Zoom link can be found below and from the calendar invitation that was sent to the langnet-kaikki list on 16 Apr .

The agenda of the general assembly includes current news, questions related to funding and the election of a deputy member of the doctoral researchers’ representative of the executive team. 

The language of the meeting is Finnish, but discussions can also be held in Swedish and English. Welcome!

Zoom-link: https://aboakademi.zoom.us/j/68380225386

Meeting ID: 683 8022 5386 

5. Save the date: Langnet’s Winter school on Dec 4-5, 2024 in Tampere and Zoom

Langnet’s executive team decided at the first meeting of the year that Langnet will not organize a summer school in 2024 due to the change of coordinator and Langnet’s financial situation.

Instead, in 2024, Langnet will organize a winter school as a two-day hybrid event on December 4-5, 2024 at Tampere University and Zoom.

Save the date – more information about the event will follow right at the beginning of the fall semester!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *