Laarinpohja, luukku 5: Kallvikin makasiini

Viime kesänä vierailimme Espoon Kallvikissa etsimässä jälkiä 1700-luvun kruununmakasiinista. Niitä löytyi, otin kuvia, ja ehdin jo kirjoittaa aika pitkän tekstiluonnoksenkin aiheesta, mutta työ keskeytyi eikä koskaan päätynyt blogiin asti. Tässä nyt laarinpohjalta raapaistuna tuo keskentekoinen teksti ja kuva:

Espoonlahteen pistävä Kallvikin niemi on nykyisin uimapaikka, mutta sen historia kytkeytyy tiiviisti Viaporin rakennustöihin. “Jo 1700-luvulla sanottiin, että Kallvik oli aina ollut Espoonkartanon lastaus- ja laivanrakennuspaikka” kertoo Espoon rakennuskulttuuri ja kulttuurimaisema -selvitys. Kallvikin niemi oli kaukaisin paikka, jonne Espoonlahtea ylös purjehtineet isot alukset pääsivät, ja jyrkkärantaisena se soveltui hyvin satamaksi.

1700-luvun puolivälissä Kallvikissa oli yksi Helsingin lähiseudun kolmesta kruununmakasiinista.

http://i1237.photobucket.com/albums/ff468/backman1710/Kallvikinmakasiini_zps591a20ff.jpg

Tämä neliskulmainen kuoppa Kallvikin niemen pohjoisrannalla on todennäköisesti jäänne kruununmakasiinista. Kuopan reunoja kiertää rakennuksen kivijalka. Se näkyi hyvin vielä keväällä, mutta on nyt kasvillisuuden peitossa (valokuvat pitäisi aina ottaa kasvukauden ulkopuolella…). Tällä kivijalalla seisoneeseen makasiiniin siis lastattiin 1700-luvun puolivälissä Viaporin sotilaiden ruokkimiseen tarkoitettua viljaa. Täältä vilja kulki edelleen linnoitukseen todennäköisesti veneellä. Maanteitse matka olisi tuolloisella tiestöllä merkinnyt varsin suurta mutkaa sisämaan kautta: ensin pikkutietä ylös Kauklahteen, ja sieltä Kuninkaantietä Espoon kirkon, Bembölen kestikievarin ja Albergan kartanon kautta Helsinkiin.