Laarinpohja, luukku 7: Pakin talo

Samalla kesäretkellä, jolloin vierailimme viimeisen kerran Tuomarinkylän kartanomuseossa, kävimme myös Pakin talossa. Se hautautui Tuomarinkylän keralla hyvien blogi-ideoiden hautausmaalle, mutta nostettakoon sekin esiin nyt.

http://i1237.photobucket.com/albums/ff468/backman1710/Pakintalo_zpsb0b4ce4f.jpg

Itä-Pakilan modernin omakotialueen keskellä piileskelee omalaatuinen mini-Seurasaari: vanha maalaistalointeriööri päärakennuksineen, aittoineen ja saunoineen. Paikalle meidät johdatti Sampsa, joka on löytänyt sen kerran vahingossa pyöräretkellään. Mistä on  kysymys? Helsingin kaupungin turisti-info antaa seuraavan, vähän tautologisen informaation:

Pakin taloa isännöi, hoitaa ja vuokraa Pakila-Seura ry. Pakin talo on 1700-luvulta peräisin oleva hirsinen maalaistalo, joka on kunnostettu 1800-luvun asuunsa. Pakin talo on Helsingin kolmanneksi vanhin alkuperäisellä paikallaan seisova talo.

Pakila-Seuran nettisivuilta saa vähän syvällekäyvempää tietoa:

Pakin talo on vanhan rakennus- ja asumiskulttuurin muistomerkki Pakilassa. Talon päärakennuksen etelänpuoleisen tuvan, mustan tuvan, runkokehikko on asiantuntijoiden mukaan rakennettu savupirtiksi, jonka keskellä oli sisäänlämpiävä kiuasmallinen tulisija. Se on rakennettu tälle paikalle sitä varten veistetyistä hirsistä. Tuvan käyttö nimenomaan savupirttinä näyttää kuitenkin jääneen lyhytaikaiseksi. Tupa lienee rakennettu 1700-luvun puolivälissä, nousukauden alkuvuosina, ja aputiloiksi sille rakennettiin porstua ja eteiskamari, edistyksen merkit.

1700-luvun puolivälin “nousukausi” soittaa Viapori-tutkijan päässä välitöntä kelloa. Onko tässä siis kyse linnoituksen rakennustöiden vaurastuttavasta vaikutuksesta lähimaaseutuun? Ovatko Pakin talon porstua ja eteiskamari Viaporin vaikutusta? Tästä voisi laatia pienen tutkimuksen, kaivaa esiin Viaporin tilit ja katsoa, myivätkö Pakinkylän talonpojat tavaroita linnoitukseen… Mutta jätetään se nyt spekulaation asteelle.

Pakin talo on malliesimerkki siitä, että joka puolella piileskelee mielenkiintoisia, mutta huonosti tunnettuja ja hyvin kätkettyjä historiallisia nähtävyyksiä. Erinomaisessa kunnossa ja hyvin pidetty on tämä pieni kylätalo, sitä ei voi sanoa suinkaan kaikista 1700-luvun rakennuksista joita eteen tulee (kts. esim. Helsingin pitäjän kirkonkylän Riddars).