Toimittaja soittaa naakkauutisen merkeissä. Naakat ovat tuhonneet sadon, eikä ainoastaan viljelijä tai toimittaja, vaan myös kirkon väki on kummissaan tilanteesta. Kaupunkipuistoista nauttivat eivät voi enää käyttää puiston penkkejä kun uloste sotkee paikat kerta kerran jälkeen. Ja niistä tarttuu salmonellakin, eikö tartukin? Eikö näille tuholaisille kerta kaikkiaan voi myöntää tappolupia? Muuten alta menevät elinkeino ja yhteisön rauha. Lue loppuun
Rohkeasti erilainen
Taloudellisesti vaikeina aikoina säästetään kuluissa ja vähennetään riskejä. Toimintaa sopeutetaan tulovirtoihin ja hyvä niin. Uutta nousua rakennettaessa on kuitenkin vaara, että sekä investoinneista että oman päätyön, esimerkiksi työtehtävien, palvelujen ja tuotteiden kehittämisestä, tingitään. Valitettavasti tämä saattaa vain syventää ongelmia, sillä kaikki eivät voi tarjota ”sitä samaa”. Tämä lisää haasteita myös sivistyspuolella, esimerkiksi jos useat kansalliset koulutusorganisaatiot tarjoavat keskenään hyvin samankaltaista opetusta. Sama pätee uskoakseni myös yliopistojen tutkimukseen. Lue loppuun
Isoja vai pieniä innovaatioita?
Miten grilliä soitetaan oikeaoppisesti? AamuTV:n myötä ymmärsin, että grilliä voi käyttää myös rytmisoittimena. Eikä siinä kaikki, grillistä taitavasti käsiteltynä voi löytää sekä duuri- että mollisointuja muistuttavia ääniä. Parhaimmillaan päästään varsin hienoviritteisiin värähtelyihin. Kunhan vain taitaa grilliä paukauttaa oikeasta kohdasta ja instrumentalistin käsituntuma on kohdallaan. Lue loppuun
Terveisiä keskikentältä
Yliopistolaisissa on paljon intohimoisia jalkapallofaneja. Olen itsekin viettänyt viimeiset 15 vuotta kentän laidalla erilaisissa tukitehtävissä. Kun meitä nyt vielä palkitaan Brasilian MM -turnauksella, on riittävät aasinsillat kasassa. Eli voin kertoa metaforisesti pelistä, jossa Ruralia-instituutti on mukana. Avaan myös pelipaikkaa, jossa yritämme avauskokoonpanoon täydellä peliajalla. Lue loppuun
Rural Studies muutoksissa
Ruralia-instituutissa on tuotettu ja annettu yliopistollista perusopetusta yli kymmenen vuoden ajan, tällä hetkellä kahdessa yliopistollisessa opetusverkostossa: Osuustoimintaan ja yhteisötalouteen keskittyneessä Co-op Network Studies -verkostossa sekä maaseutu- ja paikalliskysymyksiä tarkastelevassa Rural Studies -verkostossa, joiden koordinaatiovastuu on Ruralia-instituutilla. Toimin opintosuunnittelijana molemmissa verkostoissa. Lue loppuun
Mitä yhteistä on karatemestarilla ja yrittäjällä?
Käsiini osui kirjahyllystä Keijo Tahkokallion teos Ajattele myönteisesti. Avaimia muutokseen. Tahkokallio kuvaa siinä karatemestarin toimintaa: Karateka valitsee laudan, jonka katkaiseminen on mahdollisuuksien rajoissa. Iskiessään laudan poikki hän ei ajattele millään tavoin lautaa tai sen poikkimenoa, vaan keskittyy ajattelemaan pistettä, jossa käsi on iskun jälkeen. Voima lyöntiin syntyy tästä. Lue loppuun
Kokemuksia kotiseutusuunnittelusta: kuvien kertomat tarinat
Ruralia-instituutin kotiseutututkimusten sarja aloitettiin vuonna 2012 Nurmonjokilaaksoon suuntautuneella kotiseutusuunnitelmalla, jossa perehdyttiin nurmolaisten käsityksiin kotiseudustaan. Vuosien 2012–2013 aikana kotiseutututkimusten sarja täydentyi Nokiottaan kotomaa -nimisellä hankkeella, jossa kerättiin kuortanelaisten käsityksillä omasta kotiseudustaan ja sen tärkeistä avainkohteista sekä laadittiin tulkinta kuortanelaisten kotiseututihentymien syvärakenteista. Tällä hetkellä kotiseutututkimusten sarja jatkuu kolmannen iän asumiseen liittyvien kotiseutukokemusten selvittämisellä KIKKA-hankkeessa. Lue loppuun
Minä ja luomu markkinoilla – mihin kohtaamisemme johtaakaan?
Suomalainen luomutuottaja ja kuluttaja tuntuvat usein putoavan johonkin kummalliseen välitilaan kun puhutaan siitä, miten markkinat pelittävät luomutuotannon ja –kulutuksen kohtaamiseksi. Luomutuotannolla ei ole tukenaan tuotantotapaa korostavaa mediaa, joka havahduttaisi kuluttajia erilaisten ympäristö- ja ruokaskandaalien avulla ottamaan kantaa ruokaketjun toimintaan. Useimmiten tällaiset uutiset koskevat Keski-Euroopassa tavanomaista tuotantoa mutta myös luomutuotantoa. Lue loppuun