Muita uutisia

Kuvailu uudistuu Kuvailun uudistumisen ensimmäinen vaihe, uusien kuvailusääntöjen (RDA = Resource Description and Access) käyttöönotto, käynnistyy Suomessa ensi vuonna. Käyttöönotosta vastaa Kansalliskirjaston Kilda-projekti (Kirjastometatieto linkitetyksi dataksi).

RDA-säännöt korvaavat ISBD-säännöt ja Hakutiedot-oppaan. RDA:n rakenteena on käsitemalli, joka mahdollistaa kirjastometatiedon muokkaamisen linkitetyn datan ympäristöön sopivaksi. RDA:n rakenne tukee myös kuvailun muutoksen seuraavien vaiheita eli tietomallin (tallennusformaatin), tietojärjestelmän ja kuvailutyöpinnan uudistamista.

Kirjallisuusvinkkejä RDA-filosofiaan tutustumiseksi: https://wiki.helsinki.fi/x/Cg8XC

RDA:n käyttöönoton vaiheet

Kansalliskirjasto julkaisee RDA-sääntötekstin suomennoksen RDA toolkit -palvelussa elokuussa 2015. Yhteenveto suomennoksen julkaisusopimuksesta on luettavissa RDA-tiedotussivuilla: https://wiki.helsinki.fi/x/-A4XC.

Lisätietoa maksullisen RDA toolkit -palvelun lisensioinnista: http://www.rdatoolkit.org/subscribe

Kirjastoverkon RDA-koulutukset järjestetään syksyllä 2015. Koulutuksista tiedotetaan tarkemmin kevään 2015 lopulla. Alkukeväällä ovat Kansalliskirjaston sisäiset RDA-koulutukset, joihin liittyvää koulutusmateriaalia julkaistaan RDA-tiedotussivuilla kevään 2015 aikana: https://wiki.helsinki.fi/x/Cg8XC

Kansalliskirjasto ottaa RDA-säännön käyttöönsä vuoden 2016. Päätökset RDA-käyttöönoton aikatauluista olisi kirjastojen hyvä tehdä vuoden 2015 aikana.

Lisätietoa RDA-säännöistä

RDA-tiedotussivuilla tietoja RDAn käyttöönotosta, RDA toolkit -palvelun käyttöohje, RDA-terminologiaa ja vastauksia miksi-kysymyksiin.

RDA-tiedotussivut: wiki.helsinki.fi/display/RDA tai googlettamalla: rda-tiedotussivut.

Kuvailusääntöjen neuvontaosoite:

kuvailusaannot-posti[at]helsinki.fi P.s. Ehdota suomenkielistä nimeä RDA-säännöille: https://wiki.helsinki.fi/x/FAkwCQ

Kiwin päivitys

Kiwissä on käyttökatko 29.12.2014 – 3.1.2015 välisenä aikana, jolloin palvelu on joko kokonaan pois käytöstä tai vain lukutilassa.

Käyttäjille näkyvin muutos on Kiwin ulkoasun uudistuminen, kun vuodesta 2011 käytössä olleesta välilehtimäisestä ulkoasusta luovutaan kokonaan. Nappulat saattavat siis vaihtaa hieman paikkaa nyt totuttuun nähden, mutta yleisemmin Kiwin toiminnot tulevat olemaan paremmin linjassa esim. Helsingin yliopiston wikin toiminnallisuuksien kanssa.

Sisällöt, käyttöoikeudet yms. säilyvät ennallaan, ja mikäli muutoksen jälkeen (tai jo ennen muutosta) esiintyy asioita, jotka askarruttavat, voi niistä kirjoittaa osoitteeseen kiwi-posti (at) helsinki.fi.

Tarkempaa lisätietoa löytyy vielä vaikkapa asiantuntijaseminaarin esityksestä Kiwin päivitys:
https://wiki.helsinki.fi/display/assemin/2014.11.25+Asiantuntijaseminaari