Uutisarkisto

Tältä sivulta löytyy Klaara-verkoston sähköpostilistalla julkaistuja uutisia:

Huhtikuun Klaara-blogissa kerrotaan selkokielen opinnäytetyöpajoista, joita Klaara-verkosto järjesti syksyllä 2020 ja keväällä 2021. Blogin kirjoittaja on Anneli Hanhisalo, joka esitteli pajoissa omaa opinnäytetyötään.

Maaliskuun Klaara-blogi kertoo Tampereen yliopiston selkokirjoituskurssista, jolla opiskelijat muokkasivat potilasohjeita selkokielelle. Blogin on kirjoittanut Tytti Suojanen.

Klaara-työpaja Kielitieteen päivillä 5.–7.5.2021

Selkokieli ja kääntäminen -työpaja Kääntämisen ja tulkkauksen tutkimuksen symposiumissa 21.5.2021.

Tiedote Humakin ja Savonian Ydinasia-hankkeesta

Wikipediasta löytyy nyt päivitetty perustietopaketti selkokielestä.

Selkokielen tutkimuksen teemanumero Virittäjään

Ilmoittaudu kevään 2021 Mediatekstityöpajoihin. Lisätietoa tässä.

Helmikuun Klaara-blogissa Päivi Kuusi ja Leealaura Leskelä kertovat Helsingin yliopiston opetuskokeilusta, jossa kääntäjäopiskelijat pääsivät harjoittelemaan selkokirjoittamista.

Professor Anna Matamala reflects on the latest Klaara blog, whether the concept of easy-to-understand language could be applied to the audiovisual access services and describes the ongoing EASIT-project.

Uusimmassa Media & Viestintä -julkaisussa (4/2020) on Auli Kulkki-Niemisen selkomediaa tarkasteleva artikkeli Journalistisia tekstejä selkokielellä: Saavutettavan median tarjonnasta ja erityispiirteistä.

Kielikellossa (4/2020) on Ella Airaksisen yleistajuinen artikkeli Kohti kohteliasta selkokieltä, jossa kirjoittaja pohtii puhuttelun ja kohteliasuuden keinoja selkoteksteissä.

The latest Klaara blog is now available in English, too. In the blog, professor Tiina Onikki-Rantajääskö describes the teaching of Easy Language at the University of Helsinki

Hienoja uutisia lätt språk -tutkimuksen puolelta: Svenska litteratursällskapet on myöntänyt kolmivuotisen apurahan Tampereen yliopiston tutkimushankkeelle Lätt finlandssvenska – en språkform för minoriteter inom minoriteten. Hanketta vetää pohjoismaisten kielten professori Camilla Lindholm. Lämpimät onnittelut Klaara-verkostolta!

25.3.2021 Klaara-verkoston toinen Opinnäytepaja Helsingin yliopistolla. Tervetuloa kaikille, jotka tekevät selkokieleen liittyviä opinnäytteitä eri oppilaitoksissa. Pajassa esitellään eri vaiheissa olevia opinnäytetöitä ja saadaan sekä annetaan niistä palautetta. Lisätietoja ja ilmoittautuminen tässä.

22.10.2020 Klaara-verkoston ensimmäinen Opinnäytepaja Helsingin yliopistolla. Lisätietoja tässä.

12.8.2020 Selkokieltä viestintään! Kieltä pitää ja voi yksinkertaistaa. Yleisöseminaari Helsingin yliopiston Tiedekulman kanavalla 12.8.2020 klo 13–15. Tallenne ja lisätiedot katsottavissa tästä.

Selkokielen kansainvälinen Klaara Conference 2020 Oltenissa, Sveitsissä, on siirretty koronatilanteen vuoksi vuodella eteenpäin. Konferenssiin hyväksytyt esitykset ja workshopit siirtyvät automaattisesti pidettäviksi 30.–31.8.2021.

28.5.2020 vietettiin ensimmäistä kertaa kansainvälistä selkokielen päivää. Päivä sai suuren suosion somessa etenkin Selkokeskuksen kanavilla.

Mervi Kastarille myönnettiin Selkokielen ytimessä -hankkeen artikkelipalkkio AFinLA-e:ssä julkaistusta tutkimusartikkelista S2-lukija tulkitsijana selkomukautetun kaunokirjallisuuden lukupiirissä sekä siitä tehdystä yleistajuisesta kirjoituksesta  Tampereen seudun S2-opettajat ry:n sivuilla. Tutustu artikkeleihin.

Klaara-verkoston kokouksessa 26.3.2020 keskusteltiin verkoston toiminnasta jatkossa. Lue tiivistelmä kokouksesta.

Puhe ja kieli -lehti on julkaissut selkokielen teemanumeron 4/2019. Tutustu numeroon (ilmaiseksi).