Dokumentit

Kokoelman kirjoitukset ovat koptilaisia käännöksiä alun perin kreikankielisistä teksteistä. Kirjastoon kuuluu yli 50 enemmän tai vähemmän hyvin säilynyttä kirjoitusta. Osa on tosin kaksoiskappaleita, yksi jopa kolmena versiona (Johanneksen salainen kirja), joten kirjoitusten tosiasiallinen määrä on 46. Tekstit on kirjoitettu papyrusarkeille, sidottu yhteen ja suojattu nahkakansilla kolmeksitoista koodeksiksi eli nykyaikaista kirjaa muistuttavaksi niteeksi. Vaikka kokoelma on pääosin säilynyt suhteellisen hyvässä kunnossa, on viimeisestä koodeksista säilynyt vain kahdeksan irrallista lehteä kuudennen koodeksin nahkakannen sisällä.

Nag Hammadin kirjaston löydyttyä sen oletettiin kuuluneen jollekin gnostilaiselle ryhmälle. Nykyään tiedetään enemmän. Osa lähteistä voi olla peräisin kirkkoisien kuvaamilta ryhmiltä. Kirkkoisien kuvaukset ja kirjakokoelman sisältö kuitenkin poikkeavat usein huomattavasti toisistaan, eikä osaa kirjoituksista voida luonnehtia gnostilaisiksi edes sanan väljässä merkityksessä. Löytöpaikan lähistöllä on sijainnut varhaiskristillisiä luostareita ja useiden tutkijoiden mukaan onkin mahdollista, että Nag Hammadin kirjakokoelma olisi kuulunut jonkun luostarin kokoelmiin.

Nag Hammadin kirjaston kirjat
Nag Hammadin kirjaston kirjat on sidottu kolmeksitoista koodeksiksi, jotka muistuttavat modernia kirjaa. Ne on suojattu nahkaisilla kansilla (leveys 15-20cm, korkeus 30-35cm) Kuva: Claremont Colleges Digital Library.