Pollea napaan!

Facebookissa leviää kulovalkean tavoin kuva Ämmässuon kaatopaikalla makaavasta hevosenruhosta.

[22.5.2015: Poistin kuvan hevosesta kohteliaisuudesta ja kunnioituksesta hevosen omistajaa kohtaan. Alkuperäinen juttu kyllä on jo levinnyt ympäri internetiä ja iltapäivälehtiä, eli vahinko on jo tapahtunut, mutta ehkäpä verkossa voisi olla edes yksi asiaa käsittelevä sivu, joka ei hiero kuolleen hevosen kuvaa omistajaparan naamaan.]

Saateteksti on dramaattinen:

Käytiin eilen noin klo. 14.00 ämmässuon kaatopaikalla Ville Linneon kanssa viemässä kaivantoon biojätettä ja tämä oli vastassa. Veti jätkät kyllä hiljaiseksi. Kuvastaa hyvin miten ihminen esineellistää luontoa. Kun ei enää palvele sen voi heittää kaiken muun paskan joukkoon. Täysin moraalitonta toimintaa ja myös laitonta. Kun kävimme vastaanotto tiskillä ilmoittamassa asiasta siellä leviteltiin käsiä ja ilmoitettiin että otamme myös hevosia vastaan. Kiitos moraaliton hevosen ex omistaja kiitos ämmässuo olisin pärjännyt ilman tätä näkyä.

Lähde: Aki Ruostepuro.

Kylläpäs on suoraan sanottuna hysteeristä lietsontaa. Voi olla, että Ämmäsuolla ruho olisi pitänyt peittää tai jotain (en tiedä menettelyohjeista sen tarkemmin), mutta silti. Jos tässä nyt jotain ”kuvastamista” pitää hakea, niin ennemmin sitä, miten vieraantuneita ihmiset ovat elämästä, kuolemasta ja eläinten ”eläimyydestä” (vrt. ihmisyys), eli luonnosta.

Hevosen ruhon toimittaminen kaatopaikalle ei ole sen paremmin moraalitonta kuin laitontakaan. Päinvastoin – hevosen ruho on ongelmajätettä, eikä sitä saa haudata minne vaan tai miten vaan. Sitä paitsi kuollut hevonen on kirjaimellisesti kuollut. Se ei enää tunne ja ajattele yhtään mitään, eikä varmasti harmittele kun ei saanut sen kunniakkaampia hautajaisia – tuskin on ajatellut ennen kuolemaansakaan, sillä se on eläin.

Suomen teurastamot ja hevosklinikat tuntien hevonen on lisäksi mitä suurimmalla todennäköisyydellä lopetettu nopeasti ja kivuttomasti, ellei ole kuollut luonnollista kuolemaa. Ja Suomen tuntien tämä(kin) hevonen on elänyt hyvän elämän, semminkin jos vertaa useimpien elintarviketeollisuuden tuotantoeläinten olosuhteisiin.

Yksi syy, miksi hevosenruhoja toimitetaan kaatopaikalle hävitettäväksi, on että hevosten teurastaminen elintarvikkeeksi on hankalaa. Se edellyttää teurastamoilta erityisjärjestelyjä, ja suurin osa hevosia vastaanottavista teurastamoista sijaitsee Etelä-Suomessa, mikä tarkoittaa monille pitkiä kuljetusmatkoja. Tämän lisäksi erinäiset lääkintämääräykset estävät hevosten teurastamisen elintarvikekäyttöön.

Lääkintämääräyksille ei karkeasti ottaen voitane mitään – Evira tuskin koskaan hellittää määräyksiä niin, että mahdollisesti haittaa aiheuttavat lääkkeet vapautettaisiin teurastuskieltolistalta (ja hyväkin niin). Suurin osa hevosenomistajista puolestaan ei lääkehoitoa tarvitsevan hevosen kohdalla mieti teurastuskieltoa vaan hevosensa paranemismahdollisuuksia. Jos kohta Kari Paanasen opinnäytetyön mukaan teuraskieltoihinkin liittyy harhaluuloja, ja hevosia voitaisiin teurastaa elintarvikkeeksi huomattavasti enemmän, peräti 1 000–1 500 eläintä vuodessa eli jopa lähes tuplasti nykyisiin määriin (n. 1 800/v) verrattuna (eli yht. 2 800–3 300 eläintä/v).

Teurastamisen helpottamiseen voi vaikuttaa kysynnällä. Suomessa teurastetuista hevosista saadaan noin puoli miljoonaa kiloa lihaa. Sen lisäksi Suomeen tuodaan ulkomailta 2,5 miljoonaa kiloa hevosenlihaa, siis viisikertainen määrä. 2,5 miljoonaan kiloon ei toki kotimainen tuotanto yltäisi, vaikka kaikki ns. vihreämmille laitumille siirtyvät hevoset teurastettaisiin elintarvikekäyttöön, mutta siitä huolimatta suhde on melkoisen älytön. Suomessa olisi mahdollisuus tuottaa tonneittain enemmän lihaa, jota ei ole kasvatettu lihaksi ja joka on hyvin suurella todennäköisyydellä saanut elää hyvän elämän.

Tätä kuitenkin haittaavat yhtäältä hevosenomistajat, jotka eivät raaski luopua lemmikeistään teurastamon kautta koska se on jotenkin julmaa ja brutaalia, ja toisaalta ihmiset, jotka kauhistelevat hevosenlihan syömistä, kun ne hepat on niin söpöjä ja suomiputte ja kiitos 1939–44. Tässä ei ole mitään järkeä eikä se ole mitenkään hevosia ”kunnioittavaa”.

Joten sen sijaan, että jaatte sosiaalisessa mediassa kuvia kuolleista hevosista raflaavilla teksteillä moraalittomuudesta ja laittomuudesta, toimikaapa seuraavasti: seuraavan kerran kun olette ostamassa lihaa ruoaksi, älkää ostako nautaa, possua tai kanaa, vaan ostakaa suomalaista hevosenlihaa. On muuten hyvää ja on muuten eettistä.

Terveisin hevosihminen, joka on aikanaan myös oman hevosensa lopetuttanut. Lääkemääräysten vuoksi hevosta ei voinut teurastaa elintarvikkeeksi, joten lahjoitin ruhon Helsingin yliopistolle tutkimuskäyttöön.

Lisäys/korjaus teurastuskielloista: Osa lääkkeiden varoajoista ovat kyllä ainakin näin maallikon näkökulmasta ylimitoitettuja, sillä tietyistä lääkeaineista seuraa elinikäinen teurastuskielto. Lisäksi hevosia saa teurastaa omaan käyttöön, joko omaan tai lemmikkien suuhun pantavaksi.

14 thoughts on “Pollea napaan!”

 1. Hiton hieno texti!! Muakin ärsyttäny, kun kauhistellaan tätä asiaa “Miten omistaja on voinut!!!”, ei ku se ei ole omistajasta kiinni vaan ihan jostain isommista tahoista. Tuo hevosen hautaanlaitto/tuhkaus ei todella ole kovinkaan halpaa lystiä!!

 2. Jep, samaa mieltä. Yhdellä korjauksella.
  “2,5 miljoonaan kiloon ei toki kotimainen tuotanto yltäisi, vaikka kaikki ns. vihreämmille laitumille siirtyvät hevoset teurastettaisiin elintarvikekäyttöön”

  Oon itseasiassa miettiny tätä, ja tullu siihen tulokseen, että jos teurastamot olisivat innokkaampia ottamaan hevosenlihaa vastaan, niin varmaan voitas yltääkkin. Jos ei ihan, niin melkeen. Omia hevosia lopettaneena tiedän, että se hevosen teurastamolle saaminen ei ole millään tavalla helppoa. Ja asun Etelä-Suomessa. Lähin teurastamo, joka ottaa hevosia vastaan, joutuu siivoamaan ja järjestelemään linjansa sitä yhtä hevosta varten – tulee kalliiksi eli ne venyttää aina ajankohtaa niin, että sais useamman samalla järjestelyllä.
  Oravanpyörä on valmis. Jos hevosia teurastettais enemmän, (saatais vaikka hevosille oma päivä,) ni homma sujuis helpommin. Mutta, kun homma menee teurastamojen puolesta vaikeuden takia kokoajan hankalammaksi ja hevoselle ei millään tahdo saada sinne aikaa, niin teurastamisen käyttö lopetusmuotona vähenee entisestään. Myös korvaus hevosenlihasta on niin pieni, ettei sillä kateta edes matkakuluja teurastamolle. Onhan se el.lääkäri silti kalliimpi, mutta siinä kohtaa jos joutuu odottamaan sairaan/pahasti vaivalloisen hevosen kanssa teurastusaikaa viikkoja tai kuukausia, niin se kallis eläinlääkärin kutsuminen ja hautaaminen tai sitten se kaatopaikka (hevosen ollessa ongelmajätettä) on vaan eläinsuojelullisesti nopeampi ja parempi vaihtoehto.
  Kyllä tähän jotain muutosta kaivattais, jos sais vaikka ne tällä hetkellä nuorille tytöille kiertoon joutuvat ravurinuransa päättäneet kopukatkin vaan lopetettua, se olis niille hevosillekin armeliaampaa. Ei tarveis enää osaamattomissa käsissä yrittää opetella uutta “ammattia”, eikä luonteeltaan aktiivinen hevonen vanhanakaan viihdy pihankoristeena.

 3. Ymmärtääkseni hevoset ovat ongelmajätettä ja ellei itsellä ole sopivaa lainmukaista paikkaa sitä haudata tai varaa tuhkata tms, ei ruhoa voi noin vain mikä tanhansa kaatopaikka vastaanottaa. Ainakaan sitä ei vastaanotettuna voi säilyttää kuten kuvassa on tehty. Hevosen hankkiessaan on syytä miettiä myös tätä asiaa ja miten sen aikanaan hoitaa. Laki on ollut yhtö hankala jo pitkään ,joten yllätyksenä se ei varmasti kenellekään tule. Kuten ei sekään, että hevonen jossain vaiheessa kuolee tai lopetetaan. Itselläni oli aikanaan vakuutus, jonka turvin sain hautautettua hevoseni. Jos minulla ei olisi ollut hautausmahdollisuutta, olisin saman korvauksen turvin saanut hevoseni hoidettua ongelmajätelaitokselle poltettavaksi. Vakuutushan ei aina korvaa, mutta asiaa on silti hyvä miettiä ja eläimen hankkiessaan, ettei käy kuten kuvassa. Missään tilanteessa ei ole perusteltua omistajalta toimia kuten kuvassa.

 4. erittäin hyvä kirjoitus ja toivottavasti leviää laajalle!

 5. Jos polle on +20v elämänsä aikana saanut yhden Histec pillerin tai ihmisten silmätippoja napsahti sille heti elinikäinen teuraskielto. Fiksua, eikö totta.

 6. Minusta kuvan levittämisessä on enemmänkin kysymys siitä, että tuodaan teurastamisen vaihtoehto esiin. Tuossa se sitten on, kaatopaikalla.
  Kysynnän lisääminen ei sinällään riitä teurastamisen helpottamiseen, sillä tuontiliha täyttää sen kyllä. Ja sen kasvatus-, kuljetus- ja teurastusolosuhteista emme tiedä mitään. Pitäisi nimenomaan vaatia kotimaista hevosenlihaa.

  Ja hevosenomistajien pitäisi miettiä, onko parempi, että tärkeä harraste-eläin päätyy lautaselle vai kaatopaikalle.

 7. Itse entisenä hevosalan ammattilaisena olen aina harmitellut tätä ajatusmaailmaa jonka mukaan hevonen rinnastetaan lemmikkiin,koiraan/kissan tai “inhimillistetään” niin ettei voida edes kuvitella maistavansa hevosen lihaa…Osittain tästä(eli kysynnän vähyydestä) ja teurastamoiden ongelmista säännösten kanssa liian paljon hevosia elää loppuelämänsä ymmärtämättömien “pelastajien” huostassa tai halpoina kiertolaisista jotka vaihtavat omistajaa tiuhaan kun ei itse “raaskita” lopettaa eläintä tai halutaan säästää lopetuskulu/vaiva.
  Hevosen liha on todella hyvää ja terveellistä! Itse olen kaikki omani joiden aika on tullut täyteen erinäisten syiden takia ammuttanut hirvimiehillä (ns.nopea ja helppo/hyvä kuolema hevoselle,ei stressitekijöitä) ja laittanut pakkaseen,syönyt hyvät palat itse ja loput omille/tuttujen koirille. Vaikka lopetus,paloittelu jne on maksanut 50-300e ,loppupelissä voiton puolelle on jäänyt kun ei ole lihaa tarvinnut muualta ostaa,ei perheelle eikä koirille!
  Markkinoinnilla pitäisi ihmiset saada ymmärtämään hevosenlihaa terveellisyys ja hyvä maku jolloin saataisiin positiivinen kierre aikaan.Kysynnän nousu->lihan hinnan nousu->teurastamoiden käyttöasteen nousu hevosten osalta->teurastamisen helpottuminen. Ihmistavinnoksi kelpaamaton liha jalostettavaksi lemmikkiruokiin/lihana myyntiin. Näin saavutettaisiin myös eläinsuojelutapausten väheneminen jne sekä näitä hevosenraatoja ei tulisi vastaan kaatiksella.
  Hevosia suuresti ihailevana sekä rakastavana syön KOTIMAISTA hevosta mielelläni !!

 8. Leena: jos hevonen on viety esin. Viikin eläinsairaalaan lopetettavaksi ja ruhon hävitys on annettu yliopistollisen eläinsairaalan hoidettavaksi, hevosen omistaja ei enää lopetuksen jälkeen päätä miten ja mihin ruho päätyy. Ja tiedoksi; Viikistä kaikki ruhot päätyvät Ämmässuolle yhteiskuoppaan.
  Ja minä olen päättänyt jo aikoja sitten miten meidän neljä hevostamme poistuvat. Kahdella elinikäinen teuraskielto. Omaan maahan. Niin kauan kun korvaus teurastetusta eläimestä on niin surkea, en kiusaa eläimiäni kyöräämällä niitä 100km pohjoiseen teurastettavaksi. Mieluummin maksan ell tai metsästäjän lopettamaan kuopan reunalle..

 9. Niin.. Kyllähän tuo näky olisi hiljaiseksi vetänyt.
  Ihan aiheesta alkuperäinen kirjoitus, onneksi kuitenkin aikuisia ihmisiä kohtaamassa kokemansa.
  En inhimillistä, mutta.. :/

 10. Ihan vaan psykologisena huomatuksena. Mikä tahansa toiminta voidaan kokea moraalittomaksi. Yksilöhän sen viime kädessä päättää, miten maailman näkee ja kokee.

  Laittomuus on eri asia. Laki on kaikille yksi ja sama. Tai ainakin tulisi olla.

 11. Jos hevosista tulee tuotantoeläimiä, saa hevosen omistajat varautua samaan rumbaan kun muutkin lihan tuottajat. Loppu pelissä helpompaa kun pysyvät vaan lemmikkinä. Ja mielestäni puppua väittää että ex ravurin elämä olisi parempi päättää, ne jos mitkä ovat hyviä ekoja hevosia aloitteleville hepan omistajille.

 12. Ainut moraaliton teko tässä jutussa on kuvan kiertoon laitto. Terveisiä löytäjälle!

 13. Teurastamolla elävän eläimen kurkku viilletään auki ja sen ruho leikataan kappaleiksi. Vaikka eläin ei ole tajuissaan enää silloin, kun sen punainen veri alkaa suihkuta auki leikatuista suonista, se teurastamolle tullessaan ehtii haistaa kohtalontovereidensa veren ja ymmärtää mitä on tulossa (jos ajatus siitä, että eläin pelkää kuolemaansa teurastamolla näyttää kiistanalaiselta, voi katsoa vaikka tämän https://youtu.be/LUkHkyy4uqw).

  En siis ymmärrä, miksi kirjoitat “jotenkin julmaa ja brutaalia”. Eikö julmuus ole aika ilmeistä tässä tapauksessa? Työskenneltyään vuosia ihmisen palveluksessa saa hevonen lopulta palkakseen hirvittävän kuoleman lihantuotantolaitoksella, eikö siinä todellakaan ole sinusta mitään julmaa tai brutaalia?

  Ai niin eikun vastenmielisyys eläinten kurkun auki leikkaamista kohtaan on “inhimillistämistä” ja sehän on synneistä suurin..

  Toiseen kommenttiin:
  “Hevosia suuresti ihailevana sekä rakastavana syön KOTIMAISTA hevosta mielelläni !!”
  Kristus, toivottavasti et koskaan rakasta tai ihaile ketään ihmistä.

Comments are closed.