Science Slam

Science SLAM on Saksasta alkunsa saanut uudenlainen tiedetapahtuma, jossa nuoret tutkijat ovat popularisoineet tutkimustaan vaikkapa soittaen tai tanssien. Science Slamin esikuvana toimivat Poetry slam -tapahtumat.

Science Slamissa Ideana on, että tutkijat kilpailevat noin 10 minuuttisilla, vapaamuotoisilla esityksillään yleisön suosiosta, joiden äänien perusteella yksi esitys voittaa kisan.  Myös perinteiset kalvosulkeiset voivat myös voittaa ‒ kaikki on kiinni siitä, miten tutkija onnistuu innostamaan yleisöä esityksellään.

Science Slamissa keskeinen hyvän esityksen lähtökohta kumpuaa tietenkin siitä, että tutkija miettii esityksen muotoa ja tapaa suhteessa tutkimusalaansa ja –aiheeseensa. Vaikkapa kemikaalisten reaktioiden havainnollistaminen lavalla, vetävästi esitettynä voi toimia hyvin kemistille. Filosofille tai kulttuurintutkijalle pelkkä puhekin saattaa riittää. Voittoisa esitys todennäköisesti saakin tutkijan innostuksen aihettaan kohtaan tarttumaan yleisöön – riippumatta esitystavasta.

Suomessa Science Slameja on järjestetty pääasiallisesti Helsingissä, mutta myös mm. Turussa ja Tampereella. Videoita jo järjestetyistä Science Slameista löytyy täältä.