Kemian opettajankoulutusyksikkö täytti 15-vuotta!

Kemian opettajankouluttajayksikkö on täyttänyt 15 pyöreätä vuotta. Tämä ei jäänyt juhlistamatta. Perjantaina 30.9.2016 merkkivuoden kunniaksi Helsingin yliopiston Kemian laitoksella järjestettyyn juhlaseminaarin yksikkö houkutteli kunnioitettavan kokoisen yleisön kuuntelemaan viimeisiä innovaatioitaan.img_3723

Pääosassa oli yksikön uunituore juhlajulkaisu Tutkimuksellinen Kemian Opettajankoulutus: Kemian opetusta yhteisöllisesti kehittäen (luettavissa verkossa), johon on koottu yleisartikkeleita yksikön tohtorikoulutettavien ja jo valmistuneiden tohtorien tutkimuksista helposti lähestyttävässä muodossa ja käytännön kemian opetukseen linkittyen.

Kirjaa ei sentään tultu yhdessä lukemaan, vaan sisällöstä nostettiin keskeisintä esille raikkaanoloisilla PechaKucha-esityksillä. Tämä on Japanissa kehitetty esitysformaatti, jossa esittäjällä on 20 kuvan esitys ja jokaista kuvaa esitetään 20 sekuntia. Toisin sanoen esittäjällä on tasan 6 minuuttia ja 40 sekuntia aikaa kertoa asiansa.

kemian-ope-seminaari-20161030
Kuvassa: Outi Haatainen ja Veli-Matti Ikävalko, jonka Pecha Kucha -esitystä laitetaan juuri käyntiin

Lavan valloitti yksitellen kirjava joukko yksikön tutkijoita. Miellyttävästi esitetyt ja hyvin mietityt aiheet vaihtelivat kemian mallinnussovelluksista oppimispeleihin ja nuorten käsitykseen kestävästä kehityksestä. Mieleenpainuvia ideoita olivat muun muassa kosmetiikan hyödyntäminen kemian luokassa, suklaa eheyttävänä opetuskontekstina ja useimmille uusi ja jopa radikaali idea draaman soveltamisesta kemian tunnilla.

Ja jos luulit, että kemia on vaikeata ja tylsää, niin Jenni Vartiaisen kokemukset 3-6 vuotiaiden parissa kertovat täysin päinvastaisesta. Ilo löytyy kemian käytännön tekemisen parista, joka todistettiin videolla esiintyvien iloisien lapsien naurujen ja hymyjen muodossa. On vaan osattava luoda ilon ja ihmettelyn mahdollistava ympäristö.

Ammattimaista ja rohkeata toimintaa yksiköltä, mutta kaikista tärkeintä oli yksikön arvomaailman ja motivaation lähde. Tätä kuvasti jatkuvasti esillä oleva suuri sydän, jonka sisälle on kirjoitettu sanat ”Opettaja” ja ”Oppilas”. Jääköön tämä symboli lukijan ratkaistavaksi.

Yksikön valoisat vuodet eivät suinkaan ole taakse jääneitä. Kemian laitoksen johtaja Heikki Tenhu ilmoitti yksikköön avautuvasta uudesta lehtorin paikasta vuonna 2017. Tämä on yliopiston leikkauksien keskellä harvinainen, mutta ansaittu ja tärkeä lisä.

Kemian opettajankoulutusyksikön johtaja professori Maija Aksela korosti toiminna tärkeyttä myös omassa puheenvuorossaan. Hän totesi ”Opettaja vaikuttaa maailmaan 100 vuotta oppilaittensa kautta” ja siksi opettamisen tutkimukseen ja sen kehittämiseen on tärkeää ja hyödyllistä satsata.

Koulut tarvitsevat tuekseen aktiivisia tutkijoita ja rohkeita innovaatioita. Mitäköhän seuraavan 15 vuoden aikana yksikössä keksitään?  Me kaikki odotamme innolla.

Onnittelut yksikölle!

img_3730

Artikkelin kirjoittaja ja kuvat:
Markus Korpela, Kemian opettajankoulutusyksikön opiskelija