Annikki Hyppönen: Selkokielen ja sen tutkimuksen sanastoa rakentamassa

Blogin kirjoittaja: Annikki Hyppönen

Tieteen termipankki (https://tieteentermipankki.fi) on suomalainen, vuonna 2012 avattu monikielinen ja monitieteinen terminologinen tietokanta. Se on wikimuotoinen verkkopalvelu, johon kootaan parhaillaan kaikkien Suomessa harjoitettavien tieteenalojen termistöjä – kuluvan vuoden alusta myös selkokieleen ja sen tutkimukseen liittyviä termejä. Tavoitteena tässä projektissa on, että myös selkokielen osalta termityö yhdenmukaistaa ja vakiinnuttaa käsitteitä, ja selkeyttää selkokieleen ja saavutettavuuteen liittyvää viestintää.

Digitaalisten palvelujen käytön yleistyessä viestinnän merkitys on lisääntynyt. Yhteiskuntamme toimintoihin osallistumisen tulisi olla yhdenvertaista ja esteetöntä jokaiselle, erilaisista yksilökohtaisista rajoitteistaan huolimatta. Selkokielen tarpeen ymmärtäminen yhteiskunnassamme liittyy läheisesti saavutettavuuteen. Julkisen sektorin toimijoita koskeva laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta tuli voimaan 1.4.2019. Lain määrittelemän aikataulun mukaisesti 23.9.2020 mennessä sekä vanhojen että uusien verkkosivustojen on täytettävä saavutettavuusehdot, ja lisäksi verkkosivustojen ja niihin liittyvien aikasidonnaisten medioiden – esimerkiksi äänitteiden, videoiden ja podcastien – tulee olla saavutettavia.  Mobiilisovelluksilla käytettävien palvelujen saavutettavuuden on lain mukaan toteuduttava 23.6.2021 mennessä.

Käsitteet saavutettavuus ja esteettömyys ymmärretään usein toistensa synonyymeiksi, mutta niiden merkityksillä on vivahde-eroja. Esteettömyys huomioi yhteiskunnan rakennetun ympäristön, kuten rakennukset, liikennevälineet ja ulkoilualueet, ja siellä eri tavalla liikkuvat ja toimivat ihmiset. Myös saavutettavuus sisältää osittain samoja merkityksiä, mutta usein se viittaa lisäksi viestintään, kuten verkkosivuihin ja -palveluihin ja niiden soveltuvuuteen erilaisille käyttäjäryhmille. Fyysinen saavutettavuus ymmärretäänkin usein yhdenvertaiseksi oikeudeksi hyvään elinympäristöön, jossa liikkuminen, eläminen, asuminen ja toimiminen on mahdollista eri väestöryhmille. Aistinvarainen saavutettavuus tarkoittaa, että myös näkö-, kuulo- tai tuntoaistirajoitteiset henkilöt voivat käyttää palveluja esimerkiksi erilaisten apuvälineiden avulla. Kun verkkopalveluja tarkastellaan saavutettavuuden näkökulmasta, huomio kohdistuu niiden ymmärrettävyyteen, sisällössä käytettyyn kieleen ja terminologiaan. Kognitiivisella saavutettavuudella viitataan tiedon ja tiedonkäsittelyn saavutettavuuteen sekä ratkaisuihin, jotka helpottavat ymmärtämistä, hahmottamista ja muistamista sekä uuden tiedon oppimista tai omaksumista. Keskeistä on kielen ja käytetyn terminologian ymmärrettävyys. Näitä ja monia muita selkokieleen liittyviä termejä päästään pian tarkastelemaan Tieteen termipankissa.

Selkokieltä on kehitetty Suomessa 1980-luvulta lähtien, ja siitä on julkaistu tutkimuksia, opinnäytetöitä sekä myös oppaita. Leealaura Leskelän Selkokieli – Saavutettavan kielen opas julkaistiin 2019, ja sitä voidaan pitää tuoreimpana suomenkielisenä lähdeteoksena, joka liittyy selkokieleen ja sen tutkimukseen (https://selko.fi/selkokieli-saavutettavan-kielen-opas/). Teos opastaa lukijaansa tarkasti ja laaja-alaisesti niin kirjoitetun kuin puhutunkin selkokielen tarpeesta, asemasta, käytöstä ja käytännöistä yhteiskunnassamme. Samalla se muodostaa ajantasaisen perustan selkokielen termistölle ja käsitteille. Tälle perustalle on koottu pääosin myös Tieteen termipankissa esiintyvät, selkokieleen ja sen tutkimukseen liittyvät termit ja määritelmät.

Tässä projektissa työtä tehdään osana valinnaisia opintoja ryhmässä, jossa on kaksi maisteriopiskelijaa ja väitöskirjatutkija. Työnkulku on alkanut lähdeteoksissa esiintyneiden termien ja määritelmien poimimisella. Sen jälkeen jokaiselle termille on määritetty sen luokka, määritelmä, sanaluokka ja -muoto, mahdollinen johdostyyppi ja yhdysosamuoto sekä käyttösuositus ja synonyymitermi. Lisäksi näkyvissä on termin mahdollinen muun kielinen vastine sekä lähteet, joista tieto on peräisin.  Esimerkiksi termi ”selkokirjoittaja” ja sen synonyymi ”selkokielistäjä” tarkoittavat ”selkokielistä tekstiä tuottavaa tai selkokielelle mukauttavaa kirjoittajaa.” Tätä kirjoitettaessa on meneillään työn tarkistusvaihe, jossa kootut määritelmät ja vastineet tarkistetaan. Lopputarkistuksen jälkeen termit lisätään Tieteen termipankkiin. Termit ja niiden selitteet löytyvät Termipankin hakutoiminnolla, ja myös yleisimmät hakukoneet löytävät ne.

Toivotamme tervetulleiksi mukaan termityöhön myös muut selkokielen tutkijat!

Kirjoittaja: Annikki Hyppönen

Kirjoittaja valmistelee kognitiivisen saavutettavuuden suunnitteluun liittyvää väitöskirjaa Vaasan yliopistossa, viestintätieteiden tutkimusohjelmassa.

36 vastausta artikkeliin “Annikki Hyppönen: Selkokielen ja sen tutkimuksen sanastoa rakentamassa”

 1. Selkokielen tutkimus on tosiaan monitieteistä ja siksi olisi tärkeää, että Tieteen termipankin termityöhön tulisivat mukaan muutkin selkokielen monitieteisiä yhteyksiä edustavat tutkijat, kuten kognitiotieteililjät, logopedit ja saavutettavuustutkijat.

 2. Kiitos kommentista! Selkokieleen ja sen tutkimukseen liittyvän termityön kenttä on laaja, ja toivottavaa olisi, että mukaan tulisi myös muita selkokielen monitieteisiä yhteyksiä edustavia tutkijoita.

 3. This web site really has all the information and facts I wanted concerning this subject and didn’t know who to ask.

 4. Thanks for the suggestions shared on your blog. Something else I would like to say is that weight reduction is not all about going on a dietary fad and trying to get rid of as much weight as possible in a couple of weeks. The most effective way to shed weight is by having it little by little and obeying some basic tips which can allow you to make the most from a attempt to lose fat. You may be aware and be following some tips, nonetheless reinforcing information never hurts.

 5. Attractive component of content. I simply stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire in fact loved account your weblog posts. Any way I will be subscribing on your augment and even I achievement you get right of entry to consistently rapidly.

 6. You actually make it seem really easy with your presentation however I to find this matter to be actually something that I feel I might never understand. It seems too complicated and extremely wide for me. I’m having a look ahead in your next publish, I?ll try to get the grasp of it!

 7. Excellent web site you’ve got here.. It’s difficult to find high quality writing like yours nowadays. I seriously appreciate individuals like you! Take care!!

 8. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you so much, However I am encountering troubles with your RSS. I don’t understand the reason why I can’t join it. Is there anyone else getting similar RSS issues? Anybody who knows the answer will you kindly respond? Thanx!

 9. It?s really a great and useful piece of info. I am satisfied that you simply shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 10. you are really a good webmaster. The website loading speed is incredible. It seems that you’re doing any unique trick. Also, The contents are masterwork. you’ve done a magnificent job on this topic!

 11. I’ve really noticed that credit score improvement activity must be conducted with tactics. If not, it’s possible you’ll find yourself causing harm to your rating. In order to succeed in fixing your credit history you have to confirm that from this moment in time you pay all of your monthly expenses promptly before their booked date. It is significant because by certainly not accomplishing that, all other measures that you will choose to use to improve your credit ranking will not be helpful. Thanks for expressing your suggestions.

 12. I have seen lots of useful points on your site about personal computers. However, I’ve got the judgment that lap tops are still more or less not powerful more than enough to be a good choice if you typically do jobs that require plenty of power, like video editing and enhancing. But for website surfing, statement processing, and many other prevalent computer work they are just great, provided you cannot mind your little friend screen size. Many thanks sharing your ideas.

 13. I was recommended this blog through my cousin. I’m not certain whether or not this publish is written via him as no one else know such special about my problem. You’re incredible! Thank you!

 14. Hi there, I found your website via Google while searching for a related topic, your web site came up, it looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 15. I believe that avoiding processed foods will be the first step for you to lose weight. They will often taste excellent, but refined foods possess very little vitamins and minerals, making you take more only to have enough power to get with the day. If you’re constantly having these foods, converting to grain and other complex carbohydrates will let you have more vigor while taking in less. Interesting blog post.

 16. Hi there, I discovered your web site via Google whilst searching for a related topic, your website came up, it appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 17. What I have always told individuals is that when looking for a good online electronics retail outlet, there are a few elements that you have to factor in. First and foremost, you want to make sure to discover a reputable along with reliable retail store that has enjoyed great opinions and rankings from other consumers and marketplace advisors. This will ensure that you are handling a well-known store that gives good services and assistance to its patrons. Many thanks for sharing your opinions on this weblog.

 18. Generally I do not learn post on blogs, however I would like to say that this write-up very pressured me to take a look at and do so! Your writing style has been amazed me. Thank you, very great post.

 19. Heya i am for the primary time here. I found this board and I in finding It really useful & it helped me out a lot. I hope to present something again and aid others like you aided me.

 20. Good day very cool web site!! Guy .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your web site and take the feeds additionally?I am happy to find numerous useful info here in the put up, we’d like work out extra techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 21. When I initially commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get 4 emails with the same comment. Is there any way you’ll be able to take away me from that service? Thanks!

 22. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossips and net and this is actually frustrating. A good site with exciting content, this is what I need. Thanks for keeping this web-site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 23. Thanks for discussing your ideas with this blog. In addition, a fantasy regarding the banks intentions any time talking about property foreclosures is that the traditional bank will not have my payments. There is a certain amount of time which the bank can take payments in some places. If you are far too deep inside hole, they’ll commonly call that you pay the payment 100 . However, that doesn’t mean that they will not take any sort of payments at all. In the event you and the loan company can be capable to work anything out, the actual foreclosure practice may halt. However, in case you continue to miss out on payments wih the new strategy, the property foreclosures process can pick up where it left off.

 24. Aw, this was an incredibly nice post. Spending some time and actual effort to create a top notch article… but what can I say… I put things off a lot and don’t seem to get anything done.

 25. That is a really good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Short but very accurate information… Thanks for sharing this one. A must read article.

 26. An impressive share! I have just forwarded this onto a colleague who was doing a little research on this. And he actually bought me breakfast because I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to talk about this subject here on your site.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *