9/11

Oikeastaan en aio kirjoittaa mitään terrori-iskuista enkä edes Allendesta – tai ehkä vähän, kuitenkin.

Ihminen (tai minä ainakin), tuppaa usein ajattelemaan itsestään hivenen moraalisesti korkeammin kuin monesta kanssaeläjästään. Sitä kummastele vaivautuneena, miksi toiset riitelevät käsittämättömien epäfaktojen parissa Wikipediassa, kirjoittavat uudestaan toisten artikkeleja ja riitelevät käsittämättömyyksistä.

Itse ajattelee olevansa faktoihin perustava ja sivistynyt, ehkä koulutettukin ihminen.

Ja kuitenkin, välillä napsahtaa.

Tämän päivän kunniaksi halusin laittaa fäbäriin muutaman videolinkin, Allendelle-kappaleen Chilen tapahtumien muistoksi ja Alicia Keysin ja Jay-Z:n Empire State of Mindin New Yorkin settien takia (laitoin nämä videot nyt tuonne alas, vaikka ei niillä niin väliä.) Välillä tehdessä julkisia ulostuloja (mun fb lasketaan julkiseksi tässä yhteydessä) iskee hirveä epävarmuus. Piti mennä Wikipediaan tarkistamaan, että puhuinhan nyt varmasti Allendesta, olihan se kuolinpäivä varmasti oikein, tiesinhän, mistä puhuin. Ehkä tämä kumpuaa siitä faktasta, että usein, että puhun olematta täysin varma faktoista.

No. Tämän Wikipedia-sivun introkappale oli melkoisen ristiriidassa oppimani todellisuuskäsityksen kanssa. Itse olin oppinut pitämään Salvador Allendea Etelä-Amerikan ensimmäisenä vasemmistolaisena (tai marxilaisena) presidenttinä, joka oli valittu valtaansa demokraattisesti ja jolla oli muutenkin nk. hyvä meininki. Lainaan tässä alla tämän mainitun introkappaleen:

He adopted the policy of nationalization of industries and collectivization. His policy of collectivization resulted in expropriation of lands and crop production dropped, amidst strikes by the far-right Patria y Libertad and CIA opposition under the Nixon administration. Protests were held in Chile against Allende’s rule. The Supreme Court criticized Allende for subordination of the judicial system to serve his own political needs and the Chamber of Deputies requested the military to restore laws in Chile. After this request by the Chamber of Deputies, General Augusto Pinochet deposed Allende in a coup d’état on September 11, 1973 and this ended the Popular Unity government. During the air raids and ground attacks that preceded the coup, Allende gave his last speech where he vowed to stay in the presidential palace. The same day, Allende committed suicide.

Kyllähän tässäkin mainitaan ne elementit, joille olen itse antanut painoa – CIA, Nixonin hallituksen painostus, Augusto Pinochetin johtama vallankumous. Kuva vain maalataan aika erilaisin sävyin. Tässä Allende johtaa maan lakkoihin ja putoavan tuotannon maailmaan, maan hallintoelimet kritisoivat presidentin toimia ja pyytävät armeijaa palauttamaan rauhan – minkä armeija tekee niin kuin vain armeija sen osaa. Jopa presidentin kuolinsyy on eri tavalla. Meilläpäin on aina ollut selvää, että CIA epävertauskuvallisesti murhasi Allenden.

Luettuani ylläolevan tekstin ensimmäinen reaktioni oli kirjoittaa uusiksi koko introteksti, vastaamaan “asioiden todellista laitaa”.

Virhe.

Varmasti Wikipedian teksti on aivan oikein. Varmasti äärioikeistolaiset lakkoilivat saatuaan marxilaisen presidentin (ajatelkaa! montako absurdiutta mahtuu lauseeseen! Ei miellä vuonna 2010 enää!), varmasti voi olla, että Allende teki lopulta itsemurhan. Tai sitten ei. Tiedäpä siitä, Wikipediassa tekstissä on selittelyn makua. Ei minulla ole yhtään “perustetta” kirjoittaa, että CIA rahoitti koko vallankaappauksen, de facto murhautti Allenden, nosti Pinochetin valtaan ja piti tämän siellä seuraavat pari vuosikymmentä. (Tai ehkä löytäisin jostain jotain nettilinkkejä, mutta pointti säilyy.)

Oli jännittävää kohdata oma tunteellinen, vahva reaktio tosiasiatulkintaan. Wikipediassa oleva tulkinta on väärin, vaikka en tiedäkään varsinaisista faktoista mitään.

Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, että elämänohjeena voisi ainoastaan pyrkiä eroon tästä tunteesta ja pyrkiä etsimään kaikelle “wikipediaa paremman lähteen”. Kyse on solidaarisuudesta ja solidaarisuuden rakentamisesta. Vuonna 2010 sanaa solidaarisuus ei ole olemassakaan. Sitä ei ole olemassa julkisuudessa, ei päätöksenteossa, se ei kelpaa argumentiksi kellekään.

Solidaarisuus edellyttää aatteellisuutta, ja voi olla, että aatteellisuus kaipaa narratiiveja. Narratiivit taas muodostuvat tulkinoista todellisuudesta. Toiset tulkinat perustuvat todellisuuteen enemmän, toiset vähemmän. Mutta ehkä olisi kuitenkin tärkeää, että sellaisia voisi jotenkin edes rakentaa. Että voisi hyvillä mielin kirjoittaa Wikipedia-artikkelin sävyn hiukan toisenlaiseksi. Jokainen teksti vahvistaa jotain ideologiaa ja heikentää toisia. Ehkä meillä on oikeus taistella solidaarisuuden ja oikeudenmukaisuuden puolesta, vaikka se tarkoittaisikin yhtä ankeaa wikipediasotaa lisää.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=RbQc3FqUNyc]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=0UjsXo9l6I8]
(Tähän liittyen, tämä taitaa olla jonkinlainen New Yorkin ylpeydenpalautus vuoden 2001 jälkeen. Sen verran tässä fiilistellään nimenomaan sitä silhuettia, joka näyttää nyt taas täyteläiseltä eikä enää raiskatulta. Ja myös, eivät sen 60 miljoonaa youtube-katsojaa selity pelkästään tarttuvalla kertsillä tai Alicia Keysin… silmillä.)

One Reply to “9/11”

  1. Pääsääntöisesti Wikipediassa ajatellaan ettei artikkelin pitäisi välittää ylipäätään mitään kuvaa siitä oliko Allenden nk. meininki hyvä vai huono. Mun mielestä tuossa artikkelissa on aika tasapainoisesti ilmaistu (tosia) asioita jotka kiinnostavat sekä kannattajia (vapailla vaaleilla valittu marxilainen, kansallistaminen ja kollektivisointi, CIA:n ja armeijan väliintulo) että vastustajia (levottomuudet, talouden epävakaistuminen, laillisuuskysymykset). Mihin tässä tarvitaan solidaarista, omaa ideologiaa vahvistavaa wikipediasotaa? Ennen kaikkea: miten se olisi “taistelua solidaarisuuden ja oikeudenmukaisuuden puolesta”?

    Tuli mieleen että suomalaisia (ainakaan niitä joilla on vasemmistolainen kulttuuriympäristö) ei ole välttämättä tässä asiassa manipuloitu vähempää kuin amerikkalaisia. Tiedetään myös tyyppejä joiden mielikuva Chavezista, Castrosta, Guevarasta, Stalinista ja Leninistä on positiivisempi kuin todellisuus ehkä antaisi myöten…

Comments are closed.