Yritysjohtajien johdettava edestä!

(Tarjosimme tätä kirjoitusta Senja Laakson kanssa Helsingin Sanomille mielipidekirjoitukseksi. Eivät julkaisseet.)

Helsingin Sanomien päätoimittaja ja kustantaja Mikael Pentikäinen kirjoitti kolumnissaan 2.12.2012, että Suomelle koittavat kovat ajat. Mikäli emme kaikki osallistu vaikeiden päätösten tekemiseen, ei maastamme jää mitään jäljelle.

Pentikäisen keinovalikoima on kuitenkin yksipuolinen. Sen sijaan että kirjoituksessa ehdotettaisiin erilaisia kiistanalaisia, eri yhteiskunnan osapuolille vaikeita päätöksiä, muistuttaa lista Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) joululahjalistaa. Nämä toimet kelpaisivat työnantajapuolelle milloin tahansa, suhdanteista huolimatta.

Mikäli todella halutaan tehdä sellaiset talkoot, joissa kaikki osallistuvat ja tehdään kaikille kipeitä päätöksiä, tässä muutamia ajatuksia.

Useat yritysmaailman huippujohtajat, esimerkiksi Applen edesmenyt Steve Jobs, Facebookin Marc Zuckerberg sekä Googlen Larry Page ja Sergey Brin nostavat yhden dollarin vuosipalkkaa. Mikael Pentikäinen (vuositulot 2011 yli 300 000 euroa) ja muut  yhteiskunnan tukiverkoston heikentämistä vaativat voisivat aloittaa suomalaisten yritysten kilpailukyvyn parantamisen luopumalla palkkatuloistaan, aluksi vaikka vuodeksi.

Ilmaiseksi huippujohtajat eivät tietenkään työskentele, eikä kenenkään pitäisikään. Johtajilla siitä huolta pitävät bonusjärjestelmät ja osakeoptiot. Tämän saman sopimuksen voisi kuitenkin ulottaa myös suomalaisiin nuoriin. Pois palkattomat harjottelut ja halpatyövoiman käyttö ravintoiloissa ja rakennuksilla! Yritysten kilpailukykyä ei saa repiä nuorten ja matalapalkkaisten selkänahoista.

Samalla yritysjohtajat voisivat olla huolissaan valtion veropohjan laajuudesta. Kuten Pentikäinen kirjoittaa, ei jaettavaa ole, ellei joku sitä tee. Sitä ei kuitenkaan ole myöskään, ellei joku sitä näiltä tekijöiltä korjaa. Niinpä kaikkinainen verosuunnittelu ja palkka- ja pääomatulojen erilainen verokohtelu pitää välittömästi lopettaa.

Niinpä ehdotammekin yritysjohtajille edestä johtamista. Luopukaa palkoistanne, lopettakaa halpatyövoiman käyttö ja maksakaa veronne. Silloin vaatimuksenne “kipeistä päätöksistä” ja valituksenne “ankarista ajoista” muuttuvat kertaheitolla uskottavammiksi.

Veikko Eranti
Yrittäjä

Senja Laakso
Ympäristöasiantuntija

2 Replies to “Yritysjohtajien johdettava edestä!”

  1. Selvennyksenä vielä, että kuten jokainen saattaa päätellä, Steve Jobsin ja Mikael Pentikäisen välillä on muutama pienehkö ero. Tämän jutun kohdalle olennaista on varmaankin se, että Jobs omisti suurimman osan johtamastaan yrityksestä.

    Keskeisempää on kuitenkin vaatimusten ja oman elämän varmuuden välisen epäkohdan alleviivaaminen ja tietty esimerkin hakeminen.

    Kyllä myös Pentikäinen voisi ottaa palkkansa ainoastaan Sanoman osakkeina. Hyvä kurssikehitys kyllä palkitsee johtajan.

  2. Lisäksi tiedoksi kaikille, jotka ilmoittavat muuta, Steve Jobs työskenteli Applen toimitusjohtajana vuosia aidosti ilman korvausta. Tässä on lainaus Fortunen haastattelusta yli vuosikymmenen takaa:

    “Bottom line is, I didn’t return to Apple to make a fortune. I’ve been very lucky in my life and already have one. When I was 25, my net worth was $100 million or so. I decided then that I wasn’t going to let it ruin my life. There’s no way you could ever spend it all, and I don’t view wealth as something that validates my intelligence. I just wanted to see if we could work together to turn this thing around when the company was literally on the verge of bankruptcy. The decision to go without pay has served me well.”

    http://money.cnn.com/magazines/fortune/fortune_archive/2000/01/24/272277/

Comments are closed.