Selittääkö tämä mullistava psykologinen löydös, miksi yrittäjät vihaavat veroja? 

Verotuksesta valittava yrittäjä on aina omituinen näky. Pitkään ihmettelin, miksi aikuiset ihmiset jaksavat valittaa veroista niin paljon? Tuntui aivan kuin he olisivat pitäneet jokaista ansaitsemaansa euroa ennen veroja ikäänkuin omanaan – vaikka oli selvää, että Suomessa bisneksen tekemisen hintana ovat tietyt verot, että veroihin menevät rahat ovat vain läpivirstauseriä firman tilillä. Ja tässä maassa verot ovat vieläpä (pääosin) tasapuolisia, ennakoitavia ja kaikki joutuvat niitä maksamaan. Jossain päin maailmaa nämäkin asiat ovat vallan toisella tasolla.

Pohdin, että miksi nähdä veroista julkisesti valittamisen vaiva, kun saman tarmon voisi käyttää myös uusien asiakkaiden hankitaan tai prosessin kehittämiseen tai kulujen karsimiseen tai strategian kirkastamiseen tai johonkin tällaiseen? Varsinkin kuin laskevat verot koskisivat koko toimialaa, jolloin yksittäinen valittava yrittäjä ei oikeastaan hyötyisi siitä ollenkaan?

Tosimaailma tarjosi tähän lopulta vastauksen. Teimme yrityksemme kanssa TULOSTA vuonna 2013! Maksoimme palkkoja! Työllistimme! Olimme YHTEISKUNNAN SELKÄRANKOJA!

…ja totta kai melko huonoja kaikenlaisissa veroasioissa. Varasimme tillille rahaa erilaisten verojen ja maksujen maksamiseen. Olimme arvioineet erään veron reippaasti yläkanttiin, ja yhtäkkiä meillä olikin vähän enemmän rahaa tilillä kuin olisi pitänyt. Suloinen voiton tuntu! Emme kuitenkaan olleet mitään tahvoja, joten jätimme tilillemme makaamaan vähän ylimääräistä odottamaan lopullisen verotuksen valmistumista.

Pikakelaus vuoden 2015 alkuun, ja saan verovirastolta tiedon, että pitäisi maksaa 300 euroa nyt mielellään heti verotillle. Sitä vitutuksen määrää! Minun kovalla työlläni ansaitsemiani vähiä pennosia oltiin viemässä hyysääjävaltion ahnaisiin kitusiin! Fasismia! (Tässä kappaleessa liioittelen.)

Behavioralistinen taloustiede, tarkalleen ottaen nobelisti ja lentokenttäkirjallisuuden sankari Daniel Kahneman (yhdessä Amos Tverskyn kanssa) auttaa meitä ymmärtäämään, mistä yrittäjän VERORAIVO johtuu. Yrittäjät eivät nimittäin maksa veroja samalla tavalla kuin kuolevaiset palkansaajat. Palkansaaja ei koskaan näe maksamiaan veroja – jos joskus menee yli, tulee mätkyjä tai palautuksia mutta se varsinainen bruttopalkka ei koskaan lävähdä tilille.

Yrittäjät taas saavat KAIKEN SEN SULOISEN RAHAN näennäisesti itselleen. Rahan psykologia on sellainen, että läpivirtauseriä ei okeasti ole olemassa. Kahnemanin ja Tverskyn tutkimuksista on peräisin käsite loss aversion, olkoot suomeksi vaikka menetyksen välttely. K ja T havaitsivat, että satasen menettäminen tuntuu kaksi kertaa niin pahalta kuin mitä satasen tienaaminen tuntuu hyvältä. Ihmiset eivät totisesti pidä rahan menettämisestä. Tämä ei ole ”rationaalinen” reaktio, eikä mahdu perinteiseen taloustieteeseen sellaisenaan – jopa päin vastoin, siinä käsitteistössä nimenomaan satanen on satanen, menetti sen tai sai.

Rationaalinen yrittäjä (tai rationaalinen Apunen) siis ymmärtäisi, ettei se 300 euroa ollut hänen missään vaiheessa, että se vain sattui odottamaan eteenpäinsiirtämistään hänen tilillään. Koska pään sisällä läpivirtauseriä ei tosiaan ole olemassa, vaan jokainen veroina maksettu satanen KIRPAISEE ja se kirpaisee kovaa, koska se tuntuu menetykseltä. Tällä raivolle voi sitten keksiä myöhemmin keksiä rationalisointeja, joista osa voi ihan paikkansapitäviäkin.

Kirpaisukin on kuitenkin aina niin suhteellista. Oikeassa elämässä minä kaivoin esiin verkkopankkitunnukset esiin,maksoin sen verohippusen ja iloitsin jäljellejäävästä rahasta ja tulevasta uudesta bisneksestä. Veroilla pidetään Suomen kaltainen yhteiskunta pyörimässä.

(Mutta kyllä se rahan menettäminen silti harmitti!)

5 Replies to “Selittääkö tämä mullistava psykologinen löydös, miksi yrittäjät vihaavat veroja? ”

 1. Ehkä paras otsikko ikinä. Tai siis oivallinen Loss Aversion -teorian sovellus.

  Jopa siinä määrin, että tätä asiaa kannattaisi tutkia ihan vaikka apurahan kanssa… vaikka tosin eihän sellaista kannata hakea, koska ei kuitenkaan saa (kts. se Kahneman).

 2. Friedmankin puhunut tästä “mätkyefektistä” pitkään – ja miksi se tekee mm. kiinteistöverosta niin epäsuositun – ja siks auttoi kehittämään ennakonpidätysjärjestelmän:
  https://www.youtube.com/watch?v=yS7Jb58hcsc&t=62

  Mutta yhteisövero on huono vero pääasiassa siksi, että se lähinnä kannustaa velkarahoitukseen suhteessa omapääomaehtoiseen rahoitukseen: korot voi vähentää verotettavasta tuloksesta ja siten vain osingoista menee kaksinkertainen vero (ns. verokilpivaikutus).

  Toisaalta yrittäjät valittaa kyllä ALV:istakin – ja työn verotuksesta esteenä palkkaamiselle (: Tätä tyypillistä eturyhmäpolitikointia, jossa ratkaisuksi mihin tahansa tilanteeseen ehdotetaan aina jotain hyötyä tai etua itselle.

  Ei niin, etteikö vaihdantaa verotettaisi turhan paljon. Pitäisi verottaa sitä maata! Sijainnin kustannukseton yksityinen omistus on käytännössä yksityinen verotusoikeus:
  bit.ly/maamonopoli
  rootbug.org/Ns1

 3. Uskoisin, että taustalla on useita asioita. yksi: Yrityksen tärkein tekijä pääoman muodostumiselle on
  työntekijä, jonka tuotantopanos tulee yrityksen tulokseksi…Veroviha johtuu siitä, että tästä tuotannon-
  tekijästä on onnistuttu luomaan käsitys “kuluerä yhteiskunnan tukemiseksi ja työllistämisen hyväksi”..ei
  se niin ole. Pistä ne kulueräpalkansaajat pois ja tee tulos, tiedät myös tuloksesi taustat.

  kaksi: Verotilastot kertovat toista, mitä yrittäjät. mm Eläkeläiset maksavat KOLME KERTAA enemmän
  veroja kuin kaikki Suomen yritykset ja ammatinharjoittajat yhteensä…Joten kannattaa perehtyä
  asiaan tarkemmin.

  kolme: veropakolaiset, joita on eläkeläisissä ja suurissa ja keskisuurissa yrityksissä, muodostavat
  verovajeen, jonka palkansaajat ja keskiluokka maksavat.

  neljä: verotulo yrittäjiltä on noin 3,8 miljardia viimevuodelta, mutta elinkeinoelämän menot ovat
  noin 10 miljardia valtion budjetista….(hämmästyttävää, mutta totta)

  Valitettavasti jokainen väittämä on tarkistettua faktaa.

  1. Aika pielessä olet noista arvioissa.
   Valtion tämänvuoden tuloarvion mukaan palkasta ja pääomatuloista menee veroja 8.6 miljardia yhteensä. Kokonaisverot on 39 miljardia. Eli aika lähelle 3/4 veroista tulee kaikesta siitä mistä tässä puhuttiin siitä mitenkä yrityksen tililtä karhutaan kaiken maailman saatavia.
   Työ ja elinkeino ministeriön budjetti on 3.5 miljardia josta suurin yksittäinen alakohta on työttömien tukeminen. Sitten on lainat sellaisiin mekanismeihin joita käytännössä vaaditaan jotta Suomella ois mitään suurempaa metalliteollisuutta koska kaikilla muillakin samanlaisia tuotteita vievillä vientivaltioilla on vastaavat käytössä ja jota yrittäjä ei koskaan näe itse. Iso osa siitä budjetista menee valtion omien laitoksien pyörittämiseen ja julkisen tutkimuksen tekemiseen ja yrityksien vahtaamiseen. Ja se byrokratian määrä joka vaaditaan että mitään tukia saisi on sellainen että kyseessä on enimmäkseen suurien pörssiyrityksien tukemista.

   Eli käytännössä rahaa mitä ei yrittäjät näe yrityksen tilillä missään vaiheessa. Näistä tuista pien yrittäjä helpoiten näkee ainoastaan sen mikä poistaa oikeuden peruspäivärahaan ja kaikkine sen saamiseksi vaatimine maksuineen on samansuuruinen eli starttiraha.

 4. Totta. Mutta tosiasia on se, että kyllä se kirpaisee “pienyrittäjää” siirtää ne alv-sataset omalta tililtä valtiolle, jotta valtio voi siirtää ne samaiset alv-sataset naapurin perheen tilille, jotka tienaavat tuhansia euroja enemmän kuin naapurin “pienyrittäjä”. Jokainen yrittäjä maksakoon veronsa ja jokainen perhe saakoon lapsilisänsä! Jos tämä ei ole valtion mautonta rahanpesua niin mikä sitten on?

Comments are closed.