Aiemmat kokemukset rohkaisevat jatkamaan kumppanuusmaataloutta Niipalan tilalla

Kuva: Mikko Niipala

Niipalan tila sijaitsee Hollolan perinnemaisemissa Lahden kupeessa. Mikko ja Johanna Niipala ottivat vanhan, käyttämättömänä seisseen sukutilan haltuunsa vuonna 2012. Päätökseen vaikutti toive elää luonnonläheistä elämää ja tarjota omille lapsille hyvä kasvuympäristö. Viljan lisäksi tilalla viljellään vihanneksia, joita viime kesän kokemusten rohkaisemana tarjotaan ennakkomyyntinä kumppanuusmaatalouden kautta myös tulevana kesänä.

Tilalla viljellään luomuviljaa ja -vihanneksia perinteisin luomumenetelmin. Peltoa on yhteensä 30 hehtaaria, josta vihannesviljelyä on 60 aaria eli noin puoli hehtaaria. Vihannesviljely aloitettiin vuonna 2017, minkä myötä heräsi myös kiinnostus kokeilla vihannesten ennakkomyyntiä kumppanuusmaatalousmallin kautta. Sitä ennen haluttiin tuotantoon kuitenkin riittävästi varmuutta. Kumppanuustoiminta päätettiin lopulta aloittaa kasvukaudelle 2020.

– Vihannesten myynti ennakkoon kumppanuusmaatalousmallin kautta kiinnosti, mutta sitä ennen haluttiin tuotantoon riittävästi varmuutta.

Vihannesten viljelyä kauniissa maalaismaisemassa. Kuva: Mikko Niipala

Sato-osuuden ostajat löytyivät viime hetkellä sadon jo kypsyessä. Apuna oli noin viikon mittainen Facebook-kampanja. Osuuksia myytiin yhteensä 41. Niihin kuului satolaatikollinen tuoreita vihanneksia joka toinen viikko kahdenkymmenen viikon ajan.

Kaudella 2021 Niipalan tilalla pyritään tuottamaan vähintään sata sato-osuutta. Mikon mukaan kysyntää Lahden seudulla saattaisi olla vieläkin enemmälle. Sadan satolaatikon käsittely ja toimitus on kuitenkin jo niin vaativaa logistisesti, että tilalla harkitaan suurempaan pakettiautoon ja pakkaustiloihin investoimista.

– Kuluneen kauden kokemusten perusteella kumppanuusmaatalous on Mikon näkökulmasta aika- ja energiatehokas tapa myydä vihanneksia.

Niipalan tilan vihannekset myytiin ennen monen eri myyntikanavan kautta: oli jälleenmyyjiä Helsingissä asti, ravintola, REKO-myyntiä ja oma tilakauppa. Toisin kuin edellä mainituissa myyntikanavissa, kumppanuusmaataloudessa vihannessato myydään ennakkoon. Tuotteet myös toimitetaan keskitetysti ennalta sovittuihin paikkoihin eikä moneen eri myyntipaikkaan. Sato-osuuden ostaneet voivat hakea satolaatikkonsa joko suoraan tilalta, Lahden tai Salpakankaan REKO-jaoista tai myöhemmin myös Lahden keskustasta kiinteässä noutopisteestä, joka sinne tullaan perustamaan.

Satoa myydään myös tilakaupassa. Kuva: Mikko Niipala

Niipalan tilalla on edelleen oma pieni tilakauppa ja satolaatikoita myydään Lahden REKOssa silloin kun niitä jää yli. Satolaatikko maksaa näissä kuitenkin enemmän kuin kumppanuusmallin kautta ostaneille.

Suora yhteys asiakkaisiin oli toinen keskeinen syy ryhtyä kumppanuusmaatalouteen, Mikko toteaa.

– Vuorovaikutus asiakkaiden kanssa ja sen tietäminen, kenelle vihannekset menevät, tekevät toiminnasta mielekästä.

Suullinen palaute satolaatikoista on Mikon mukaan ollut todella positiivista. Sato-osuuden ostaneille tehdään kuitenkin vielä talvella kysely, jonka avulla kartoitetaan asiakkaiden toiveita. Kaudella 2021 on myös suunnitelmissa järjestää kauden lopuksi sadonkorjuujuhlat sato-osuuden ostaneille.

Satolaatikoita lähdössä jakeluun. Kuva: Mikko Niipala

Toiveena olisi jatkossa tarjota sato-osuuksien ostajille mahdollisuus räätälöidä satolaatikoitaan. Jos ei esimerkiksi pidä selleristä tai halua perunoita, tulisi olla mahdollista voida valita sato-osuus ilman kyseisiä vihanneksia.

Satokauden suunnittelu ja satolaatikoiden pakkaus räätälöityjen sato-osuuksien perusteella on kuitenkin tuottajan kannalta haastavaa ja vie mahdollisesti todella paljon aikaa. Siksi etsinnässä on yhteistyötaho, joka toteuttaisi verkossa toimivan ohjelman suunnittelua ja työnhallintaa varten. Asiakkaat tilaisivat osuutensa ohjelman kautta, tilausten sulkeuduttua ohjelma laskisi viikoittaiset sato-osuudet ja automaattisesti loisi tuottajalle työsuunnitelman, joka kertoisi kuinka paljon mitäkin vihannesta kullakin viikolla tarvitaan satolaatikoita varten.

– Toiveissa tarjota joustavuutta ja valinnanvapautta räätälöidyillä sato-osuuksilla 

Mikon mukaan räätälöidyt sato-osuudet ovat kumppanuusmaatalouden tulevaisuus. Ne toisivat joustavuutta ja valinnanvapautta, mitä nykypäivän kuluttajat arvostavat. Sadonjakoa olisi myös hyvä kehittää joustavammaksi niin, etteivät sato-osuuden ostajat olisi sidottuja esimerkiksi tiettyyn noutoaikaan.

Maukkaita nauriita pureskeltaviksi. Kuva: Mikko Niipala

Uusia innovaatioita siis tarvitaan, jotta kumppanuusmaatalous pysyy monimuotoisena ja aikamme kehityksessä mukana palvellen niin tuottajia kuin kuluttajiakin parhaalla mahdollisella tavalla. Tulevaisuudessa tulemme mahdollisesti näkemään näitä uusia toimintamalleja myös Niipalan tilalla ja Lahden seudulla.

Satokaudella 2021 Niipalan tila tarjoaa myyntiin kahden kokoista sato-osuutta luomuvihanneksia: isompi (noin 10 kasvilajia) 280 € ja pienempi (mitoitettu yhdelle hengelle, noin seitsemän kasvilajia) 200 €. Hinnat sisältävät arvonlisäveron 14%. Toimitukset aloitetaan viikoilla 27–28. Satolaatikot toimitetaan kahden viikon välein ja niitä on yhteensä kymmenen.

http://niipalantila.fi/tilaa-sato-osuutesi/

Blogikirjoituksen pohjana on KUMAKKA-hankkeen puitteissa tehty Mikko Niipalan haastattelu joulukuussa 2020, josta ilmestyi artikkeli Luomulehdessä 1/2021.