Francon aikaa tutkinut tuomari joutuu itse oikeuden eteen

Helsingin Sanomat – 7.4.2010

Espanjalaistuomari Baltasar Garzon poistumassa Espanjan  Korkeimmasta oikeudesta Madridissa tänään.

Espanjalaistuomari Baltasar Garzon poistumassa Espanjan Korkeimmasta oikeudesta Madridissa tänään. Juan Medina / REUTERS

Madrid. Ihmisoikeuksien kiivaana puolustajana tunnettu espanjalaistuomari Baltasar Garzon joutuu itse oikeuden eteen. Kolme oikeistoryhmää on valittanut Garzonin ylittäneen valtuutensa tutkiessaan Francisko Francon diktatuurin ajan rikoksia.

Korkeimman oikeuden tutkintatuomari Luciano Varela ilmoitti oikeudenkäynnistä keskiviikkona. Garzonia uhkaa viraltapano.

Yli 200 ihmisoikeusjärjestöä ja asianajajaa on allekirjoittanut Garzonia tukevan vetoomuksen. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoi olevan omituista, että tuomari voi joutua oikeuden eteen “totuuden ja oikeuden etsimisestä”.

Garzonin tukijoiden mukaan Espanjan konservatiiviset voimat haluavat hiljentää tuomarin, koska he eivät halua että Francon ajan tapahtumia tongitaan.

Garzon on Espanjan tunnetuin tuomari. Hän on nostanut syytteet muun muassa Chilen entistä diktaattoria Augusto Pinochetia ja terroristijohtaja Osama bin Ladenia vastaan.

One Reply to “Francon aikaa tutkinut tuomari joutuu itse oikeuden eteen”

Leave a Reply