Itsepoimintamallia Norjasta – Kaupunkilaisten oma pelto

Punajuurisatoa. Kuva: Kaupunkilaisten oma pelto

Kaupunkilaisten oma pelto täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta. Juhlan kunniaksi jäsenet voivat nyt kerätä satoa joka toinen viikko myös suoraan pellolta. Tämän lisäksi sadon voi hakea edelleen myös valmiiksi poimittuna joltain kuudesta noutopisteestä. Satomaksu vaihtelee valitun noutomallin mukaan.

Norjan ensimmäinen kumppanuustila, Øverland Andelslandbruk, viljelee vihanneksia Oslon liepeillä. Rita Admusen kertoi Øverlandin historiasta ja toiminnasta kumppanuusmaatalouden verkostotapaamisessa 5. syyskuuta 2020. Kuulijoissa huomiota herätti erityisesti Øverlandissa käytössä oleva itsepoimintamalli. Jäsenet poimivat viikoittain vihannessatonsa itse. Puutarhurit antavat etukäteen ohjeet, kuinka paljon mitäkin voi itselleen kerätä, jotta kaikille riittää. Tämän itsepoimintamallin toimivuus kiinnostaa, koska sadon kerääjiä Øverlandissa on yli 500.

Kaupunkilaisten oma pelto juhlii tänä vuonna kymmenvuotista taivaltaan kokeilemalla øverlandilaista itsepoimintamallia. Oma pelto on Suomen ensimmäinen kumppanuustila – ja nyt myös ensimmäinen isommassa mittakaavassa myös itsepoimintaan perustuvaa jäsenyyttä tarjoava kumppanuustila!

Pienemmässä määrin itsepoimintaa kokeilee tänä kesänä Finch Agroecology (Lillklobb). Joillakin tiloilla sadonkorjuu on mahdollisuus yhteiseen toimintaan ja vaihtoehto valmiiksi kerätylle sadolle, mutta ei varsinainen jäsenyysmalli. Ja yhteisöviljelmillä sadonkorjuun hoitavat jäsenet siinä kuin muunkin viljelyn. Kaupunkilaisten oman pellon malli poikkeaa hivenen näistä kaikista.

Oman pellon sato-osuuden ostajat voivat tulla tilan maille Vantaan Korsoon keräämään satonsa personal farmereiden, eli tilan ammattiviljelijöiden, antamien ohjeiden mukaisesti. Poimintaa on joka toinen viikko. Samalla voi tavata muita jäseniä, nauttia pienestä  eväsretkestä perheen kesken tai harrastaa hyötyliikuntaa. Kumppanuusmaatalouden merkityksen muuttuessa yhteiskuntien muutoksessa itsepoimintamalli on mahdollisesti juuri sitä, mitä eristäytyneisyyden ja etätyön aika tarvitsee.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan niitä kokemuksia ja kohtaamisia, joita tuleva itsepoimintakausi varmasti tuo tullessaan.

Itsepoimintakokeilun lisäksi on mahdollista saada satonsa valmiiksi kerättynä noutopisteestä. Sadon hinta itsepoimittuna on 288€ ja noutopisteestä haettuna 450€. Liittyessä maksettavaksi tulee lisäksi kertaluontoinen liittymismaksu 100€ sekä vuosittainen osuusmaksu 70€. Maksun voi suorittaa kuukausierissä. Oman Pellon sadonjako on joka toinen viikko kesäkuusta marraskuuhun. Lue lisää ja liity jäseneksi.

Teksti on kirjoitettu KUMAKKA-hankkeessa Kaupunkilaisten oman pellon haastattelun pohjalta.