Livonsaaren Osuuspuutarhan jäsenet ottivat viljelyn omiin käsiinsä

Osuuspuutarhalaisia toukotöissä. Kuvat: Sini Ruotsalainen

Livonsaaren Osuuspuutarha on tuottanut vihanneksia kumppanuustilana jo kymmenen vuotta. Kuluneiden vuosien aikana Osuuspuutarha on kasvanut nykyiseen kokoonsa, jossa tarjolla on kautena 2021 noin sata sato-osuutta. Poikkeuskevään ja -kesän 2020 jälkeen toiminta jatkuu entistä monimuotoisempana sekä vakiopuutarhurin että viljelykollektiivin voimin.

Viljelykollektiivi ratkaisi koronakeväthaasteen

Osuuspuutarhalla on aina ollut palkattuna oma puutarhuri, joka vastaa viljelystä. Jäsenet ovat tulleet puutarhalle talkoohengessä istuttamaan taimia keväisin, korjaamaan satoa syksyisin ja siinä välissä auttamaan sato-osuuksien pakkaamisessa ja toimittamisessa. Koronakevät 2020 kuitenkin pakotti muuttamaan suunnitelmia, koska puutarhurin toimeen vakiintunut ukrainalainen Albert ei päässytkään matkustamaan Suomeen. Tuleva kausi oli vaakalaudalla. Ratkaisu löytyi jäsenten halusta pitää toimintaa yllä: muodostui noin kahdenkymmenen hengen viljelykollektiivi, joka itse järjestäytymällä alkoi viljellä osuuskunnan puutarhaa.

Sato-osuudet ja työkirjanpito järjestyivät uudella tavalla

Viljelykollektiivi järjesti toimintansa pitämällä verkkokirjanpitoa tehtävistä ja tehdyistä töistä. Viljely ei kuitenkaan ollut kenenkään kokopäiväinen työ, joten vihanneksia ei pystytty tuottamaan yhtä paljon kuin aikaisempina vuosina. Viljelykollektiivin jäsenet saivat sato-osuutensa kasvukauden ajan ja ylimääräinen sato myytiin muille jäsenille, jotka eivät olleet aktiivisesti viljelyssä mukana.

Kumppanuusmaatalous tarjoaa monia mahdollisuuksia myös käytännön järjestelyjen suhteen. Kuvat: Ritva Mynttinen

Jatkossakin valittavana sato-osuuksien ohella myös viljelytöitä

Kautena 2021 Albert on taas palaamassa Livonsaareen. Viljelykollektiivi koettiin kuitenkin niin toimivaksi, että se on otettu osaksi Osuuspuutarhan toimintaa: Jäsenet voivat nyt valita, osallistuvatko he viljelykollektiiviin ja maksavat sen osallistumismaksun (50 euroa) sekä osallistuvat aktiivisesti viljelytöihin. Vaihtoehtoisesti jäsenet voivat tavalliseen tapaan ostaa sato-osuuden ja osallistua satunnaisesti talkoisiin ja sato-osuuksien pakkaamiseen.

Livonsaaren esimerkki kuvastaa kumppanuusmaatalouden mukanaan tuomia mahdollisuuksia. Nopeat ja uudenlaiset sosiaaliset ratkaisut ovat mahdollisia, kun oman kumppanuustilan ympärille on vakiintunut ryhmä toimintaan ja sen tukemiseen sitoutuneita ihmisiä.

Kaudelle 2021 on vielä vapaita sato-osuuksia saatavilla eri kokoisina ja eri ajanjaksoille. Myös viljelykollektiiviin voi liittyä. Lisätietoja löytyy Livonsaaren Osuuspuutarhan verkkosivuilta ja Facebook-sivulta.

Teksti on kirjoitettu KUMAKKA-hankkeessa Livonsaaren osuuspuutarhan haastattelun pohjalta.