74 minuutin suhdanneselfie

Hallitusneuvottelut etenevät vauhdilla. Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb otti aikaa ja kehui tulosta: ”Viime hallitukselta meni neljä vuotta yhteisen tilannekuvan saamiseen, nyt siihen meni yksi tunti ja 14 minuuttia.” Vertailuun sisältyy tietenkin moite hänen edeltäjänsä Jyrki Kataisen kevään 2011 suoritusta kohtaan. Jälkiviisaushan on, kuten Konsta Pylkkänen tiesi, ”kaikista paras ja imelin” viisauden lajeista. Historioitsijat nauttivat tätä herkkua työkseen, mutta ovat sille persoja poliitikotkin − näemmä vaikka oman puolueen miestä tulisi samalla hutkaistuksi.

Stubbin mainitsema ”yhteinen tilannekuva” tarkoittaa näkemystä tulevasta talouskehityksestä. Se pohjautui Suomen Pankin (SP) pääjohtajan Erkki Liikasen ja valtiovarainministeriön (VM) valtiosihteerin Martti Hetemäen katsauksiin. Eipä 74 minuutissa varmaan ehtinyt muuta kuin katsella PowerPoint-esitykset ja ottaa niiden edessä yhteisen ”suhdanneselfien” ja tehdä johtopäätöksen: leikattava on. Mitenkään puolustelematta Kataisen hallituksen toimia − tai toimettomuutta − täytyy kysyä, olivatko kevään 2011 hallitusneuvottelijat todellakin niin hidasälyistä väkeä etteivät pystyneet muodostamaan selkeää ”tilannekuvaa” eivätkä ymmärtäneet kirjoitusta seinällä.

Neljä vuotta sitten hallitusneuvottelijoilla oli käytössään neljä talousennustetta: VM:n maaliskuun 2011 taloudellinen katsaus, Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) huhtikuun katsaus, Euroopan komission (EC) toukokuun katsaus ja aivan neuvottelujen loppumetreillä julkistettu SP:n ennuste. Alla oleva kuvio kertoo, että näiden neljän vaikutusvaltaisen ennustajan tilannekuva oli hyvin yhtenäinen: Suomen talous on nopeasti toipumassa kokonaistuotannon jyrkästä supistumisesta.

Kevään 2011 ennusteet B

Kuvaava oli Euroopan komission katsauksen (s.159) analyysi, jossa kerrottiin Suomen talouden olevan vakaasti elpymässä.
EC 2011_05
Tätä sanomaa tuolloinen talouskomissaari Olli Rehn tokokuussa 2011 julisti. Toisin kuitenkin kävi, kuten toteutuneen talouskehityksen sininen käyrä yllä olevassa kuviossa osoittaa. Toivotaan, että tilannekuva on nyt oikeampi.