Digitaalinen kulttuuriperintö

Helsingin yliopiston Kulttuuriperintö ja nykyaika – johdatus kulttuuriperinnön tutkimiseen kurssi on kiinnostava katsaus kulttuuriperintöön ja sen tutkiukseen. Kurssin verkkoversio on saatavissa sekä ilmaiseksi, että opintoviikkoja kartuttavana kurssina avoimen yliopiston kautta. Kurssia järjestetään säännöllisin väliajoin, viimeksi lokakuusta lähtien, mutta keväällä lienee jo uusia kursseja tulossa.

Kansalliskirjaston Kansallista digitaalista kirjastoa ja kulttuuriperinnön digitointia käytetään esimerkkinä kulttuuriperinnön digitointikeskustelusta, jonka voi katsoa alta:

https://youtu.be/sZY3xltnCUk?t=8m10s

Kurssilla pohditaan myös kulttuuriperintöä ja kaupallisia käytön mahdollisuuksia. Tähän liittyen mielenkiintoinen voisi olla ‘Digiarkistoista liiketoimintaa’ seminaari, jossa pohditaan kuinka uudelleenkäyttää uutta aineistoa uusin tavoin. Sekä teknisesti, että käyttölupien ja säännöksissä on sekä mahdollisuuksia, että selvitettäviä avoimia kysymyksiä, jotta sekä saadaan aineistoja käyttöön, mutta arvostetaan tekijöiden aikanaan tekemää työtä, suhteessa kulttuuriperintöorganisaatioiden tehtäviin.