Materiaalipaketti opiskelijoiden aineistonhallinnan tueksi julkaistu

Helsingin yliopiston Datatuki on julkaissut materiaalipaketin, joka tarjoaa opiskelijoille ja ohjaajille työkalut aineistonhallinnan (research data management, RDM) suunnitteluun jo opinnäytevaiheessa. Pakettiin kuuluu päivitetty Datanhallinnan perusopas, henkilötietotesti ja opiskelijan aineistonhallintasuunnitelma -pohja (data management plan, DMP).

(This article is also available in English.)

Teksti: Maija Paavolainen & Tuija Korhonen (Helsingin yliopiston Datatuki)

Datanhallinnan perusopasta päivitettiin ajantasaisilla ja tarkoilla ohjeilla, jotka liittyivät muutokseen, jossa yliopistosta tuli yhteisrekisterinpitäjä opiskelijan kanssa, eikä opiskelija ole enää yksin vastuussa henkilötietojen käsittelystä. Yliopisto on myös velvollinen perehdyttämään opiskelijan henkilötietojen käsittelyyn. Opas on käännetty myös ruotsiksi ja englanniksi.

Henkilötietotestillä voi testata, sisältääkö projekti henkilötietoja. Testi on julkaistu REDCap-datatyökalussa. Linkki testiin löytyy myös Datanhallinnan perusoppaan ”Mitä jos aineistoni sisältää henkilötietoja?” -välilehdeltä. Testi on suomeksi ja englanniksi.

Opiskelijan aineistonhallintasuunnitelma -pohja (Word) on ladattavissa Datanhallinnan perusoppaan ”Apua ja työkaluja” -välilehdeltä. Samasta paikasta löytyy myös ohje aineistonhallintasuunnitelmapohjan käyttöön. Pohja ja siihen liittyvä ohje ovat tällä hetkellä ainoastaan suomeksi.