Hiukkasfysiikan kirjoja avoimeksi kansainvälisellä yhteistyöllä – Helsingin yliopisto mukana SCOAP3 for Books -projektissa

SCOAP3 for Books -pilottiprojekti avaa hiukkasfysiikan ja sen lähitieteenalojen kirjoja kaikkien saataville (open access) kansainvälisellä konsortiomallilla, jossa Helsingin yliopistokin on mukana. Ensimmäiset kirjat avattiin syyskuussa. Kirjojen open access -projekti on jatkoa menestyksekkäälle artikkeleiden ja lehtien open access -hankkeelle, jonka aikana on avattu tuhansia tutkimusartikkeleita.

Teksti: Marjo Kuusela

Vuonna 2014 käynnistynyt SCOAP3-konsortiohanke on avannut yli 35 000 hiukkasfysiikan tutkimusartikkelia alan keskeisissä lehdissä. Nyt samaa konsortiomallia hyödynnetään myös kirjojen open access -julkaisemisessa.

SCOAP3 for Books käynnistyi pilottiprojektina kesällä 2020. Sen tarkoituksena on avata hiukkasfysiikan ja lähitieteenalojen keskeisiä kirjoja vuosina 2021–23.

Helsingin yliopiston kirjasto on mukana kansainvälisessä SCOAP3 for Books -kirjakonsortiossa osana kansallista Finelib-konsortiota. Kustantajien kanssa käydyissä neuvotteluissa valittiin avattavaksi kaikkiaan 102 kirjaa kuudelta eri kustantajalta. Mukana olevat kustantajat ovat: Cambridge University Press, Elsevier, Oxford University Press, Springer, CRC Press (Taylor & Francis Group), World Scientific.

Ensimmäiset neljä kirjaa on avattu syyskuun aikana – päivittyvä lista konvertoiduista kirjoista löytyy SCOAP3 for Books -sivulta. Open access -kirjat saavat Creative Commons -lisenssin (CC- BY tai CC-BY-NC). Ne ovat vapaasti luettavissa kustantajien omissa palveluissa, ja tulevat luettaviksi myös mm. SCOAP3-repositorion (josta löytyvät myös artikkelit) ja Directory of Open Access Books (DOAB) kautta. Myös kirjojen pitkäaikaissäilytyksestä tullaan huolehtimaan. Kirjat löytyvät myös Helsingin yliopiston kirjaston Helka-käyttöliittymän kautta.

Ensimmäiset neljä SCOAP3-kirjaa julkaistiin syyskuussa.

Mikä on SCOAP3?

Kansainvälinen SCOAP3-konsortio on avoimen julkaisemisen hanke, jossa suurenergiafysiikan (High Energy Physics, HEP) keskeiset lehdet tai artikkelit on muutettu open access -julkaisuiksi eikä kirjoittajilta peritä avoimesta julkaisemisesta maksuja.

SCOAP3 maksaa keskitetysti kustantajille lehtien ja artikkeleiden kulut. SCOAP3:n piirissä olevista lehdistä ja artikkeleista ei makseta tilausmaksuja. Konsortion jäsenet maksavat maakohtaisesti HEP-tutkimuksen määrän perusteella määritellyn summan. SCOAP3-projektia johtaaEuroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus (CERN). SCOAP3-konsortioon kuuluu yli 3000 tiedekirjastoa, tutkimuslaitosta ja tutkimusrahoittajaa yli 43 maasta.


Marjo Kuusela (TUHAT) työskentelee johtavana tietoasiantuntijana ja aineistohankinnan esihenkilönä Helsingin yliopiston kirjastossa.