Sukututkimusseuran luento kansalaisopiston kurssilla

Aviisin yksi piloteista, eli Kansalaisopiston kanssa yhdessä järjestettävä kurssi “Löydä historian aarteita lehtien sivuilta” on nyt etenemässä hyvää vauhtia. 22.3.2016 kurssin  opettajana toimi Suomen sukututkimusseuran varapuheenjohtaja Jukka Partanen, joka on Suomen johtavia asiantuntijoita sekä historian että sukututkimuksen saralla.

Jukka muisteli esityksensä alussa aikaa, jolloin kaikki aineistot olivat mikrofilmeillä ja niitä vain selattiin kunhan oikea kohta löytyi. Nykyään kun aineistoja on saatavilla, niin selailu on helppoa, koska aineistojen yhteydessä on oma haku joka kohdistuu suhteellisen hyvin haluttuun kohtaan. Kuitenkin oli hauska huomata, että nykyään osaamisen ja löytämisen taustalla on se, että keksii oikeat hakusanat. Yleissanat kuten “salmi”, löytyvät sanomalehtiteksteistä jo muutenkin paljon, joten omaa tutkimuskohdetta pitää pohtia  laajemmalti, jotta löytää hakusanoja, joilla pääsee alkuun ensimmäiseen tiedon langanpätkään, josta pääsee eteenpäin.

Kuvan lähde, SA-kuva, 30504

Propaganda-aseveljet ry:n lahjoittama kirjasto. Maastossa poikien käytettävänä. Lähde: SA-kuva, 30504

Esimerkiksi sota-aikaa tutkiessa, on huomattava, että tiettyjä tapahtumia ei mainita etukäteen tai tapahtumapäivänä, koska ne voivat olla sotasalaisuuksia, eikä niitä voitu etukäteen paljastaa. Lisäksi hän mainitsi, että historiallisista sanomalehdistä löytyy myös tietoa silloin tehdyistä tutkimuksista, jotka voivat olla myös erittäin arvokkaita. Tarinoita etsiville lehtijutut itsessään ovat hyvinkin eläviä ja kiinnostavia ja kertovat perheiden elämästä hyvinkin yksityiskohtaisesti ja nykylukijaakin kiinnostavasti. Jukka korostikin, että sukututkijan työ ei lopu, vaan oman suvun tarinaa voi aina syventää paikkakunnan, kylän, tilan tai vaikka työelämän kuvauksella.

Jukan päähuomio olikin digitoitujen sanoma- ja aikakauslehtien palvelussa kurssin teeman ja kurssilaisten aiheideoiden mukaan, mutta hän mainitsi lisäksi myös muita erinomaisia tiedonhakulinkkejä, joita voi myös käyttää tiedonhaun lähteinä:

 

P.S. Muista myös, että voit antaa palautetta uudesta hakuversiosta, jossa esimerkiksi fraasihaku nimien etsintään, toimii samoin kuin ennenkin, lisäämällä lainausmerkit halutun sanaparin ympärille, esimerkiksi Sakari Topelius -haku nimen kahdella eri versiolla.