Tule kokeilemaan uutta hakua!

Kuten aiemmin jo kerrottiin, digin hakua ollaan juuri uusimassa. Jos et kerennyt kommentoimaan 1.vaiheessa, niin vielä on hyvin aikaa kommentoida ja kertoa mielipiteesi. Joitakin uutuuksia joista tässä kerrotaan enemmän ovat tarkennettu haku ja sen uudet ominaisuudet. Tee näin päästäksesi uuteen hakuun digin testiympäristössä :

  1. Mene osoitteeseen http://digi.kansalliskirjasto.fi
  2. Klikkaa Sanomalehdet ja Haku
  3. Klikkaa linkkiä Kokeile ‘monipuolisempaa tekstihakua’ ja päädyt testipalvelimelle http://tethys.lib.helsinki.fi/sanomalehti/search
Digin uusi haku

Uuden haun sivukuvanäkymä.

Tarkennettu haku

Olemme saaneet paljon palautetta hausta ja eniten kerrottiin kaivattavan hakukentän jakamista erilleen, ja lehtien (eli nimekkeiden) selkeämpää erottelua. Nyt haku toimii sekä perus-, että tehokäyttäjille. Hakukenttään voi vain kirjoittaa haluamansa hakusanat ja oletuksena tehdään AND-haku, eli haku etsii kaikkia hakukentässä olevia sanoja. Tällä tulosten määrää saa kätevästi rajattua.

 

 

Monikykyinen hakukenttä

Hakukenttää on muokattu ja se mahdollistaa kovinkin erilaisia yhdistelmiä. Perustilanteessa voit vain kirjoittaa hakusanat, ja kun ‘vaadi kaikki hakusanat’ on valittuna hakusanojen suhteessa tapahtuu AND-haku, eli etsitään kaikilla sanoilla. Ilman ko. valintaa tapahtuu OR-haku, eli haku on tyytyväinen jos se löytää edes yhden sanoista.

Useampi hakusana: esimerkiksi hakusanoilla Porrassalmi taistelu  saadaan tuloslistaus, jossa hakutuloksista löytyvät molemmat hakusanat.

Fraasihaku nimiin tms. Yleensä toisaalta tarvitaan usein esimerkiksi nimien hakemisessa fraasihaku, tällöin hakusanat voi ympäröidä lainausmerkeillä, esimerkiksi “von Döbeln” fraasilla.

Lisäksi kannattaa huomata sumea haku – kuten aiemminkin, valinta antaa mahdollisuuksia löytää myös OCR-virheiden yli tai taivutusmuotoja.

Tehokäyttäjälle hakuehtoja voi myös kirjoittaa suoraan kenttään, jolloin AND ja OR ymmärretään omiksi operaattoreikseen, niinpä on mahdollista tehdä moniosainen haku  tyyliin:

Porrassalmi AND (taistelu OR tappelu OR ottelu)

Esimerkkihaussa etsittäisiin aina Porrassalmi-sanaa, mutta mikä tahansa toisesta joukosta riittää.

Lisäksi voi olla hauska kokeilla läheisyyshakua , tällöin voi antaa useampia sanoja, ja määritellä millä etäisyydellä sanat voivat olla toisistaan.

"Porrassalmi muisto"~10

Esimerkissä yllä annettuja sanoja etsitään enintään kymmenen sanan etäisyydeltä . Eri etäisyyttä ja eri hakusanoja kannattaa kokeilla, kunnes löytyy omaan käyttöön sopiva yhdistelmä.

Ilmestymisajat

Lisäksi hakuun voi valita lehtien ilmestymisajat joko valitsemalla haluamansa päivämäärä kalenterista, tai kirjoittamalla kenttään haluamansa vuodet. Ilmestymisaikakin on vapaaehtoinen kenttä sen voi lisätä hakuehtojen joukkoon tarvittaessa. Lisäksi aikaväliin voi lisätä joko vain aloituspäivämäärän, jolloin etsitään kaikkea ko. päivämäärästä lähtien. Tai vain lopetuspäivämäärän, joka etsii lehdistä joiden ilmestymispäivämäärä ollut ko. päivämäärää ennen.

digiaikavalihaku

Lehden valinta

Nimekevalinta mahdollistaa lehden valinnan, lisäksi nyt on mahdollista erotella samannimiset lehdet, joko vuositiedolla, joka näkyy lehden nimen alla, tai ISSN/NBN-tunnuksella. Lehden voi lisätä klikkaamalla lehden nimeä ja poistaa x-merkillä. Jos yhtään lehteä ei ole mainittu, silloin valinta osuu kaikkiin.

Uusi haku - lehden valinta

Vanhojen linkkien hyviin hakuihin pitäisi toimia, voit kokeilla vanhoja talteen laitettua kirjanmerkkejä  korvaamalla linkin osoitteeksi http://tethys.lib.helsinki.fi , jos huomaat linkin joka ei toimi, laitathan palautetta.

Tunnetut kehityskohteet hausta löytyvät digin pääsivulta, mutta ei haittaa vaikka ilmoitat samoja, niin voimme miettiä priorisointia.

P.S. Jatkossa lisää hausta, mutta huomaa myös hakukentän vieressä oleva ?-ikoni, jossa on selitetty eri hakukenttien käyttömahdollisuuksia.