Tekijänoikeuksia ja tuotteistamista

Tekijänoikeusrintamalla tapahtuu meillä ja muualla. Mm. Helsingin yliopisto allerkirjoitti viime viikolla Haagin julistuksen, jossa kannustetaan avoimeen saatavuuteen:

Tiedon ja aineistojen avoin saatavuus tehostaa tutkimusta ja tarjoaa kansalaisille tasa-arvoisemmat lähtökohdat tieteellisen tiedon hankkimiseen.

Ja jo aiemmin Helsingin yliopisto allekirjoitti LERU:n vetoomuksen avoimen tieteen edistämistä. Suomessahan tutkijakäyttöön on paremmat mahdollisuudet, mutta tätäkin voi aina edistää monin tavoin, joko sisällöntuottajana tarjoten enemmän materiaalina avoimena, tai luoden yhteisiä käytäntöjä ja toimintamalleja.

Avaamisella tavoitellaan uusia käyttömahdollisuuksia – tällä hetkellä on jo joitakin tuotteistamisesimerkkejä, mutta tekstin- ja tiedonlouhinnan kautta on mahdollisuutta päästä vielä syvemmälle. Esimerkiksi rajapintojen avulla voidaan yhdistää tietoja useammasta lähteestä ja luoda aivan uusia palveluita – joko kunta- tai yksityiselle sektorille. Avoin data ja sopiminen mahdollistaa tutkijoillekin uusia mahdollisuuksia – joko tutkia sisältöjä tai miettiä kuinka niitä saisi paremmin käytettäväksi. Lisäksi aineistojen rikastaminen koneellisesti tai joukkoistamalla voi tulla mahdolliseksi.

Aineistoista tuotteiksi