Datajumppaa! – Elina Lehtosen haaste Datasiivousviikolla

Tutkija Elina Lehtonen haastaa Tieteen termipankin asiantuntijajäsenet pohtimaan omaa datanhallintaansa ja tutkailemaan kansioitaan ja tiedostojaan. Helsingin yliopiston Datatuen järjestämä Datasiivousviikko järjestetään 16.–20. joulukuuta.

(This article is also available in English.)

Helsingin yliopiston tutkija Elina Lehtonen (TUHAT) toimii Tieteen termipankissa geologian aihealueen koordinaattorina. Termipankkityössä Lehtonen yllättyi datan määrästä, mikä näkyi myös datanhallinnassa.

”Pikku hiljaa erilaiset tiedostot kerääntyivät muutaman kansion alle. Suurin haaste tähän liittyen on ollut se, että yksittäisten teosten päivittäminen ja jäljittäminen vie mahdollisesti hyvinkin paljon aikaa, jos ei ole varma, mistä lähtee hakemaan”, Lehtonen sanoo.

Kuluvan syksyn aikana Lehtonen on suunnitellut järjestelmällisen kansiorakenteen. Samalla hän huomasi, että koneelle on kertynyt paljon turhiksi käyneitä tiedostoja, jotka olisi voinut säilyttää vain väliaikaisesti.

”Datan siivousviikolla haastan itseni miettimään vielä tarkemmin ja paremmin keinoja siihen, miten säilöä väliaikaista dataa, jotta se ei unohdu kansioiden syövereihin. Sen lisäksi haastan itseni pitämään kiinni viikottaisesta, noin 15 minuutin pituisesta datansiivousjumpasta, jolloin järjestelen esimerkiksi projektikansiota tai sähköpostia. Haastan mukaan kaikki Tieteen termipankin asiantuntijajäsenet”, Elina Lehtonen toteaa.

Osallistu Datasiivousviikolle!

Tartu Datasiivousviikon haasteeseen ja julkaise siivouskuva tai video Twitterissä käyttäen #5sdata -hashtagia. Kuva voi olla tiedostorakenteesta, uudesta tiedostojen nimeämisjärjestelmästä tai esimerkiksi tilasta, joka on vapautunut siivouksen seurauksena – voit keksiä itse parhaan tavan kertoa datasiivouksestasi! Muista myös haastaa kollegasi mukaan!

Voit osallistua Dataviikkoon myös lähettämällä sähköpostia Datatuelle: datasupport@helsinki.fi. Välitämme viestisi eteenpäin Think Open -blogin, Twitterin ja Helsinki.fi-sivun kautta.