Turhasta datasta eroon ja selkeä kansiorakenne käyttöön! Tanja Lindholmin haaste Datasiivousviikolla

Helsingin yliopiston kirjaston tietoasiantuntija ja tutkija Tanja Lindholm haastaa yliopistokirjaston työntekijät datasiivoustalkoisiin: poistamaan tarpeettomat tiedostot ja miettimään kansiorakennetta. Helsingin yliopiston Datatuen järjestämä Datasiivousviikko järjestetään 16.–20. joulukuuta.

(The content of this article is also available in English, in video format.)

Tanja Lindholm (TUHAT, ORCID, @TanjaLindholm1) toimii tällä hetkellä Helsingin yliopiston kirjaston tietoasiantuntijana ja hän kuuluu Helsingin yliopiston Datatuen asiantuntijaverkostoon. Lindholm on työskennellyt myös tutkijana, ja hänellä on kokemusta erityyppisten geologisten ja biologisten aineistojen käsittelystä.

”Kaikki aiempaan työhöni [tutkijana] liittyvä aineisto on tallennettu yhdelle ulkoiselle kovalevylle. Tähän liittyy kaksi ongelmaa. Ensinnäkin, datasettejä on mahdotonta löytää, koska en ole käyttänyt selkeää kansiorakennetta. Ja toiseksi, kaikki data on tallennettu vain yhteen paikkaan, mikä ei ole turvallista”, Lindholm sanoo.

Datasiivousviikolla haastan itseni tuhoamaan tarpeettomat tiedostot ja luomaan selkeän kansiorakenteen. Lisäksi tallennan jäljelle jäävän datan yliopiston kotihakemistoon. Haastan kaikki Helsingin yliopiston kirjaston työntekijät käymään läpi tiedostonsa ja poistamaan tarpeettomat tiedostot.”

Osallistu Datasiivousviikolle!

Tartu Datasiivousviikon haasteeseen ja julkaise siivouskuva tai video Twitterissä käyttäen #5sdata -hashtagia. Kuva voi olla tiedostorakenteesta, uudesta tiedostojen nimeämisjärjestelmästä tai esimerkiksi tilasta, joka on vapautunut siivouksen seurauksena – voit keksiä itse parhaan tavan kertoa datasiivouksestasi! Muista myös haastaa kollegasi mukaan!

Voit osallistua Dataviikkoon myös lähettämällä sähköpostia Datatuelle: datasupport@helsinki.fi. Välitämme viestisi eteenpäin Think Open -blogin, Twitterin ja Helsinki.fi-sivun kautta.