Historian suuret ja arjen pienet tapahtumat ovat vanhoissa sanomalehdissä rinnan

Menneiden aikojen sanomalehdet kertovat lukijalle paljon sellaista, mikä jää helposti huomiotta tarkasteltaessa historiaa tämän päivän näkökulmasta. Jo pääuutissa nykylukija saattaa kiinnittää huomiota historiankirjoista tuttujen tapahtumien totutusta poikkeavaan painotukseen ja käsittelytapaan, mutta varsinaisia makupaloja ihmisten arjesta on säilötty muun muassa pikkuilmoituksiin.  Poimitaan Aviisin pilottiaineistosta malliksi Länsi-Savo-lehden numero lauantailta 6. kesäkuuta 1942.

Torstaina 4.6.1942 marsalkka Mannerheim vietti 75-vuotisjuhliaan, joten (lehti ei ilmestynyt perjantaisin) etusivun suurimmat uutiset käsittelevät luonnollisesti syntymäpäiväjuhlallisuuksia ja valtakunnankansleri Hitlerin onnittelukäyntiä. Näiden lisäksi etusivulle ovat päässeet sotauutiset Suomesta, Pohjois-Afrikasta ja Madagaskarilta, sekä sähkeet ammustehtaan räjähdyksestä Meksikossa ja Böömin-Määrin vt. valtakunnanprotektori Heyndrichin kuolemasta murhayrityksessä saamiinsa vammoihin.

Mannerheimin syntymäpäivät hallitsevat myös lehden sisäsivuja. Sotauutiset ovat lyhyitä. Parhaillaan käynnissä ollut Midwayn taistelu kuitataan muutamalla rivillä uutissähkeistä kootussa jutussa, jonka pääosassa on Japanin hyökkäys Aleuteille.

Syntymäpäiväjuhlien ja sotatapahtumien ohella lehteen ovat mahtuneet muun muassa selostukset Mikkelin kaupunginhallituksen ja -valtuuston kokouksista, uutinen väkijuomien myynnin vähentymisestä hinnankorotuksen seurauksena ja kannanotto vastojen valmistuksen tärkeydestä.

Kirjallisuus ja taide ovat saaneet lehdestä tilaa noin puolet yhdestä kolmannen sivun palstasta. Palstan ainoa juttu käsittelee valmistautumista suomalaisen kirjallisuuden 400-vuotisjuhliin. Sen lisäksi on lyhyt maininta Mikkelin teatterin vierailusta Löydön ja Mäntyharjun työväentaloissa.

Takasivun radio-ohjelmasta käy ilmi, että ainoan kanavan lähetyksen päättyivät joka ilta kello 22.35 alkaneeseen venäjänkieliseen ja kello 23.00 alkaneeseen vironkieliseen uutislähetykseen. Lähetys alkoi tiistaista lauantaihin kello 11.10 Puolustusvoimain ohjelmalla, sunnuntaina kello 6.55 Aamuherätyksellä ja maanantaina kello 17.00 Päivälliskonsertilla.

Sankareita muistellaan -otsikon alla on julkaistu kaksi muistokirjoitusta. Sähkeuutisessa todetaan tupakan säännöstelyn alkaneen Norjassakin. Omaisille ilmoitetaan asevelvollisten kuukausipalkkojen maksusta eri kunnissa ja Juvan maatalouskerholaisille, ettei luvattuja siemenperunoita voida toimittaa, vaan kerholaisten on hankittava ne itse.

Pikkuilmoitus Länsi-Savossa 6.6.1942

Kuva: Pikkuilmoitus Länsi-Savossa 6.6.1942. (http://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/, Kansalliskirjaston Digitoidut aineistot)

Takasivun pikkuilmoituksissa muun muassa kaupataan veneitä, haetaan ja tarjotaan työpaikkoja, sekä etsitään vuokrahuoneita. Pari ilmoitusta herättää kysymyksiä ja jää askarruttamaan. Ensimäisessä ilmoittaja kaipaa noin puolitoista viikkoa aiemmin kadottamaansa ruskeaa sormikasta. Mahtoiko löytyä? Toisessa taas mies ilmoittaa nimeltä mainiten, että koska vaimo on miehen tietämättä poistunut, ”hänen tekemistään asioista en vastaa.” Mitähän on tapahtunut, ja ovatko tällaiset ilmoitukset olleet 1940-luvulla kovinkin tavallisia?

1 thought on “Historian suuret ja arjen pienet tapahtumat ovat vanhoissa sanomalehdissä rinnan

 1. credit fast

  Olen onnellisin nainen elossa.
  Hei kaikki, nimeni on Annette, Suomen kansalainen, olen onnellisin elossa oleva nainen ja olen täällä todistamassa, kuinka sain lainaani herra Josiah Eugleyltä, kun olen hakenut useita kertoja useilta lainanantajilta, jotka lupasivat auttaa, mutta eivät koskaan antaneet minulle laina. Kunnes ystäväni esitteli minua herra Josiah Eugleylle (CREDIT FAST LOANS INTL), hän lupasi auttaa minua, ja todellakin hän teki lupauksensa ilman minkäänlaista viivytystä. En koskaan uskonut, että luotettavien lainanantajien parissa olisi edelleen luotettavia lainanantajia, kunnes tapasin herran. Josiah Eugley, joka todellakin auttoi lainalla ja muutti uskoni. En tiedä, tarvitsetko jollain tavalla aitoa ja kiireellistä lainaa, ota rohkeasti yhteyttä herra Josiah Eugleyn hänen sähköpostinsa kautta:

  TEL: +1 (334) 377 4582
  WhatsApp: +1 (631)386-8061
  KIITOS….

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *