Historian suuret ja arjen pienet tapahtumat ovat vanhoissa sanomalehdissä rinnan

Menneiden aikojen sanomalehdet kertovat lukijalle paljon sellaista, mikä jää helposti huomiotta tarkasteltaessa historiaa tämän päivän näkökulmasta. Jo pääuutissa nykylukija saattaa kiinnittää huomiota historiankirjoista tuttujen tapahtumien totutusta poikkeavaan painotukseen ja käsittelytapaan, mutta varsinaisia makupaloja ihmisten arjesta on säilötty muun muassa pikkuilmoituksiin.  Poimitaan Aviisin pilottiaineistosta malliksi Länsi-Savo-lehden numero lauantailta 6. kesäkuuta 1942.

Torstaina 4.6.1942 marsalkka Mannerheim vietti 75-vuotisjuhliaan, joten (lehti ei ilmestynyt perjantaisin) etusivun suurimmat uutiset käsittelevät luonnollisesti syntymäpäiväjuhlallisuuksia ja valtakunnankansleri Hitlerin onnittelukäyntiä. Näiden lisäksi etusivulle ovat päässeet sotauutiset Suomesta, Pohjois-Afrikasta ja Madagaskarilta, sekä sähkeet ammustehtaan räjähdyksestä Meksikossa ja Böömin-Määrin vt. valtakunnanprotektori Heyndrichin kuolemasta murhayrityksessä saamiinsa vammoihin.

Mannerheimin syntymäpäivät hallitsevat myös lehden sisäsivuja. Sotauutiset ovat lyhyitä. Parhaillaan käynnissä ollut Midwayn taistelu kuitataan muutamalla rivillä uutissähkeistä kootussa jutussa, jonka pääosassa on Japanin hyökkäys Aleuteille.

Syntymäpäiväjuhlien ja sotatapahtumien ohella lehteen ovat mahtuneet muun muassa selostukset Mikkelin kaupunginhallituksen ja -valtuuston kokouksista, uutinen väkijuomien myynnin vähentymisestä hinnankorotuksen seurauksena ja kannanotto vastojen valmistuksen tärkeydestä.

Kirjallisuus ja taide ovat saaneet lehdestä tilaa noin puolet yhdestä kolmannen sivun palstasta. Palstan ainoa juttu käsittelee valmistautumista suomalaisen kirjallisuuden 400-vuotisjuhliin. Sen lisäksi on lyhyt maininta Mikkelin teatterin vierailusta Löydön ja Mäntyharjun työväentaloissa.

Takasivun radio-ohjelmasta käy ilmi, että ainoan kanavan lähetyksen päättyivät joka ilta kello 22.35 alkaneeseen venäjänkieliseen ja kello 23.00 alkaneeseen vironkieliseen uutislähetykseen. Lähetys alkoi tiistaista lauantaihin kello 11.10 Puolustusvoimain ohjelmalla, sunnuntaina kello 6.55 Aamuherätyksellä ja maanantaina kello 17.00 Päivälliskonsertilla.

Sankareita muistellaan -otsikon alla on julkaistu kaksi muistokirjoitusta. Sähkeuutisessa todetaan tupakan säännöstelyn alkaneen Norjassakin. Omaisille ilmoitetaan asevelvollisten kuukausipalkkojen maksusta eri kunnissa ja Juvan maatalouskerholaisille, ettei luvattuja siemenperunoita voida toimittaa, vaan kerholaisten on hankittava ne itse.

Pikkuilmoitus Länsi-Savossa 6.6.1942

Kuva: Pikkuilmoitus Länsi-Savossa 6.6.1942. (http://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/, Kansalliskirjaston Digitoidut aineistot)

Takasivun pikkuilmoituksissa muun muassa kaupataan veneitä, haetaan ja tarjotaan työpaikkoja, sekä etsitään vuokrahuoneita. Pari ilmoitusta herättää kysymyksiä ja jää askarruttamaan. Ensimäisessä ilmoittaja kaipaa noin puolitoista viikkoa aiemmin kadottamaansa ruskeaa sormikasta. Mahtoiko löytyä? Toisessa taas mies ilmoittaa nimeltä mainiten, että koska vaimo on miehen tietämättä poistunut, ”hänen tekemistään asioista en vastaa.” Mitähän on tapahtunut, ja ovatko tällaiset ilmoitukset olleet 1940-luvulla kovinkin tavallisia?