Onko datasi varmasti turvassa? Aleksi Husson haaste Datasiivousviikolla

Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava Aleksi Husso haastaa kaikki väitöskirjatutkijat tarkistamaan datanhallintansa sujuvuuden ja turvallisuuden joulukuun Datasiivousviikolla. Helsingin yliopiston Datatuen järjestämä Datasiivousviikko järjestetään 16.–20. joulukuuta.

(This article is also available in English.)

Helsingin yliopiston tutkija Aleksi Husso (TUHAT, ORCID) työskentelee tohtorikoulutettavana eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa Viikin kampuksella. Hänen tutkimuksensa liittyy nisäkkäiden mikrobivuorovaikutuksiin ja tutkimuksessaan hän käsittelee isoja määriä sekvensointidataa.

”Työssäni olen huomannut, että kun dataa analysoidaan useita kertoja eri tavoilla, on eri versioiden ja skriptien hallinta haastavaa. Tämä on vaikuttanut tutkimukseen niin, että myöhemmin on välillä vaikeaa löytää haluamaansa tiedostoa tai tietyllä tavalla käsiteltyä dataa”, Husso sanoo.

Datatuen siivousviikolla haastan itseni varmistamaan, että kaikesta käsittelemästäni datasta löytyy varmuuskopio ainakin kahdesta eri paikasta. Haastan myös kaikki väitöskirjatutkijat tsekkaamaan, ettei teille tärkeää dataa ole säilytettynä pelkästään henkilökohtaisilla tietokoneillanne, ja varmuuskopioimaan sen tarvittaessa fyysisesti toiseen paikkaan.”

Osallistu Datasiivousviikolle!

Tartu Datasiivousviikon haasteeseen ja julkaise siivouskuva tai video Twitterissä käyttäen #5sdata -hashtagia. Kuva voi olla tiedostorakenteesta, uudesta tiedostojen nimeämisjärjestelmästä tai esimerkiksi tilasta, joka on vapautunut siivouksen seurauksena – voit keksiä itse parhaan tavan kertoa datasiivouksestasi! Muista myös haastaa kollegasi mukaan!

Voit osallistua Dataviikkoon myös lähettämällä sähköpostia Datatuelle: datasupport@helsinki.fi. Välitämme viestisi eteenpäin Think Open -blogin, Twitterin ja Helsinki.fi-sivun kautta.