Uusi Editori-palvelu sopii avoimeen julkaisemiseen ja opetuksen tueksi – palvelu lanseerataan keväällä

Avoimeen julkaisemiseen ja tieteellisen julkaisun toimitustyöhön tarkoitettu Editori-palvelu tuo myös opetukseen uudenlaisia mahdollisuuksia. Samalla palvelun toivotaan juurruttavan avoimen tieteen kulttuuria Helsingin yliopistossa. Tieteellisille lehdille ja opiskelijalehdille Editori tarjoaa avoimen julkaisemisen kanavan.

(The abstract of this post is also available in English.)

Editori on tuorein lisäys Helsingin yliopiston kirjaston avoimen tieteen palveluvalikoimassa. Kevään aikana lanseerattavaa julkaisuvälinettä voi käyttää paitsi avoimeen julkaisemiseen myös julkaisukäytäntöjen harjoitteluun. Tätä kautta se tukee myös avoimen tieteen käytäntöjen juurruttamista; tavoite, joka on tunnistettu eurooppalaisissa tutkimusyliopistoissa.

Julkaisualustana ja toimitustyön välineenä Editori on suunnattu tutkijoiden tuottamille tieteellisille lehdille, joille se tarjoaa avoimen julkaisukanavan. Editori sopii myös akateemista sisältöä tuottaville opiskelijalehdille (ns. student-led journals). Editorin kautta julkaisut voivat jatkossa saada myös pysyviä tunnisteita, mikä tukee kestävää avointa julkaisemista (pdf-linkki).

Opetukseen Editori tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia. Editoria voi käyttää toimitustyön ja tieteellisten julkaisukäytäntöjen, kuten käsikirjoitusten toimittamisen ja vertaisarvioinnin, harjoittelemiseen. Se voi toimia esimerkiksi seminaareissa opponoinnin apuvälineenä. Kursseilla Editoria voi käyttää kurssitöiden jakamiseen joko kurssin sisällä tai julkisesti, jolloin on kyse avoimesta julkaisemisesta.

”Palvelulla on todellista potentiaalia”

Editoria on pilotoitu viime vuodesta lähtien. Opetuksen välineenä palvelu on käytössä tänä keväänä keskustan tieteenalojen tohtorikoulutuksessa, jossa sitä käytetään esitelmien vertaisarviointiin ja levittämiseen kurssin sisällä.

Tohtoriohjelman johtajan, teoreettisen filosofian apulaisprofessorin José Filipe Silvan mukaan Editorin käyttöönotto on sujunut hyvin.

”Oppimiskäyrä on ollut jyrkkä, kuten kaikkien uusien palvelujen kohdalla, mutta kirjaston asiantuntijoilta olemme saaneet nopeasti tukea ja apua ongelmatilanteissa. Opiskelijamme ovat onnistuneet suuremmitta vaikeuksitta toimittamaan käsikirjoituksensa, ja toivottavasti prosessi jatkuu yhtä sujuvasti. Palvelulla on mielestäni todellista potentiaalia”, Silva sanoo.

Kansainvälisesti tunnettu julkaisuväline

Editori-palvelun tarjoaa Helsingin yliopiston kirjasto, joka opastaa ja tukee välineen käyttöönotossa. Palvelu on suunnattu kaikille yliopistolaisille – opettajille, opiskelijoille ja tutkijoille – ja sen käyttö on maksutonta.

Editori toimii Open Journal System (OJS) -alustalla, joka on laajasti käytössä avoimessa julkaisemisessa eri yliopistoissa ja useilla julkaisijoilla. Esimerkiksi kotimaisten tiedelehtien Journal.fi-palvelu toimii OJS-alustalla.

Kiinnostuitko Editorista tai haluaisitko tietää lisää? Jos olet Helsingin yliopiston opiskelija, opettaja tai tutkija, ota yhteyttä ja kerro, miten haluaisit Editoria käyttää: editori@helsinki.fi.